Έπειτα από 30 χρόνια, έρχεται ξανά στο φως της δημοσιότητας η ιστορία της Nicole Brown Simpson, μιας γυναίκας που βρέθηκε δολοφονημένη στα 35 της χρόνια. Με αφορμή το ντοκιμαντέρ για τη ζωή της και την ιστορία που κρύβεται πίσω από την άγρια δολοφονία της, αναβιώνεται μια από τις πιο πολυσυζητημένες υποθέσεις που συγκλόνισαν την υφήλιο τον περασμένο αιώνα.
Η Nicole Brown γεννήθηκε στις 19 Μαΐου του 1959 στην Φρανκφούρτη, της τότε Δυτικής Γερμανίας. Ο πατέρας της ήταν Αμερικανός και η μητέρα της Γερμανίδα, ενώ ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά στην οικογένεια. Είχε ακόμη δύο αδερφές από τον πρώτο γάμο του πατέρα της.
Μαζί με την οικογένεια της μετακόμισε σε εφηβική ηλικία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου και αποφοίτησε από το λύκειο στην Καλιφόρνια το 1976. Επέλεξε να εργαστεί από το να σπουδάσει και το 1977 έπιασε δουλειά ως σερβιτόρα σε ένα νυχτερινό μαγαζί στο Beverly Hills.
Η γνωριμία και ο γάμος με τον O.J. Simpson
Ο Orenthal James Simpson ήταν ένας από τους θρύλους του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Γεννήθηκε το 1947, ασχολήθηκε σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο με το αμερικανικό ποδόσφαιρο,ενώ ήταν και ηθοποιός για πολλά χρόνια. Η ζωή του στιγματίστηκε από τις κατηγορίες στο πρόσωπο του για τις δολοφονίες της γυναίκας του Nicole Brown και του φίλου της Ron Goldman το 1994. Πέθανε σχεδόν πριν από ένα μήνα από προχωρημένης μορφής καρκίνο σε ηλικία 77 ετών.
Η γνωριμία με τη Nicole έγινε όταν εκείνη ήταν 18 χρόνων και αυτός ήταν παντρεμένος με την τότε σύζυγο του Marguerite, η οποία μάλιστα ήταν και έγκυος στο παιδί τους. Χώρισαν το 1979 με τη σχέση της Brown και του Simpson να είναι από την αρχή προβληματική. Παντρεύτηκαν το 1985, όταν απέκτησαν την κόρη τους, Sydney και έπειτα το 1988 απέκτησαν τον γιο τους, Justin. Ο γάμος τους διήρκεσε μόλις εφτά χρόνια.
Τα πρώτα βίαια περιστατικά
Σύμφωνα με μαρτυρίες των αδερφών της Brown στο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε, ο Simpson αποκαλούσε χοντρή τη γυναίκα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ενώ όσο κράτησε η σχέση τους αλλά και μετά το χωρισμό τους, δεν έπαψε να παρενοχλεί την Brown συναισθηματικά, λεκτικά και σωματικά.
Μάλιστα, την τελευταία μέρα του 1989, η Brown κάλεσε την αστυνομία, λέγοντας ότι ο άντρας της προσπαθεί να τη σκοτώσει. Η ίδια βρέθηκε εμφανώς χτυπημένη σε πολλά σημεία και σχεδόν γυμνή, κρυμμένη πίσω από ένα θάμνο. Η ίδια απέσυρε τις κατηγορίες που επέβαλλε, όταν οι γονείς της την προέτρεψαν να συγχωρήσει τον άντρα της.
Το διαζύγιο και η μανία του Simpson
Ο Simpson και η Brown πήραν διαζύγιο το Φλεβάρη του 1992 με τη δικαιολογία των ασυμβίβαστων διαφορών μεταξύ τους. Στη δίκη του Simpson το 1997 αποκαλύφθηκε, ότι ο ίδιος βρισκόταν το τελευταίο χρόνο του γάμου του σε εξωσυζυγική σχέση με την ηθοποιό Tawny Kitaen. Η κηδεμονία των παιδιών τους πήγε και στους δυο ισότιμα.
