Λόρδος Μάουντμπατεν: Ο άνθρωπος που μεγάλωσε τον βασιλιά Κάρολο στα γόνατά του προτιμούσε νεαρούς άνδρες με στολή
NewsroomΤι κι αν έχει πεθάνει από το 1979, ο λόρδος Μάουντμπατεν; Το ένοχο παρελθόν γύρισε, γίνεται παρόν και αναζητεί την υστεροφημία του αγαπημένου του Παλατιού, να την λερώσει. Ο λόρδος Μάουντμπατεν: Ο άνθρωπος που μεγάλωσε τον βασιλιά Κάρολο στα γόνατά του, λέγεται ότι προτιμούσε νεαρούς άνδρες με στολή και τώρα κατηγορείται ότι κακοποιούσε 11χρονο αγόρι σε οικοτροφείο της Ιρλανδίας… Καλά, Σίμπι, εσύ πρόλαβες κι έφυγες χωρίς ν’ ακούσεις τις πομπές του Ντίκι… Ή τις ξέρατε όλοι;
Αριστοκράτης, ήρωας πολέμου, διπλωμάτης, εφευρέτης… Ο Λόρδος Louis Mountbatten, ο 1ος κόμης Mountbatten της Βιρμανίας, είχε πολλές ιδιότητες μέχρι τον τραγικό θάνατό του, όταν ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) τον δολοφόνησε το 1979.
Ο Μάουντμπατεν γεννήθηκε ως Louis Albert Victor Nicholas of Battenberg το 1900 (Το Battenberg το άλλαξε σε Mountbatten - μια αγγλοποιημένη έκδοση του Battenberg, το 1917). Έρωτας από τα 11 χρόνια του...
Η οικογένειά του είχε στενούς δεσμούς με την οικογένεια των Τσάρων της Ρωσίας: Ο πατέρας του Μάουντμπατεν ήταν πρώτος ξάδερφος του Νικολάου Β' , η μητέρα του, Βικτώρια, ήταν η μεγαλύτερη αδερφή της γερμανικής καταγωγής συζύγου του Νικολάου, Αλεξάνδρας και τα παιδιά των Ρομανόφ ήταν τα πρώτα ξαδέρφια του. Λέγεται μάλιστα ότι είχε έναν αθώο έρωτα με την εξαδέλφη του Μεγάλη Δούκισσα Μαρία, κόρη του Νικόλαου και της Αλεξάνδρας, όταν εκείνη ήταν 10 χρονών κι εκείνος 11! Παιδικοί αγνοί έρωτες, θα μας πείτε. Σωστά.
Ο λόρδος Μάουντμπατεν αργότερα - ώριμος άνδρας πια - θα γράψει στα απομνημονεύματά του: «Ήμουν τρελός για τη Μαρί και ήμουν αποφασισμένος να την παντρευτώ. Ήταν υπέροχη. Έχω τη φωτογραφία της ακόμα στην κρεβατοκάμαρά μου»… Κι αν ο έρωτας με τη Μαρία Ρομανόφ ήταν ένα αθώο παιδικό φλερτ τα όσα ακολούθησαν ούτε παιδικά ήταν ούτε αθώα… Και στην κρεβατοκάμαρα του χαρισματικού λόρδου, που λάτρευαν όλοι στην βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, αν υπήρχε η φωτογραφία της Μαρίας Ρομανόφ θα ντρεπόταν να διηγηθεί όσα θα είχε παρακολουθήσει… Ευτυχώς στις φωτογραφίες μόνο μιλάμε… Κι εκείνες μόνο βλέπουν…
Ένας σκελετός βγήκε από... το φέρετρο
Ο λόρδος Μάουντμπατεν, λοιπόν, κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ενός 11χρονου αγοριού σε οικοτροφείο – κολαστήριο. Τώρα, έπειτα από 43 χρόνια μετά τον επεισοδιακό θάνατό του. Σύμφωνα με την «Daily Mail», ο Άρθουρ Σμάιθ ισχυρίζεται ότι κακοποιήθηκε δύο φορές από τον Μάουντμπατεν το 1977 στο διαβόητο οικοτροφείο «Κινκόρα» στη Βόρεια Ιρλανδία. Και το κυριότερο: για πρώτη φορά, θα υπάρξει ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Μπέλφαστ για το οικοτροφείο - κολαστήριο, που «δείχνουν» ως άντρο κακοποιήσεων ανηλίκων.
