Lifestyle|28.01.2024 14:50

Σωτήρης Τσαφούλιας για Πάνο Βλάχο: «Μπορεί να ήταν συσσωρευμένη η αγανάκτηση και ο πόνος» - Τι είπε για Τέμπη και νομοσχέδιο

Newsroom

Καλεσμένος στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» βρέθηκε ο Σωτήρης Τσαφούλιας, με αφορμή τη νέα σειρά «17 Κλωστές» της Cosmote TV. Μεταξύ άλλων,  ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στο περιστατικό που συνέβη στην πρεμιέρα της σειράς, όπου ο Πάνος Βλάχος σχολίασε στις κάμερες πως «οι δημοσιογράφοι λερώνουν καθετί όμορφο».

«Να μιλήσουμε για το περιστατικό με τον Πάνο Βλάχο για να τελειώνουμε. Υπήρχε άνθρωπος σε πάνελ που μετά τη δήλωσή του είπε ότι έπρεπε οι δημοσιογράφοι να κατεβάσουν τις κάμερες και ν' αγνοήσουν τη σειρά. Όταν άκουσα τη δήλωση είπαμε «Γίναμε». Δεν μπορούσα να κάνω κάτι, ούτε να σταθώ γιατί από την άλλη ήταν μια βραδιά με 1000 άτομα, εγώ μπαίνω μέσα ήταν και οι γονείς μου που είχα να τους δω ενάμιση μήνα, με περίμενε κόσμος. Ηρθαν τα παιδιά και μου λένε αν δεν έρθεις σε πέντε λεπτά, θα φύγουμε γιατί έχουμε να πάμε και αλλού. Και λέω "παιδιά αν δεν είμαστε τόσο σημαντικοί και έχετε κάτι σημαντικότερο, επειδή μόλις μπήκα, πηγαίντε αλλού". 

Οι καλλιτέχνες αν έρθετε στις πρόβες, θα δείτε ανθρώπους που επί 12-13 ώρες να παίζουν στα κόκκινα με το νευρικό τους σύστημα για να ενσαρκώσουν κάτι. Είναι πολύ ευαίσθητα πλάσματα. Η πρώτη ερώτηση ήταν για τον ρόλο και τη σειρά, είναι πάρα πολύ προσβλητικό. Και πες ότι είναι για τον κόσμο, δεν είναι ότι "εμείς δεν σας βλέπουμε μπροστά μας, απλά γεμίζουμε ένα πρόγραμμα". Ο Πάνος ή ο Νταλάρας μάλλον δεν τα είπαν αυτά στα παιδιά, απευθύνθηκε σε εμάς που καθόμαστε στις υψηλότερες καρέκλες. Δεν ξέρω τι τον πείραξε, μπορεί να ήταν συσσωρευμένη η αγανάκτηση και ο πόνος

Ο Πάνος είναι ένα πολύ ευαίσθητο πλάσμα με υψηλό βαθμό ενσυναίσθησης. Ο Βλάχος έχει κάνει μια από τις καλύτερες παραστάσεις των τελευταίων δεκαετιών, είναι συνέχεια sold out και δεν έχει ασχοληθεί κανείς με το θέμα. Μόνο πριν από λίγο καιρό που βγήκε ένα άρθρο ότι χώρισε, πράγμα το οποίο σας λέω ότι δεν ισχύει. Έχει τη σχέση του και είναι μια χαρά. Δεν ξέρω τι είχε συσσωρευθεί στη ψυχή του» δήλωσε ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

«Ζούμε τον φασισμό της δημοκρατίας»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Σωτήρης Τσαφούλιας αναφέρθηκε στους πολιτικούς της χώρας, αλλά και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη. «Θα αισθανόμουν άσχημα να ξεκινούσαμε την κουβέντα μας για τις "17 Κλωστές" και μας έβλεπε αυτή τη στιγμή η κ. Μαρία Καρυστιανού, μητέρα ενός εκ των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, η οποία έβγαλε έναν πύρινο λόγο σε μία επιτροπή της Βουλής που εξετάζει εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. Και μετά από αυτή την κατάθεση ψυχής αυτής της γυναίκας, εάν ανοίξει την τηλεόραση και δει εμένα να μιλάω για τη δουλειά μου, θα αισθανθώ πολύ άσχημα. Σε εκείνη δεν μπορώ να πω τίποτα, σε εκείνους όμως που συνέστησαν αυτή την επιτροπή για το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα έλεγα "ντροπή".