Το 1993 έκαναν μια προσπάθεια επανασύνδεσης, ωστόσο καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, η Brown είχε πει στη μητέρα της ότι ο Simpson την ακολουθούσε παντού. Ελεγε χαρακτηριστικά: «Πάω να βάλω βενζίνη και είναι εκεί. Πάω ν' αγοράσω παπούτσια και είναι εκεί. Οδηγώ και είναι από πίσω μου».
Η κορύφωση αυτής της βίαιης συμπεριφοράς ήταν τον Οκτώβρη του 1993 όταν ο Simpson βρήκε μια φωτογραφία της Brown με έναν άντρα, με τον οποίο η ίδια έβγαινε αφού χώρισαν. Η Brown κάλεσε την αστυνομία και είπε ότι προσπαθει να με χτυπήσει, ενώ εκείνος φώναζε: «Δε δίνεις καμία σημασία στα παιδιά μας, όταν κάνεις σεξ με αυτόν στο καθιστικό μας». Όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι της Brown η ίδια δήλωσε ότι ο Simpson ήταν σαν αφηνιασμένο ζώο. Ωστόσο, είπε ότι για τέσσερα χρόνια ο ίδιος δεν την είχε χτυπήσει. Λίγους μήνες μετά, η σχέση τους τελείωσε οριστικά και ο Simpson μετακόμισε.
Οι τελευταίοι μήνες πριν από το θάνατο
Η Brown έξι εβδομάδες πριν το μοιραίο της βράδυ γνώρισε τον Ron Goldman, έναν 25χρονο σερβιτόρο, με τον οποίο ανάπτυξαν μια πλατωνική σχέση μεταξύ τους. Μια μέρα πριν το θάνατο της, η Brown επικοινώνησε με τη φίλη της Kris Jenner, λέγοντας της ότι θέλει να της αποκαλύψει κάτι πολύ σημαντικό, με την Jenner σε μετέπειτα συνέντευξη της να δηλώνει ότι μάλλον ήθελε να της πει για τον Simpson.
Την ημέρα της δολοφονίας της, στις 12 Ιουνίου του 1994, η ίδια πήρε την κόρη της Sidney, τη μητέρα της και έναν φίλο της έξω για φαγητό, όπου η μητέρα της ξέχασε τα γυαλιά της. Ο Goldman παρότι δεν εξυπηρετούσε το τραπέζι της, βρήκε τα γυαλιά της μητέρας της Brown και θέλησε αργότερα το βράδυ να της τα παραδώσει στο σπίτι της.
Η Brown και ο Goldman βρέθηκαν νεκροί από την αστυνομία λίγο μετά τα μεσάνυχτα έξω από το διαμέρισμα της Brown στο Λος Άντζελες. Σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστικών εξετάσεων, η Brown βρέθηκε σε εμβρυακή στάση, μαχαιρωμένη εφτά φορές στο λαιμό και το κρανίο, ενώ είχε πληγές και στα χέρια. Από την άλλη ο Goldman φαίνεται πως δεν ήταν ο στόχος του θύτη, αλλά δολοφονήθηκε γιατί ήταν παρών εκείνη τη στιγμή.
Η δίκη του αιώνα
Ο Simpson στις 17 Ιουνίου του 1994 κατηγορήθηκε για το θάνατο και της πρώην γυναίκας του και του φίλου της. Η δίκη ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1995 και τελείωσε τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς. Μέσα σε αυτούς τους εννέα μήνες, το αμερικανικό κοινό παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης, φτάνοντας σε τηλεθεάσεις ρεκόρ για την εποχή με 150 εκατομμύρια θεατές.
Μάλιστα, την ημέρα της σύλληψης του και αφού ο ίδιος δεν ειχε παραδοθεί στο συμφωνημένο χρόνο, η αστυνομία καταδίωξε τον Simpson, με τα μέσα να μεταδίδουν live την καταδίωξη του, διακόπτοντας τους τελικούς του NBA. Το περιστατικό παρακολούθησαν 95 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Η διαμάχη μετά από κάποιο διάστημα έπαψε να έχει το ρόλο της απόδοσης δικαιοσύνης. Ηταν καθαρά ένα «παιχνίδι» των μέσων για το αν τελικά ο Simpson θα είναι αθώος και κατά πόσο η ίδια η Brown ευθυνόταν και προκαλούσε τον ίδιο. Η αθώωση του προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και δημιούργησε κινήματα για την έναρξη της ενδοοικογενειακής βίας.
