Υγεία | 06.05.2019 16:11

Με υπογραφή Τσίπρα το Ωνάσειο εξαγοράζει το Ερρίκος Ντυνάν

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με βασικό θέμα την εξαγορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς, από το Ωνάσειο

Ειδικότερα το πρωί της Δευτέρας (6/5) πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου όπου και ανήκει το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου, με βασικό θέμα την εξαγορά του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και την «επιστροφή του στο δημόσιο σύστημα Υγείας» όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έγραψε στο twitter.

T

Αρχικά η διοίκηση αλλά και η ιδιοκτήτρια Τράπεζα Πειραιώς διαμήνυαν ότι δεν πρόκειται να πουλήσουν το Ερρίκος Ντυνάν στο Ωνάσειο λόγω του χαμηλού τιμήματος που προσέφερε. Φαίνεται ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσουν σε άλλο αποτέλεσμα. 

Άγνωστες παραμένουν ωστόσο μέχρι στιγμής οι λεπτομέρειες της όποιας εξαγοράς πραγματοποιηθεί, το τίμημα που θα καταβάλει το Ωνάσειο αλλά και με ποια σχέση εργασίας θα διατηρηθούν οι περίπου 900 εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Άλλωστε το Ωνάσειο επιχορηγείται από το ελληνικό δημόσιο αλλά λειτουργεί υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς. 

Στην περίπτωση πάντως που το Ντυνάν περάσει στο δημόσιο σύστημα όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι θα γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν δημιουργήθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό επί προεδρίας Ανδρέα Μαρτίνη και είχε σύμβαση με τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ παρότι ακολουθούσε τα νοσήλια που ίσχυαν και στον ιδιωτικό τομέα, ήταν υποχρεωμένο να νοσηλεύει δωρεάν ένα συγκεκριμένο ποσοστό απόρων ασθενών ετησίως. 

Στη συνέχεια έπειτα από οικονομικά προβλήματα που παρουσίαζε, πουλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΗΜΙΘΕΑ. 
Σήμερα το Ερρίκος Ντυνάν λειτουργεί ως καθαρά ιδιωτικό νοσοκομείο, ενώ η Διοίκησή του επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να εκσυγχρονίσει το νοσηλευτικό ίδρυμα με νέο εξοπλισμό. 

Αλέξης ΤσίπραςΩνάσειοΕρρίκος Ντυνάν