Υγεία|12.09.2024 04:02

Νέα δεδομένα για την υπνική άπνοια: Μπορεί το φάρμακο για την επιληψία να καταπολεμήσει τα συμπτώματα;

Newsroom

Σύμφωνα με νέα μελέτη, φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση της επιληψίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπνικής άπνοιας.

Σε όσους συμμετείχαν στην έρευνα χορηγήθηκε η ουσία σουλτιάμη (sulthiame) και διαπιστώθηκε ότι, κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, παρουσίασαν λιγότερες παύσεις στην αναπνοή, καθώς και υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας της Βρετανίας χαρακτηρίζει την αποφρακτική άπνοια ύπνου ως κοινό αναπνευστικό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει περίπου έναν στους 20 ανθρώπους. Όσοι πάσχουν από υπνική άπνοια συχνά ροχαλίζουν δυνατά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας παρουσιάζουν παύσεις της αναπνοής τους, που έχουν σαν αποτέλεσμα να ξυπνούν αρκετές φορές. Ως εκ τούτου νιώθουν κόπωση, ενώ μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.

Στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στη Βιέννη της Αυστρίας παρουσιάστηκε διεθνής μελέτη, σύμφωνα με την οποία, το φάρμακο για την επιληψία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας και, δυνητικά, να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση για τους πάσχοντες οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μηχανικά αναπνευστικά βοηθήματα, όπως μηχανήματα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (Cpap). Στην ελεγχόμενη κλινική δοκιμή που διεξήγαγαν οι ερευνητές, συμμετείχαν σχεδόν 300 πάσχοντες από αποφρακτική άπνοια ύπνου, από το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποιούσαν μηχανήματα Cpap για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες στις οποίες χορηγήθηκε, είτε σουλτιάμη είτε εικονικό φάρμακο (placebo).

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Στη συνέχεια, μετρήθηκε η αναπνοή τους καθώς και τα επίπεδα οξυγόνου, ο καρδιακός ρυθμός, οι κινήσεις των ματιών, αλλά και η εγκεφαλική και μυϊκή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ερευνητές μέτρησαν τους πάσχοντες στην αρχή της κλινικής δοκιμής και ξανά, μετά από τέσσερις και 12 εβδομάδες. Στο τέλος των μετρήσεων (μετά τις 12 εβδομάδες) διαπιστώθηκε πως, όσοι έλαβαν το φάρμακο,  κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, παρουσίασαν έως και 50% λιγότερα «επεισόδια» διακοπής της αναπνοής καθώς και υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους. Στους συμμετέχοντες που έλαβαν υψηλότερες δόσεις σουλτιάμης, τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα. Ο σύμβουλος αναπνευστικός, υπνολόγος και εκλεγμένος πρόεδρος του τμήματος ιατρικής ύπνου της Royal Society of Medicine, Δρ. Σρίραμ Άγιερ, ωστόσο, επισημαίνει ότι είναι «ζωτικής σημασίας να μην ξεχνάμε ότι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η υπνική άπνοια συνδέεται  με την παχυσαρκία, της οποίας η αντιμετώπισή θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα».

φάρμακούπνοςκρίση επιληψίαςειδήσεις τώρα