Μια Βρετανοαμερικανίδα, η βαρόνη Ντεσίς, ενημέρωσε το FBI για την υποτιθέμενη παιδεραστία του Μάουντμπατεν. Σύντομα, κι άλλοι θα έβγαιναν στην επιφάνεια καταθέτοντας τις δικές τους ανατριχιαστικές ιστορίες.
Η βαρόνη δεν ήταν η μόνη που εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του Μάουντμπατεν. Ο πρώην οδηγός του «Ντίκι» αποκάλυψε ότι συχνά άφηνε τον λόρδο σε έναν γκέι οίκο ανοχής στο Μαρόκο. Ένας άλλος οδηγός πάλι παραδέχτηκε ότι έφερνε αγόρια ηλικίας 12 χρονών στο σπίτι του Μάουντμπατεν. Ένας άνδρας ο οποίος εργαζόταν προσφέροντας σεξουαλικές υπηρεσίες σε άνδρες και γυναίκες στην Αγγλία, ισχυρίστηκε ότι ο Μάουντμπατεν προτιμούσε νεαρούς άνδρες με στολή!
Ο μέντορας του βασιλιά Καρόλου...
Ο λόρδος Μάουντμπατεν. είναι γνωστό ότι ήταν εκείνος που ουσιαστικά «μεγάλωσε» τον πρίγκιπα Κάρολο, σημερινό βασιλιά της Αγγλίας. Ο Κάρολος από έφηβος ήταν υπό την προστασία του «Ντίκι» και ο σημερινός μονάρχης έκλαψε γοερά όταν έμαθε τον θάνατό του. Ο Μάουντμπατεν είχε προσπαθήσει μάλιστα να παντρέψει την εγγονή του, Αμάντα Κνάτσμπουλ, με τον τότε διαδόχου του θρόνου· ο Κάρολος της έκανε πρόταση γάμου, αλλά η ρομαντική του χειρονομία δεν βρήκε ανταπόκριση: η Κνάτσμπουλ τον απέρριψε. Βλέποντας αργότερα πόσο… καλά συμπεριφερόταν ο Κάρολος στη Νταϊάνα, σίγουρα η Κνάτσμπουλ θα έκανε το σταυρό της για την απόφαση που είχε πάρει.
Ποιος ήταν ο διαβόητος Λόρδος λοιπόν; Ο Μάουντμπάτεν ως ανώτερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, συμμετείχε σε μερικά από τα μεγαλύτερα γεγονότα του 20ου αιώνα, από πολέμους και μυστικές συνωμοσίες μέχρι ανατριχιαστικά προσωπικά δράματα.
Αν και οι ένοικοι του παλατιού έδειχναν να αγαπούν τον Μάουντμπατεν, οι πρόσφατες ιστορίες δείχνουν ότι η σκοτεινή και απαίσια πλευρά του, τους τρόμαζε. Και είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της Φίλιππος γνώριζαν τις δραστηριότητες του λόρδου…
Γαλαζοαίματος και αχαλίνωτος
Ο Louis Mountbatten, γνωστός και ως 1ος κόμης Mountbatten της Βιρμανίας γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1900. Ήταν ο νεότερος γιος του πρίγκιπα Louis of Battenberg και της πριγκίπισσας Victoria της Έσσης και του Ρήνου. Ο Μάουντμπατεν είχε δεσμούς αίματος με τις βασιλικές οικογένειες της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας.
Ο Λόρδος Μάουντμπάτεν ήταν ο δεύτερος ξάδερφος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' και θείος του συζύγου της Ελισάβετ, πρίγκιπα Φίλιππου. Διπλή συγγένεια με τη βρετανική βασιλική οικογένεια!
Αν και ο Μάουντμπάτεν μεγάλωσε σε πριγκιπικό λίκνο, όπως και οι περισσότεροι από την οικογένειά του, εγκατέλειψε τους γερμανικούς τίτλους του μετά την ήττα της Γερμανίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από εκείνο το σημείο και μετά, πήρε το επώνυμο Μάουντμπάτεν-Γουίνδσορ. Νονοί του Μάουντμπατεν ήταν η βασίλισσα Βικτώρια και ο τσάρος Νικόλαος Β'.
