Το Ρολερ Κοστερ της Προ-Εμμηνόπαυσης

Χριστίνα Δημητρέλου

Αχ, η προ-εμμηνόπαυση!

Εκείνη η μαγική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που μοιάζει λίγο με ένα ταξίδι σε λούνα παρκ… μόνο που η διασκέδαση είναι προαιρετική και τα εισιτήρια είναι υποχρεωτικά!

Όλα ξεκινούν αθώα. Ίσως ξυπνήσεις ένα πρωί και αισθανθείς ότι η διάθεσή σου αλλάζει ταχύτατα, σαν να κατεβαίνεις με χίλια. Και πριν το καταλάβεις, είσαι έτοιμη να βάλεις τα κλάματα  ή να κάνεις ομηρικό καυγά επειδή κάποιος (ίσως εσύ;) έβαλε τα μαχαιροπίρουνα λάθος στο συρτάρι.

Η προ-εμμηνόπαυση είναι σαν να είσαι στο «Σπίτι με τα Φαντάσματα» του λούνα παρκ. Μπαίνεις μέσα, σκεπτόμενη, «Πόσο άσχημα μπορεί να είναι;» και βγαίνεις έξω ψάχνοντας για την έξοδο κινδύνου. Οι ορμόνες κάνουν πάρτι, αλλά ξέχασαν να σου στείλουν την πρόσκληση.

Οι κλασικές «βόλτες» της προ-εμμηνόπαυσης

Ξεκινάς την ημέρα σου δυναμικά, γεμάτη ενέργεια και χαμόγελο. Μέχρι το μεσημέρι, βρίσκεσαι στο χαμηλότερο σημείο και αναρωτιέσαι γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο ενοχλητικοί. Κι έπειτα, το απόγευμα, έρχεται η απότομη άνοδος, όπου όλα φαίνονται υπέροχα, μέχρι που πέφτεις ξανά απότομα, έτοιμη να ξεσπάσεις σε γέλιο ή κλάμα. Ποιος είπε ότι τα τρενάκια είναι μόνο για τα παιδιά;

Το ένα λεπτό είσαι μια χαρά, και το επόμενο λεπτό μετατρέπεσαι σε έναν ανθρώπινο θερμοστάτη που έχει κολλήσει στη μέγιστη θερμοκρασία. Αν ήταν ταινία, θα λεγόταν «Οι Κύκλοι της Φωτιάς». Αλλά αντί για δράκους, ο μόνος δράκος  είναι το σώμα σου που αποφασίζει να κάνει καύσωνα στο καταχείμωνο.

Ψάχνεις τα κλειδιά σου… που βρίσκονται στα χέρια σου. Ή το κινητό σου… που χρησιμοποιείς εκείνη τη στιγμή για να τα βρεις. Ναι, η μνήμη γίνεται λίγο αστεία – ή μάλλον, ξεκαρδιστική αν είσαι παρατηρητής. Οι άλλοι γελάνε, εσύ… απλά ξεχνάς γιατί γελάνε!

Εκεί που είσαι χαλαρή και ήρεμη, ξαφνικά νιώθεις ότι ο κόσμος καταρρέει. Και μετά πάλι ηρεμία. Το μυαλό σου παίζει κρυφτό με τα συναισθήματά σου, και εσύ δεν μπορείς παρά να αναρωτιέσαι: «Ποιος έχει το κοντρόλ αυτής της διαδρομής;

Και κάπου εδώ σκέφτεσαι: «Πότε τελειώνει αυτή η βόλτα;» Η απάντηση είναι… κάπου στο μέλλον, αφού πρώτα περάσεις από όλες τις στάσεις και απολαύσεις κάθε στιγμή του ταξιδιού (λέμε τώρα!).

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς , η προ-εμμηνόπαυση δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά ούτε και ανυπόφορη. Με λίγο χιούμορ, υπομονή και αυτο-φροντίδα, μπορείς να την περάσεις πιο ομαλά. Και ποιος ξέρει; Ίσως στο τέλος του ταξιδιού, να καταλάβεις  ότι είσαι πιο δυνατή και πιο σοφή από ποτέ – γιατί τελικά, έχει και τις διασκεδαστικές στιγμές, ακόμα και αν πρέπει πρώτα να επιβιώσεις από τα τρενάκια!

γυναίκασυναισθήματαεμμηνόπαυση