Υγεία|18.08.2024 15:10

Στρεπτόκοκκος: Παιδίατρος προειδοποιεί για τις ώρες παιχνιδιού των παιδιών - Τι να προσέχουν οι γονείς

Newsroom

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη για τα περιστατικά στρεπτόκοκκου

«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά σε σχέση με τον όγκο των περιστατικών. Πρέπει να το θυμούνται πάντα οι γονείς: Τα παιδιά δεν πρέπει να τα εξαντλούν. Γιατί τα παιδιά δεν έχουν όριο. Το παιχνίδι τους δεν σταματάει ποτέ». Όπως είπε στην ΕΡΤ, άθελά μας μπορεί να εξαντληθεί το παιδί και να είναι πιο επιρρεπή στα μικρόβια.

«Εν προκειμένω για τα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει σίγουρα να έχουν τεταμένη την προσοχή τους, χωρίς όμως να πανικοβληθούν. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα πάρα πολύ συχνό νόσημα. Σκεφτείτε ότι στη διάρκεια των εξάρσεων, όπως είναι το χειμώνα (…) τα περιστατικά μπορεί να είναι και χιλιάδες κάθε μέρα» πρόσθεσε. Όσο για τα συμπτώματα είπε ότι «συνήθως εκδηλώνεται στο ανώτερο αναπνευστικό με κάποια φάρυγγα, αμυγδαλίτιδα λιγότερο συχνά στο δέρμα, ενώ αυτή η μορφή, η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή, είναι εξαιρετικά σπάνια και συνήθως πρέπει να συντρέχουν προϋποθέσεις γι’ αυτό. 

Εμβολιασμός για μηνιγγίτιδα: Καλό που ξεκίνησε το πρόγραμμα για τα βρέφη 

Για την μηνιγγίτιδα και τη διεύρυνση του προγράμματος εμβολιασμού, η ίδια σημείωσε ότι «με πολύ χαρά υποδεχτήκαμε την κοινότητα των παιδιάτρων, αυτή την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών και κατ επέκταση και των κρατικών θεσμών να εντάξουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ένα εμβόλιο το οποίο το έχουν ανάγκη τα παιδιά, ιδιαίτερα τα βρέφη, αλλά και μια άλλη ομάδα, οι οποίοι είναι οι έφηβοι και στους οποίους έχουμε πάρα πολλά περιστατικά.

Είναι καλό που ξεκινήσαμε με τα βρέφη. Είναι το εμβόλιο το οποίο γίνεται στα πρώτα δύο χρόνια ζωής και σε ένα συλλογικό σχήμα τριών δόσεων.

Θα ευχόμασταν και προσδοκούμε όμως να επεκταθεί στο μέλλον και στους εφήβους, γιατί φέτος είχαμε αρκετά περιστατικά».

«Έκκληση να εμβολιαστούν όλες οι εγκυμονούσες για τον κοκκύτη»

Τέλος, η κ. Παρδάλη έκανε έκκληση σε όλες της εγκυμονούσες να εμβολιαστούν για τον κοκκύτη. «Είναι μια περίοδος που έχουμε αρκετές γεννήσεις, έχουμε πολλές εγκυμονούσες, αλλά ο κοκκύτης είναι εδώ. Έχουμε έξαρση του φέτος και πρόκειται για ένα θανατηφόρο νόσημα στους πρώτους μήνες ζωής.

Έκκληση λοιπόν να μην υπάρχει καμία εγκυμονούσα η οποία να μην έχει εμβολιαστεί 

Πρόκειται για το τριπλό εμβόλιο: διφθερίτιδα – τετάνου – κοκκύτη και πρέπει όλες οι έγκυες γυναίκες μετά την 27η εβδομάδα της κύησης τους να το κάνουν» είπε.

παιδίατροιμηνιγγίτιδαστρεπτόκοκκοςειδήσεις τώρα