Μετά την εκπαίδευση στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο, ο Μάουντμπάτεν κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό. Εκείνη την εποχή, ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του και ο λόρδος συμμετείχε ενεργά. Άλλωστε το γράψαμε πιο πριν: λάτρευε τους νεαρούς ένστολους άνδρες…
Το 1922, ο Μάουντμπατεν παντρεύτηκε την Αγγλίδα μεγαλοκληρονόμο Εντβίνα Άσλεϊ· αν και παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι το θάνατό της το 1960, ο γάμος τους ήταν απόλυτη καταστροφή . Και οι δύο έκαναν τη ζωή τους. Πολλοί γνώριζαν για τη χρόνια σχέση του Μάουντμπατεν με τη Γαλλίδα Γιόλα Λετελιέ και η Εντβίνα είχε μακροχρόνια σχέση με τον Ινδό ηγέτη Jawaharlal Nehru! Κάπου ανάμεσα στις προσωπικές τους… υποθέσεις ο Μάουντμπατεν και η Εντβίνα βρήκαν χρόνο να αποκτήσουν δύο κόρες.
Βούλιαξε δυο καράβια...
Με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μάουντμπατεν έγινε διοικητής του πέμπτου Στόλου Καταστροφέων. Η πρώτη του αποστολή, ως κυβερνήτης του HMS «Kelly», ήταν μια σκανδαλώδης βασιλική ιστορία: ο Μάουντμπατεν έπρεπε να φέρειει τον Δούκα του Ουίνδσορ πίσω στην Αγγλία. Ο Δούκας – πρώην βασιλιάς - ζούσε στη Γαλλία μετά την παραίτησή του.
Ο Μάουντμπατεν εξακολουθούσε να εκτιμά τον πρώην βασιλιά και απογοητεύτηκε όταν του απαγόρευσαν, μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, να παρευρεθεί στο γάμο του, ενώ αντιπαθούσε τη Γουόλις Σίμπσον. Ο Μάουντμπατεν πίστευε ότι στην τελευταία επίσκεψη του ζευγαριού στο κάστρο του Windsor, η Σίμπσον είχε κλέψει κοσμήματα που ανήκαν στον πατέρα του!
Τα κοσμήματα είχαν μεγάλη συναισθηματική αξία για τον Μάουντμπατεν, αλλά δεν τα βρήκε ποτέ...
Το 1940, το πλοίο του Μάουντμπάτεν, το «Kelly», τορπιλίστηκε. Αν και το πολεμικό πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές, ο Μάουντμπατεν δεν τραυματίστηκε και μεταπήδησε στο HMS «Javelin». Μέσα σε μήνες, η μοίρα χτύπησε ξανά: τορπιλίστηκε και το «Javelin». Ο Μάουντμπατεν επέστρεψε στο πρόσφατα επισκευασμένο HMS «Kelly».
Δυστυχώς για τον Μάουντμπατεν, το κακό τρίτωσε: το «Kelly», βυθίστηκε από υποβρύχιο τον Μάρτιο του 1941. Και αν είπε ο λόρδος ευτυχώς τρίτωσε το κακό, τελειώσαμε, έκανε λάθος. Η μοίρα θα τον περίμενε 38 χρόνια μετά πάλι σε ένα πλοίο, όχι όμως πολεμικό εκείνη τη φορά.
... και πρόβλεψε τη βύθιση δεκάδων ακόμα!
Να σημειώσουμε εδώ ότι ενώ διοικούσε το αεροπλανοφόρο HMS «Illustrious», ο Μάουντμπάτεν επισκέφθηκε τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ. Σοκαρισμένος βλέποντας την έλλειψη ασφάλειας και ετοιμότητας, ο Μάουντμπατεν έκανε μια συγκλονιστική πρόβλεψη. Είπε ότι οι ΗΠΑ θα συρθούν στον πόλεμο από μια αιφνιδιαστική ιαπωνική επίθεση στη βάση της Χαβάης. Οι Αμερικανοί αξιωματικοί γέλασαν τότε, αλλά ο Μάουντμπάτεν γέλασε καλύτερα τρεις μήνες μετά.
Ο Μάουντμπατεν πέρασε τα τελευταία χρόνια του πολέμου στη Νοτιοανατολική Ασία. Ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής, επέβλεψε την παράδοση της Βιρμανίας και της Σιγκαπούρης από τους Ιάπωνες.
