Υγεία|22.01.2019 17:41

Έρευνα: 7 ώρες στο κινητό ημερησίως προκαλεί στα παιδιά αλλοίωση του εγκεφάλου

Newsroom

Η χωρίς μέτρο χρήση κινητών, tablets, video games και άλλων gadgets από παιδιά, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. 

Όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα της έρευνας, παιδιά μεταξύ εννέα και δέκα ετών που χρησιμοποιούν πάνω από 7 ώρες την ημέρα τέτοιες συσκευές, παρουσιάζουν αραίωση στον φλοιό του εγκεφάλου, δηλαδή του εξωτερικού στρώματος του οργάνου που επεξεργάζεται τις αισθητηριακές πληροφορίες. 

«Ακόμη και αν δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι έξυπνες συσκευές ευθύνονται για την αλλοίωση του εξωτερικού φλοιού του εγκεφάλου, είμαστε ωστόσο σε θέση να πούμε ότι αυτό συμβαίνει στους εγκεφάλους των παιδιών μετά από πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη», σημείωσε μιλώντας στο CBS Gaya Dowling, επιστήμονας που εργάστηκε στην εν λόγω έρευνα. 

Αυτό που επιπλέον απέδειξε η έρευνα είναι ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερες από 2 ώρες μπροστά σε μια οθόνη, έχουν χειρότερες επιδόσεις στη γλώσσα και τα τεστ αντίληψης. 

Οι επιστήμονες, που μελέτησαν τον εγκέφαλο 4.500 παιδιών, προσπάθησαν με αυτή τη μελέτη να αποδείξουν αν η χρήση έξυπνων συσκευών για πολλές ώρες μπορεί να καταλήξει σε εξάρτηση από αυτές, πράγμα που όμως θα πάρει χρόνια για να γίνει σαφές. 

Ο Δημήτρης Χριστάκης, επικεφαλής στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, σημειώνει σχετικά: «Είμαστε στο μέσο ενός ανεξέλεγκτου πειράματος για την επόμενη γενιά των παιδιών». Η Ακαδημία συστήνει στους γονείς να αποφεύγουν τα παιδιά τους τη χρήση ψηφιακών μέσων πριν από τους 24 πρώτους μήνες ζωής. 

παιδιάέρευναοθόνηεγκέφαλος