Lifestyle | 21.01.2020 11:09

Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Παιδί των Εξαρχείων, του Κουν και του Αριστοφάνη

Newsroom

Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος ήταν καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στο «Ενώπιος Ενωπίω», όπου μίλησε για την 60χρονη πορεία του στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Ο 82χρονος ηθοποιός μίλησε για τον αείμνηστο δάσκαλό του, Κάρολο Κουν και αποκάλυψε τα παρασκήνια, αλλά και τις λεπτομέρειες από την κοινή πορεία ζωής με την επί πολλά χρόνια σύζυγό του.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Έπαιζε μπάλα στου Γκύζη και στο Πολύγονο. Παιδί των Εξαρχείων πήγε σχολείο στο περίφημο 50ο Γυμνάσιο Αρρένων με διάσημους συμμαθητές - ανάμεσά τους τον Γιάννη Φέρτη και τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Διαγόρα Χρονόπουλο, τον Θόδωρο Καλλιφατίδη, τoν Λυμπερόπουλο -το μετέπειτα βιολί της κρατικής ορχήστας- και άλλους. Ο πατέρας του ήταν ασυρματιστής, αλλά εκείνος στο γυμνάσιο άρχισε να παίζει θέατρο. 

Γιώργος Μιχαλακόπουλος: «Ο Κουν με έμαθε να κυνηγάω την αλήθεια και όχι την πόζα»

Έδωσε εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης και εκεί γνώρισε τον μέντορά του, Κάρολο Κουν. Έπαιξε με τη Λαμπέτη, την Κρέζη τον Χορν και όπως έχει πει ο ίδιος «Έχω παίξει όλο τον Αριστοφάνη, όλο το παγκόσμιο ρεπερτόριο - εξήντα χρόνια τώρα δεν έχω αφήσει τίποτα». 

Αργότερα έγινε ευρύτερα γνωστός από τις ταινίες «Ξύπνα Βασίλη» και «Ενας ιππότης για τη Βασούλα», αλλά και μέσα από τη θρυλική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ του '70 «Εκείνος κι Εκείνος», όπου συμπρωταγωνιστούσε με το Βασίλη Διαμαντόπουλο. Η μεγάλη αγάπη του είναι η εδώ και 60 χρόνια σύζυγός του Αθηνά, την οποία γνώρισε στη Σχολή του Κουν και την παντρεύτηκε με κουμπάρους την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Σήμερα ζουν μαζί στη Ραφήνα έχοντας αποκτήσει δυο κόρες, μια σκηνοθέτη και μια ζωγράφο.

Η θρυλική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ του '70 «Εκείνος κι Εκείνος»

Λουκάς και ο Σόλων. Οι αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής. Οι λαϊκοί θυμόσοφοι που τριγυρνούν ελεύθεροι, μακριά από τον δήθεν καθωσπρεπισμό, ρακένδυτοι αλλά πάντα αξιοπρεπείς, θυμίζουν και καυτηριάζουν τη δική μας ηθική ένδεια. Σε σενάριο Κώστα Μουρσελά και σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη. Τους κεντρικούς ρόλους έπαιζαν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Η σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία για την εποχή της. Προβλήθηκε το 1989 και ήταν ριμέικ της ομότιτλης σειράς του 1972.

Στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος αποκάλυψε ότι οι συντελεστές της σειράς περνούσαν από λογοκρισία στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Έδιναν εξηγήσεις στον αρμόδιο λογοκρισίας για τους διαλόγους του επεισοδίου και ποτέ δεν γνώριζαν πόσο κομμένο θα έβγαινε αυτό στον αέρα.

θέατροΚάρολος ΚουνΓιώργος Μιχαλακόπουλος