Exercise Snacking... είναι το νέο fitness trend!

Χριστίνα Δημητρέλου

Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλες γνωρίζουμε ότι η γυμναστική είναι καλή για την υγεία μας.

Αλλά, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ποιος έχει χρόνο για 60λεπτες προπονήσεις, ειδικά όταν η καθημερινότητα μας τρέχει με ταχύτητα φωτός; Εδώ είναι που το exercise snacking ή αλλιώς η άσκηση σε μπουκιές , έρχεται σαν σωτήρας της ημέρας μας .

Πώς ξεκίνησε αυτή η τάση;

Το concept του exercise snacking δεν εμφανίστηκε τυχαία. Οι επιστήμονες αφού παρατήρησαν ότι πολλοί άνθρωποι, ειδικά μετά τα 40, δυσκολεύονται να δεσμευτούν σε μακροχρόνιες προπονήσεις, αποφάσισαν να μελετήσουν αν μικρά διαλείμματα άσκησης θα μπορούσαν να είναι εξίσου αποτελεσματικά. Και ξέρετε τι; Οι έρευνες το απέδειξαν!

Τα μικρά διαστήματα έντονης άσκησης, είτε πρόκειται για μερικές κάμψεις είτε για γρήγορο τρέξιμο στο γραφείο, μπορούν να βοηθήσουν στην καύση θερμίδων, τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, και τη διαχείριση του βάρους.

Το exercise snacking ξεκίνησε να γίνεται γνωστό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, όπου προπονητές και influencers μοιράζονται συμβουλές για το πώς να χωρέσεις άσκηση σε κάθε στιγμή της ημέρας.

Πώς γίνεται;

Η ιδέα είναι απλή ,δεν χρειάζεται να κάνεις ολόκληρη προπόνηση με τη μία. Αντί γι’ αυτό, σπάσε την ημέρα σου σε μικρά «σνακ» άσκησης, τα οποία μπορείς να κάνεις ανάμεσα στις υποχρεώσεις σου.

Μερικές ιδέες

  • Κάνε squats όσο περιμένεις να βράσει ο καφές.
  • Κάνε διατάσεις βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά.
  • Περπάτησε γρήγορα γύρω από το σπίτι, αντί να περιμένεις στον καναπέ όταν μιλάς στο τηλέφωνο.

Το ωραίο με το exercise snacking είναι ότι δεν απαιτεί εξοπλισμό, χρόνο ή χώρο. Μπορείς να το κάνεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε!

Γιατί να το κάνεις;

Εδώ είναι το ζουμί. Είτε είσαι πολυάσχολη μητέρα, επαγγελματίας με τρελό πρόγραμμα, ή απλά κάποια που δεν συμπαθεί τα γυμναστήρια, το exercise snacking είναι η ιδανική λύση για σένα.

Είναι φιλικό στο χρόνο ,αντί να ψάχνεις μισή ή μία ώρα για γυμναστική, αρκούν 5 λεπτά εδώ και 5 λεπτά εκεί. Αυτά τα μικρά διαστήματα προστίθενται και κάνουν τη διαφορά.

Ενισχύει την ενέργειά σου ,τα μικρά «σνακ» άσκησης σε ξυπνούν και σου δίνουν ενέργεια στη διάρκεια της ημέρας.

Είναι διασκεδαστικό ,μπορείς να το συνδυάσεις με καθημερινές δραστηριότητες, καθιστώντας τη γυμναστική λιγότερο βαρετή.

Και αν νομίζεις ότι οι μικρές αυτές «μπουκιές» άσκησης δεν έχουν αποτέλεσμα, ας σου θυμίσω ότι οι έρευνες δείχνουν πως μικρά, έντονα διαστήματα άσκησης μπορούν να έχουν εξίσου σημαντικά οφέλη στην υγεία όσο και οι μεγάλες προπονήσεις.

Ποιες διάσημες γυναίκες το κάνουν;

Η τάση αυτή έχει κερδίσει δημοτικότητα και στους κύκλους των διασημοτήτων. Μερικά γνωστά ονόματα που έχουν υιοθετήσει το exercise snacking είναι , ηJennifer Aniston γνωστή για την αγάπη της προς τη γυμναστική, αλλά δεν έχει πάντα χρόνο για μακρές προπονήσεις. Έτσι, συχνά αναφέρει ότι ενσωματώνει σύντομες εκρήξεις άσκησης, όπως μερικές ασκήσεις με βάρη ή yoga μέσα στην ημέρα.

Αλλά και η Halle Berry , η οποία είναι γνωστή για την εξαιρετική της φυσική κατάσταση, λέει ότι τα μικρά «σνακ» άσκησης την βοηθούν να διατηρείται σε φόρμα, ακόμη και όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Για να το πούμε απλά, το exercise snacking είναι σαν το σνακ που κλέβεις από το ψυγείο ενώ λες ότι κάνεις δίαιτα , δεν χρειάζεται να το παραδεχτείς, αλλά δουλεύει!

Είναι η γυμναστική των πολυάσχολων, αυτή που δεν απαιτεί ώρες στο γυμναστήριο και δεν χρειάζεται καν να ιδρώσεις.

Έχεις 5 λεπτά; Τέλεια, κάνε μερικά squats! Μόλις έσωσες την υγεία σου και ούτε καν το κατάλαβες.

Το μόνο που μένει είναι να το δοκιμάσεις και να ανακαλύψεις την πιο χαλαρή, διασκεδαστική πλευρά της γυμναστικής.

Ένα σνακ τη φορά!

Πηγή: SHEO.blog

γυμναστικήγυναίκαάσκηση