Μετά τον πόλεμο, ο Μάουντμπάτεν έγινε Αντιβασιλέας στην Ινδία, που μόλις είχε κατακτήσει την ανεξαρτησία της από τη βρετανική αυτοκρατορία και η δουλειά του Μάουντμπατεν ήταν να κάνει τη μετάβαση από την αποικιακή ιδιοκτησία σε ανεξάρτητο έθνος όσο το δυνατόν πιο ομαλή.
Έγινε σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος τότε ήταν η διχοτόμηση. Στις 15 Αυγούστου 1947, τόσο η Ινδία όσο και το νεοσύστατο κράτος του Πακιστάν απέκτησαν ανεξαρτησία.
Με την επιστροφή του από την Ινδία, ο Μάουντμπάτεν διορίστηκε Πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου, η υψηλότερη θέση στο Βασιλικό Ναυτικό.
Η θητεία του Μάουντμπατεν στον... θρόνο του Πολεμικού Ναυτικού έληξε το 1959, όταν διορίστηκε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας, ο υψηλότερος βαθμός στον βρετανικό στρατό. Το σημαντικό επίτευγμα του Μάουντμπάτεν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν η ενοποίηση των τριών στρατιωτικών τμημάτων της κυβέρνησης - του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας - σε ένα ενιαίο Υπουργείο Άμυνας.
Ετοίμαζε πραξικόπημα, αλλά...
Σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματικό της MI5, ο Μάουντμπατεν ήταν μέλος μιας συνωμοσίας. Οι δεξιοί παράγοντες σχεδίαζαν να ανατρέψουν τη βρετανική κυβέρνηση. Μια ομάδα περίπου 30 πρακτόρων της MI5, με επικεφαλής τον συντηρητικό βαρόνο Σέσιλ Κινγκ, σχεδίαζε να καθαιρέσει τον αριστερό πρωθυπουργό Χάρολντ Γουίλσον το 1968 και να τον αντικαταστήσει με τον Μάουντμπατεν. Το σχέδιο κατέρρευσε όταν ο Μάουντμπατεν φοβήθηκε τις επιπτώσεις. Και φθάνουμε στο καρτέρι της μοίρας, που υπομονετικά περίμενε στη θάλασσα:
... τον σταμάτησε ο IRA
Ο Μάουντμπατεν βρισκόταν σε διακοπές το 1979, ψαρεύοντας στις ακτές του Mullaghmore της Ιρλανδίας. Μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού παγίδευσαν το σκάφος με εκρηκτικά. Από την ισχυρή έκρηξη σκοτώθηκαν ο λόρδος Μάουντμπατεν οι δύο εγγονοί του, ο Νίκολας και ο Πολ, και η λαίδη Μπράμπουρν.
Το 1984, η μεγαλύτερη κόρη του Μάουντμπατεν, Πατρίτσια, τίμησε τη μνήμη του πατέρα της ιδρύοντας το Ινστιτούτο Μάουντμπατεν με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.
Το βασιλικό μωρό, ο γιος που γεννήθηκε από τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τη σύζυγό του, Κέιτ Μίντλετον, πήρε το όνομά του από τον λόρδο Μάουντμπατεν. Ο Louis Arthur Charles Windsor, ο πρίγκιπας Louis του Cambridge, γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 2018.
Και τόσα χρόνια μετά, ένας σκελετός βγαίνει από το ντουλάπι του λόρδου Μάουντμπατεν,ή πιο σωστά από το κβούρι του, που σίγουρα δεν είναι ο δικός του και ακόμα πιο σίγουρα, τρομοκρατεί ολόκληρη τη βασιλική οικογένεια… Περιμένουμε τις εξελίξεις.
- Αντιμέτωπη με νέο κύμα ακρίβειας η Ευρώπη, με την Ρωσία να κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου – Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος
- Ο Έλον Μασκ στηρίζει ακροδεξιό ακτιβιστή στη Βρετανία και επιτίθεται στους Εργατικούς
- Παρέμβαση εισαγγελέα για τις ανοιχτές πόρτες σε συρμό του ΗΣΑΠ
- Ιβάν Σαββίδης: «Αδιανόητο να προσεγγίζουν το πούλμαν του ΠΑΟΚ» - Τι ζήτησε ενόψει της ρεβάνς με την ΑΕΚ