Υγεία | 27.06.2021 16:08

Παθολόγος... αρρώστησε έναν ολόκληρο νομό-6,2 εκατ.€ η ζημιά του ΕΟΠΥΥ

Μαρία Ριτζαλέου

Η ζηµιά για τον ΕΟΠΥΥ από τις παράνοµες συνταγογραφήσεις ξεπερνά τα 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο γιατρός που είχε τεθεί σε αργία είναι σήµερα συνταξιούχος. Ανάλογη περίπτωση µε παράνοµες συνταγογραφήσεις του ίδιου σκευάσµατος για την ίδια πάθηση είχε αποκαλυφθεί πέρυσι τέτοιον καιρό στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Αλεξανδρούπολης, όπου η ζηµιά έφτανε τα 2,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, µε βάση τον αριθµό των συνταγών στον Εβρο, ο νοµός είχε 50πλάσια συχνότητα για την νόσο του Crohn από την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ η έρευνα έδειξε πως είχαν δοθεί συνταγές από γιατρούς στην Αλεξανδρούπολη σε... ασθενείς στην Αθήνα, την Κόρινθο και αλλού, που όχι µόνο δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ στο συγκεκριµένο νοσοκοµείο, αλλά δεν είχαν καν επισκεφτεί τον Εβρο.

Οι δύο γιατροί έχουν τεθεί σε αργία και έχουν παραπεµφθεί στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συµβούλιο του υπουργείου Υγείας µε το ερώτηµα της απόλυσης. Το ειδικό σκεύασµα συνταγογραφούνταν κατά κόρον στα βιβλιάρια ασθενών που δεν έπασχαν από τη φλεγµονώδη νόσο του εντέρου και κάποια από αυτά βρέθηκαν στα χέρια ιατρικού επισκέπτη.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν οι συγγενείς ασθενούς διαπίστωσαν ότι αυτός έπαιρνε δυναµωτικά φάρµακα και ειδικά σκευάσµατα για την αντιµετώπιση φλεγµονής του εντέρου χωρίς να έχει πρόβληµα. Οπως προέκυψε, ο ένας από τους δύο γιατρούς είχε χορηγήσει µέσα σε διάστηµα 14 µηνών περίπου 4.900 συνταγές και το 50% των «ασθενών» κατοικούσε σε περιοχή που κάλυπτε υγειονοµικά άλλο νοσοκοµείο.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών όχι µόνο δεν ήξεραν ότι τους είχε συνταγογραφηθεί το συγκεκριµένο σκεύασµα, αλλά δεν είχαν εξεταστεί ποτέ στο νοσοκοµείο της Αλεξανδρούπολης. Σε κάποια περίπτωση έγραψαν σε ασθενή για έναν µήνα 38 κουτιά του σκευάσµατος, σε έναν άλλον 42, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που άτοµα εµπλεκόµενα στην υπόθεση έφερναν τα φάρµακα στα σπίτια των ασθενών.

ΕΟΠΥΥΡοδόπηυγείανόσος του Crohn