Δεν μπορείς να μην ντραπείς γι' αυτό που συμβαίνει. Για κάποιον λόγο όταν συμβαίνει κάτι στην Ελλάδα, δεν έχουν ευθύνη ποτέ οι πολιτικοί, είναι συγκλονιστικό αυτό. Είναι πρόβλημα όταν βγαίνουμε και μιλάμε και λέμε το αυτονόητο. Έτσι όπως κινούμαστε, με την τάση να φαγωνόμαστε, δεν θα αλλάξει κάτι. Η θέση μου είναι ότι θεωρώ τη μεγαλύτερη πανδημία της ανθρωπότητας τον διχασμό. Δεν θέλει κανένας μας να ακολουθήσει την δύσκολη οδό, είναι πιο εύκολο να πλακωθούμε από το να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε ο ένας τον άλλον» είπε, αρχικά, ο σκηνοθέτης.

«Και για το θέμα του Γιώργου Νταλάρα και για το θέμα με τον Πάνο Βλάχο, δεν βγήκα να κάνω τον δικηγόρο κανενός. Εχω πλήρη συνείδηση για το πόσο ασήμαντος είμαι, και πλανητικά και στην Τέχνη και στα πράγματα. Μπορεί ένας άνθρωπος να θέλει να περάσει ένα μήνυμα αλλά να χρησιμοποιήσει τη λάθος λέξη ή το λάθος χρώμα ή τόνο στη φωνή του, θα καταλήξει να περάσει το ανάποδο. Αν πω εγώ κάτι τώρα, που είναι προϊόν της σκέψης μου και είναι παρεξηγήσιμο, δέχομαι ο άλλος να με "σταυρώσει" κατευθείαν.

Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι έχουν μία απορία στη ζωή τους, που νομίζω ότι ακόμα και λένε το λάθος πράγμα, έχουν "κερδίσει" με τη στάση τους μέσα στα χρόνια, το δικαίωμα του να ξοδέψουμε ένα λεπτό στο να αποκωδικοποιήσουμε τα λόγια του και την σημασία τους. Αν αρχίζουμε να γκρεμίζουμε, σε μία λογική πολιτικής ορθότητας που έχει καταντήσει φονταμενταλισμός, που προσπαθεί να δεσμεύσει την ελευθερία του λόγου και να μπλοκάρει την ελευθερία της σκέψης. Αυτό ζούμε τώρα, τον φασισμό της δημοκρατίας, ζούμε το bullying του αν δεν είναι κάποιος μαζί μας, είναι εναντίον μας» πρόσθεσε.

«Χιλιάδες παιδιά "πνίγονται" σε ιδρύματα και δομές»

Κλείνοντας, για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, ο Σωτήρης Τσαφούλιας είπε: «Το ίδιο και για τα δικαιώματα των ομοφύλων. Ανθρώπινο δικαίωμα τι είναι; Να αναγνωρίζουμε δικαίωμα μόνο σε όσους είναι στο ίδιο σκεπτικό και αισθητική με εμάς; Αυτό είναι φασισμός. Αμφισβήτησε κανείς την ιερότητα της μάνας; Λέει το νομοσχέδιο ότι θα πάρουμε τα παιδιά από τις μανάδες τους; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες παιδιά που "πνίγονται" σε ιδρύματα και δομές. Ενα ζήτημα που δυστυχώς προέκυψε στις "17 Κλωστές" ήταν ότι για να αναβιώσουμε μία αναχρονιστική σκηνή έπρεπε ν' αλλάξουμε μόνο ρούχα στους ηθοποιούς».

νομοσχέδιοΣωτήρης Τσαφούλιαςσκηνοθέτηςειδήσεις τώραΓιώργος ΝταλάραςΠάνος ΒλάχοςΤέμπη