article background image

Μουσικό δρώμενο για τα δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών ετοιμάζουν καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη, που μέσω των σόσιαλ μίντια απηύθυναν κάλεσμα σε όσους το επιθυμούν να συμμετάσχουν, προκειμένου όλοι μαζί με μια φωνή να τραγουδήσουν τους στίχους του Φοίβου Δεληβοριά από το κομμάτι «δεν θα κάνω πίσω και δεν θα ξεχάσω».

Ο δημοφιλής τραγουδοποιός είχε συγκλονίσει τον περασμένο Οκτώβριο, όταν στο Καλλιμάρμαρο τραγούδησε για πρώτη φορά τους στίχους που ο ίδιος έγραψε και είναι αφιερωμένοι στα θύματα των Τεμπών. Οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που έγιναν τον Ιανουάριο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έστειλαν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για απόδοση δικαιοσύνης, με μια ομάδα ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη να επιθυμεί να «ταρακουνήσει» ακόμα περισσότερο τον κόσμο, ενόψει της 28ης Φεβρουαρίου, όταν και συμπληρώνονται δύο χρόνια από το δυστύχημα.

Μέσω σόσιαλ μίντια, η Ετεροτοπία κάλεσε όσους το επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μουσικό δρώμενο που θα γίνει την Τρίτη (25/2) στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης. Εκεί, οι παρόντες θα τραγουδήσουν τους στίχους του Φοίβου Δεληβοριά, υπό τον ήχο μουσικών οργάνων, ως φόρο τιμής για τα θύματα των Τεμπών, με στόχο φυσικά να κινητοποιηθεί ακόμα περισσότερος κόσμος ενόψει των συγκεντρώσεων της Παρασκευής (28/2). Ο Γιάννης Τοπαλίδης είναι ένας από τους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν τη δράση και μιλώντας στο ethnos.gr δίνει το στίγμα για το τι πρόκειται να συμβεί.

«Εμείς πήραμε αυτή την απόφαση ως μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου, διότι έχουμε διάθεση να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε περισσότερο στο κίνημα που ζητά δικαιοσύνη για την υπόθεση των Τεμπών. Έχουν γίνει αντίστοιχες προσπάθειες αυτά τα δύο χρόνια από διάφορες ομάδες, άλλωστε έχουν γραφτεί και τραγούδια από γνωστούς καλλιτέχνες για την τραγωδία. Θελήσαμε να συνεισφέρουμε και να ενώσουμε μουσικούς της πόλης, να παίξουμε ένα τραγούδι για τα Τέμπη, με αφορμή τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν, αλλά και τη συμπλήρωση δύο χρόνων από εκείνη τη μέρα», εξηγεί αρχικά.

Το κάλεσμα -μέσω των σόσιαλ μίντια- έγινε προς όλο τον κόσμο, προς όσους ασχολούνται έστω και λίγο με τη μουσική, αλλά και προς αυτούς που θέλουν να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο. Την Τρίτη (18/2) έγινε μια πρόβα στους χώρους της Ετεροτοπίας και στις 25 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα το δρώμενο. «Θα παίξουμε το κομμάτι, θα το ηχογραφήσουμε, θα το βιντεοσκοπήσουμε και θα το καταγράψουμε σε βίντεο. Στη συνέχεια θα το δημοσιεύσουμε σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες, ώστε να καλέσουμε τον κόσμο στη μεγάλη πορεία της 28ης Φεβρουαρίου», προσθέτει ο Γιάννης Τοπαλίδης.

Το μουσικό δρώμενο στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης

Στον σταθμό του ΟΣΕ, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση, θα είναι ντυμένοι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, για να σταλεί μήνυμα για τα δύο χρόνια από την τραγωδία. Οι παρευρισκόμενοι θα παίξουν το τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά και παράλληλα θα μοιραστούν οι στίχοι σε όσους είναι στο σημείο και επιθυμούν να τραγουδήσουν μαζί με τους καλλιτέχνες. Επιπλέον, το δρώμενο θα βιντεοσκοπηθεί, ενώ θα υψωθούν και πλακάτ με συνθήματα για τα Τέμπη, όπως «δεν έχω οξυγόνο», «δικαιοσύνη», «όχι στη συγκάλυψη», «στείλε όταν φτάσεις» κτλ.

«Δύο τινά οδηγούν στο δρώμενο που θα κάνουμε, το ένα είναι η συγκίνηση, αφού ούτως ή άλλως οι πιο πολλοί που θα παίξουμε είμαστε νέα παιδιά. Τα Τέμπη προκάλεσαν βαθιά θλίψη στο σύνολο της γενιάς μας, διότι θα μπορούσαμε όλοι να είμαστε στη θέση αυτών που χάθηκαν. Το δεύτερο στοιχείο που βγάζει το τραγούδι είναι η οργή γιατί δύο χρόνια μετά δεν έχουν βρεθεί ένοχοι, δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, βλέπουμε τους συγγενείς να λοιδορούνται και να απαξιώνονται. Αυτό μας εξοργίζει περισσότερο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο εκ των εμπνευστών της δράσης.

Για τη δράση έχει ενημερωθεί και ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Δυστυχήματος Τεμπών, καθώς τα μέλη της Ετεροτοπίας επικοινώνησαν με τη Μαρία Καρυστιανού. Είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι στο δρώμενο θα υπάρχουν έξι φωνές για να υπάρχει μια καλή βάση, σε ό,τι έχει να κάνει με το χορωδιακό κομμάτι, για όποιον επιθυμεί να τραγουδήσει. Από εκεί και πέρα, ο ήχος θα προέρχεται από κιθάρες, κοντραμπάσο, βιολιά, μπουζούκια, ακορνεόν, λαούτο και γιουκαλίλι, ενώ θα υπάρχουν και επιπλέον διαθέσιμα όργανα, ώστε η δράση να είναι πλούσια σε ποιότητα και ποσότητα.

«Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και να φωνάξουμε για τα Τέμπη, για τη δικαίωση των θυμάτων. Αυτό επί της αρχής αποτελεί ένα ευρύτερο κάλεσμα σε όλη την πόλη, σε όποιον νιώθει οργή ή θλίψη και θέλει να αντιδράσει. Θέλουμε να έρθουν όλοι μαζί μας εκείνη τη μέρα, να βρίσκονται στον Σιδηροδρομικό Σταθμό και να φωνάξουν για δικαιοσύνη μέσα από το τραγούδι», τονίζει ο Γιάννης Τοπαλίδης.

Η βαθιά συγκίνηση 

Η ιδέα για το μουσικό δρώμενο έφερε και συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων που «τρέχουν» το όλο θέμα, με τα συναισθήματα να είναι περίεργα. «Από τη μία είχαμε μεγάλη όρεξη για δουλειά, διότι αυτό το δρώμενο μας ενέπνευσε και θέλουμε να το προχωρήσουμε, ώστε να βγει όσο γίνεται καλύτερο το αποτέλεσμα. Από την άλλη -όσο τραγουδούσαμε και παίζαμε μουσική- υπήρχε συγκινησιακή φόρτιση. Από τη μία είναι κάτι πολύ δημιουργικό, για το οποίο θέλουμε το ιδανικό αποτέλεσμα, αλλά από την άλλη μας συνέπαιρνε συγκινησιακά το τραγούδι. Είπαμε ότι και να μην βγει κάτι τέλειο, στο τέλος μετράνε τα συναισθήματα που θα βγάλουμε προς τα έξω. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το πιο άρτιο τεχνικά», υπογραμμίζει ο Γιάννης Τοπαλίδης.

Είναι γεγονός ότι οι πρόβες πριν τη δράση είναι μόλις δύο, αυτό όμως δεν πτοεί κανέναν, καθώς στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα ενόψει της 28ης Φεβρουαρίου. «Το βασικό κομμάτι είναι η διάθεση και η όρεξη να επικοινωνήσουμε και να συνδεθούμε γρήγορα. Σε σύντομο χρόνο λύσαμε όλα τα θέματα. Βρήκαμε τις μελωδίες, το που θα μπουν τα όργανα και που οι φωνές, οπότε προχωρήσαμε. Έχουμε διάθεση να λειτουργήσει η σκέψη μας και να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα, οπότε δεν συναντήσαμε προβλήματα. Εξ αρχής ο βασικός μας στόχος ήταν να γίνει η ηχογράφηση και το βίντεο, για να απευθύνουμε κάλεσμα στον κόσμο, ενόψει των μεγάλων κινητοποιήσεων. Θέλουμε να ακουστεί το τραγούδι την ημέρα της πορείας, να μοιράσουμε τους στίχους στον κόσμο. Με τόσο κόσμο δεν θα χρειαστούμε ηχεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ενώσουμε τις φωνές μας, οπότε υπάρχει και η ιδέα να πούμε όλοι μαζί το τραγούδι στη μεγάλη πορεία της Παρασκευής (28/2)», αναφέρει το μέλος της Ετεροτοπίας.

Λίγα λόγια για την Ετεροτοπία

Είναι χρήσιμο να αναδειχθεί και η δράση του κοινωνικού χώρου «Ετεροτοπία», που εδώ και πάνω από δέκα χρόνια προχωρά σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για όσους το έχουν ανάγκη, αλλά και σε εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ετεροτοπία είναι ένας κοινωνικός χώρος πολιτικής, πολιτισμού και αλληλεγγύης που λειτουργεί για πάνω από δέκα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Ως χώρος, έχει μεγάλη δράση στο πολιτισμικό κομμάτι και στην αλληλεγγύη. Κάθε Σάββατο λειτουργεί η "Αόρατη Πόλη" προκειμένου να συγκεντρωθούν πρώτες ύλες από αλληλέγγυους και αλληλέγγυες, ενώ στη συνέχεια μοιράζεται το φαγητό στους αστέγους. Έχουμε κάνει ανοιχτά μαγειρέματα σε περιοχές με έντονη φτώχεια, όπως είναι η Ξηροκρήνη. Παράλληλα, κάνουμε δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης πάνω σε βασικά ζητήματα. Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε ομιλητή τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, για μια εκδήλωση με επίκεντρο το προσφυγικό. Στο επίπεδο του πολιτισμού έχουμε δράσεις με ζωντανή μουσική, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ντοκιμαντέρ. Ο χώρος θέλει να έχει πολύπλευρη δράση, αποτελώντας ένα… αντιπαράδειγμα στη μαύρη καθημερινότητα που ζει ο μέσος άνθρωπος στην πόλη.

Θέλουμε να αναδείξουμε το θέμα της αλληλεγγύης, γιατί τα κοινωνικά προβλήματα είναι πάρα πολλά, η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση είναι πολύ έντονα στοιχεία στην καθημερινότητά μας. Προσφέρουμε φαγητό σε οικογένειες, αλλά και ρουχισμό, όπως μπουφάν, κουβέρτες και οτιδήποτε χρειάζεται ο καθένας για να επιβιώσει τον χειμώνα. Ως Ετεροτοπία και ως χώρος τα παρέχουμε, για να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τα κοινωνικά προβλήματα που εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη», καταλήγει ο Γιάννης Τοπαλίδης.