Υγεία|16.08.2024 13:42

Φωτιά στην Αττική: Οι ψυχικές επιπτώσεις - Άγχος και κατάθλιψη θα εμφανίσει το 5-10% των πυροπλήκτων

Newsroom

Για τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τις ψυχολογικές συνέπειες στην ψυχολογία των πυρόπληκτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές και απώλειες μίλησε ο καθηγητής ψυχιατρικής Στέλιος Στυλιανίδης.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ, οι πληττόμενοι θα επηρεαστούν ψυχολογικά σε ποσοστό 5 έως 10 %. Μιλώντας για τα ψυχικά τραύματα που θα πρέπει να διαχειριστούν όσοι είδαν τις περιουσίες τους να απειλούνται ή να καταστρέφονται και όλοι όσοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν το βιός τους ανέφερε ότι εξαρτάται πρώτον, από την ευαλωτότητα και τη δυνατότητα ανθεκτικότητας του κάθε ατόμου. «Το τραύμα είναι μια χιλιοειπωμένη έκφραση» πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης σχολιάζοντας ότι δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι χάνουν ένα στοιχείο περιουσίας θα τραυματιστούν διαχρονικά.

Ωστόσο, όπως είπε «είναι δικαιολογημένο να εκδηλώνονται άγχος, λύπη, απελπισία, διαταραχές ύπνου και ψυχοσωματικά συμπτώματα». Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης ποσοστό «5 – 10% του γενικού πληθυσμού που υπόκειται σε μια τέτοια καταστροφή, παρουσιάζει κοινές ψυχιατρικές διαταραχές, δηλαδή άγχος και κατάθλιψη».

«Μιλάμε για αλλαγή κουλτούρας»

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης μίλησε και για την επόμενη ημέρα από τις πυρκαγιές στην Βορειοανατολική Αττική λέγοντας ότι θα πρέπει να αλλάξουμε σελίδα ως κοινωνία. «Μιλάμε για μια συνολική ριζική αλλαγή κουλτούρας που θα πρέπει λίγο να μας βγάλει από το φαύλο κύκλο της καταστροφικότητας» δήλωσε προσθέτοντας ότι ο πολίτης πρέπει να είναι ενεργός σε συνεργασία με την Τοπική αυτοδιοίκηση, με την Πολιτική Προστασία.

φωτιάφωτιά τώρακατάθλιψηάγχοςφωτιά Βαρνάβα