Υγεία | 03.01.2022 17:19

Μετάλλαξη Όμικρον: Σχεδόν 4 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα στους εμβολιασμένους

Newsroom

Νέα επιστημονική έκθεση από τη Δανία επιβεβαιώνει πως η μετάλλαξη Όμικρον παρακάμπτει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τη Δέλτα την ανοσία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, γεγονός που εξηγεί την έκρηξη κρουσμάτων που έχει φέρει η νέα μετάλλαξη σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες όλα δείχνουν ότι η Όμικρον είναι ηπιότερη μετάλλαξη σε σχέση με τη Δέλτα και οδηγεί σε λιγότερες νοσηλείες. Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου έχουν λιγότερες πιθανότητές να μεταδώσουν οποιαδήποτε μετάλλαξη του κορονοϊού.

Τι έδειξε η έκθεση για τη μετάλλαξη Όμικρον

Μελετώντας περί τα 12.000 νοικοκυριά στην Δανία στα μέσα του Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η Όμικρον είναι 2,7 έως 3,7 φορές περισσότερο μολυσματική σε σχέση με την Δέλτα στους εμβολιασμένους πολίτες της Δανίας.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του Statistics Denmark και του Statens Serum Institut (SSI) δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα διότι είναι αποτελεσματικότερος στην παραβίαση της ανοσίας που έχει επιτευχθεί χάρις στα εμβόλια.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην παράκαμψη της ανοσίας μάλλον παρά στην εγγενή αύξηση της βασικής μεταδοτικότητας», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Το 78% των Δανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το 48% έχουν λάβει την τρίτη αναμνηστική δόση. Περισσότεροι από 8 στους 10 Δανούς έχουν λάβει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό όσοι έχουν κάνει τρίτη δόση

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα που έχουν λάβει τρίτη αναμνηστική δόση έχουν μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό, ανεξαρτήτως παραλλαγής, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Όλα δείχνουν ότι είναι ηπιότερη από τη Δέλτα

Αν και περισσότερο μεταδοτική, η Όμικρον φαίνεται ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με την τεχνική διευθύντρια του SSI Tyra Grove Krause.

«Αν και η Όμικρον θα είναι ακόμη σε θέση να προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας, όλα δείχνουν ότι είναι ηπιότερη από την παραλλαγή Δέλτα», είπε προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος νοσηλείας με Όμικρον είναι ο μισός σε σχέση με την Δέλτα. Και αυτό το συμπέρασμα συμπίπτει με τα αποτελέσματα και άλλων μελετών.

Από τους 93 ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Όμικρον στα τέλη του Δεκεμβρίου, λιγότεροι από 5 έλαβαν εντατική θεραπεία, δείχνουν τα στοιχεία. «Αυτό ίσως θα μας βγάλει από την πανδημία, ώστε αυτό να είναι το τελευταίο κύμα», είπε η τεχνική διευθύντρια του SSI.

Κορονοϊόςεμβόλιαέρευναμετάλλαξη Δέλταμετάλλαξη Όμικρονειδήσεις τώρα