Lifestyle|01.08.2024 14:30

Netflix: Παραδέχεται ότι η «Martha» του Baby Reindeer δεν έχει καταδικαστεί για παρενόχληση

Newsroom

Το Netflix αναγνώρισε ότι η Fiona Harvey, στην οποία βασίστηκε το «Baby Reindeer», δεν έχει καταδικαστεί ποτέ ως stalker σε μία τρέχουσα δικαστική υπόθεση. 

Σε μια επιστολή προς την Επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Βρετανικού Κοινοβουλίου, η πλατφόρμα streaming παραδέχτηκε ότι η Harvey δεν είχε νομικά αναγνωριστεί ως stalker, παρά την προώθηση της σειράς ως «μια αληθινή ιστορία» που πρωταγωνιστεί ο Richard Gadd, σύμφωνα με το Deadline.

Αυτή η παραδοχή ήρθε μετά από τη μαρτυρία του Benjamin King, ανώτερου διευθυντή δημόσιας πολιτικής του Netflix στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώπιον της επιτροπής τον Μάιο, όπου ισχυρίστηκε ότι το «Baby Reindeer» ήταν μια «αληθινή ιστορία φρικτής κακοποίησης» που υπέστη ο Gadd «από έναν καταδικασμένο stalker».

Όταν η επιτροπή ζήτησε αποδείξεις για την καταδίκη της Harvey, ο King υπέβαλε επιστολή για να διευκρινίσει τη δήλωσή του.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το πρόσωπο στο οποίο βασίζεται η σειρά - το οποίο δεν επιδιώξαμε ποτέ να ταυτοποιήσουμε - υπόκειται σε δικαστική απόφαση και όχι σε καταδίκη» έγραψε ο King στην επιστολή, σύμφωνα με το Deadline.

«Ο συγγραφέας του Baby Reindeer υπέστη σοβαρή παρενόχληση για πολλούς μήνες (όπως φαίνεται ότι συνέβη και σε πολλούς άλλους), η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία του» κατέληξε.

Σε δήλωση που μοιράστηκε με το PEOPLE, εκπρόσωπος του Netflix ανέφερε: «Η επιστολή στάλθηκε στην Επιτροπή Επιλογής DCMS στις 23 Μαΐου, πολύ πριν από την κατάθεση οποιασδήποτε νομικής υπόθεσης, και είναι δημόσια διαθέσιμη από τότε. Δεν επηρεάζει τη νομική μας θέση».  

Ο δικηγόρος της Harvey έστειλε επίσης μια δήλωση στο PEOPLE, λέγοντας: «Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Netflix έστειλε επίσημη επιστολή στο Κοινοβούλιο, με την οποία ενημέρωνε ότι το Baby Reindeer βασίζεται στη Fiona Harvey και παρόλα αυτά ο Gadd δήλωσε, σε ένορκη βεβαίωση που κατέθεσε το Netflix στο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι "δεν έγραψα τη σειρά ως αναπαράσταση αληθινών γεγονότων για οποιοδήποτε πραγματικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένης της Fiona Harvey". Τελικά, φαίνεται ότι είτε το Netflix υπέβαλε ψευδή επιστολή στο Κοινοβούλιο είτε ψευδή υπεύθυνη δήλωση σε περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ. Η συμπεριφορά είναι καταδικαστέα». 

Η σειρά Baby Reindeer, που κυκλοφόρησε στο Netflix τον Απρίλιο του 2024, βασίζεται στα υποτιθέμενα πραγματικά γεγονότα της ζωής του Gadd. Στη σειρά, ο χαρακτήρας του Gadd, Donny, γνωρίζει τη γυναίκα, Martha [βασισμένη στη Harvey], καθώς δουλεύει σ' ένα μπαρ, και αυτή αρχίζει να συνομιλεί μαζί του.

Στη συνέχεια, κατάφερε να πάρει το email του και τον παρενοχλούσε για τέσσερα χρόνια, αποκαλώντας τον «Baby Reindeer». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Gadd υποτίθεται ότι έλαβε 41,071 emails, 350 ώρες φωνητικών μηνυμάτων, 744 tweets, 46 μηνύματα στο Facebook και 106 σελίδες επιστολών από αυτήν.

Το αστρονομικό πόσο που ζητά η Harvey από το Netflix

Τον Ιούνιο, η Harvey μήνυσε το Netflix, ζητώντας πάνω από 170 εκατομμύρια δολάρια, ισχυριζόμενη ότι η απεικόνιση της εμμονικής stalker Martha στη σειρά ήταν συκοφαντική και ανακριβής.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που αποκτήθηκαν από το PEOPLE, η Harvey κατηγόρησε το Netflix και τον Gadd ότι διευκόλυναν τους θεατές της σειράς ν' ανακαλύψουν την ταυτότητά της, καταστρέφοντας ουσιαστικά τη ζωή της.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Gadd έγραψε αρκετές ακριβείς φράσεις που του είχε πει και έδωσε στη Martha την ίδια δουλειά με αυτήν — δικηγόρος. Παράλληλα, ανέφερε ότι η φήμη της έχει πληγεί και ότι την παρενοχλούν εξαιτίας της απεικόνισής της. Επιπλέον, αρνήθηκε σθεναρά ότι επιτέθηκε σεξουαλικά στον Gadd και ότι έχει καταδικαστεί για παρενόχληση, τα οποία αποτελούν κεντρικά σημεία της σειράς.

Σε απάντηση στην αγωγή της, ο Gadd υπέβαλε μια επιστολή 20 σελίδων, υποστηρίζοντας το αίτημα του Netflix ν' απορριφθεί η αγωγή συκοφαντίας της Harvey.

«Ενώ η σειρά είναι η συναισθηματικά αληθινή ιστορία μου όπως την ανακαλώ και την αφηγούμαι, δεν έχει σκοπό να απεικονίσει πραγματικά πρόσωπα» έγραψε σ' έγγραφα που αποκτήθηκαν από το PEOPLE στις 31 Ιουλίου. «Αντίθετα, δημιούργησα φανταστικούς χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων των Martha και Donny, οι οποίοι ήταν μέσα για να εξερευνήσω τις δικές μου εμπειρίες και τραύματα. Εσκεμμένα χρησιμοποίησα χαρακτήρες που δεν είχαν τα πραγματικά ονόματα κανενός από τη ζωή μου και έγραψα φανταστικούς διαλόγους και σκηνές». 

Ο Gadd συνέχισε: «Η Harvey ήταν αυτή που ταυτοποίησε τον εαυτό της στον Τύπο ως Martha, καθώς ποτέ δεν συνέδεσα τον φανταστικό χαρακτήρα με τον πραγματικό stalker μου». Κατά την κυκλοφορία της σειράς τον Απρίλιο, ο ηθοποιός είχε επίσης ζητήσει από τους θαυμαστές να μην «κάνουν εικασίες» για τα πραγματικά πρόσωπα στα οποία βασίστηκε η σειρά, σε δήλωση που μοιράστηκε σε InstaStory.

δικαστήριοNetflix