Η δίκη απέκτησε, επίσης, μορφή «φυλετικού πολέμου», καθώς η πλήρης αθώωση του Simpson και για τους δύο φόνους, θεωρήθηκε από τους λευκούς της Αμερικής ως κατευθυνόμενη από την υπεράσπιση του Simpson. Η Αφρο-αμερικανική πολιτεία εξαγριωμένη από το περιστατικό θεώρησε δίκαιη την αθώωση του Simpson, σε αντίθεση με τους λευκούς που θεώρησαν ότι η υπόθεση αυτή αθωώθηκε με ρατσιστικά κίνητρα.
Σάλος δημιουργήθηκε και με το τεστ DNA του αίματος που βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας, το οποίο σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή ήταν αμφίβολο, καθώς στους εργαστηριακό ελέγχους δε μπορούσε να τακτοποιηθεί πλήρως, άρα δεν ήταν βασικό στοιχείο ενοχής.
Το 1996 ο Simpson, εφόσον ήταν αθώος πήρε την πλήρη κηδεμονία των δύο παιδιών του και πάρα την προσπάθεια των γονιών της Brown να του την πάρουν δεν τα κατάφεραν ποτέ μέχρι το 2006 όπου και τα δύο παιδιά έγιναν ενήλικα.
Ο πατέρας του Goldman και ο παππούς της Brown το 1997 οδήγησαν τον Simpson εκ νέου σε δίκη έπειτα από αγωγή που κατέθεσαν εναντίον του σε πολιτικό δικαστήριο. Ο Simpson θεωρήθηκε νομικά υπόχρεος για τις δύο δολοφονίες και του επιβλήθηκε ποινή 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων προς τις δύο οικογένειες των θυμάτων. Ο ίδιος δεν εξέτισε ποτέ την ποινή του, καθώς λίγο καιρό μετά χρεοκόπησε και έφυγε στη Φλόριντα, μέρος στο οποίο δεν επιτρέπεται να σου κατάσχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο.
Το ντοκιμαντέρ που άλλαξε τα πάντα
Με αφορμή το θανάτο του Simpson τον περασμένο Απρίλιο και την επέτειο των 30 χρόνων από τη δολοφονία της Nicole Brown, βγήκε σε κυκλοφορία το ντοκιμαντέρ του Lifetime με τίτλο «The Life and Murder of Nicole Brown Simpson», τ' οποίο προβλήθηκε στις αρχές του μήνα χωρισμένο σε δύο μέρη.
Ενα από τα πιο συγκλονιστικά στοιχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, είναι η αποκάλυψη που είχε κάνει η αποθανούσα μητέρα της Brown, ότι στην κηδεία της κόρης της, ρώτησε τον Simpson αν το έκανε αυτός και εκείνος ούτε απάντησε ούτε αρνήθηκε, λέγοντας με δάκρυα στα μάτια ότι την αγαπούσε παρά πολύ.
Η πιο σοκαριστική, ωστόσο, μαρτυρία είναι από μια οικογενειακή φίλη της Brown, την D’Anne, η οποία υποστηρίζει ότι ο Simpson είχε μια συλλογή από μαχαίρια στην κατοχή του, γεγονός το οποίο ελάχιστοι γνώριζαν. Όταν σε μια φιλική κουβέντα που είχαν μεταξύ τους, με παρόντα τον Simpson, η Brown ρωτήθηκε τι τη φοβίζει περισσότερο στη ζωή, εκείνη απάντησε ότι φοβάται να της επιτεθούν από πίσω και να την τραυματίσουν με μαχαίρι. Λίγα χρόνια μετά, ο Simpson σ' ένα μεγάλο καυγά, την απείλησε ότι: «θα σε κόψω κομματάκια και θα σε θάψω στο Mulholland και κάνεις δε θα ξέρει πού είσαι, ούτε τα παιδιά σου».
Το ντοκιμαντέρ έγινε με ξεκάθαρο σκοπό ν' απαλύνει τις πληγές των αδερφών της Brown και ν' αποκαταστήσει τη φήμη της ίδιας, η οποία εδώ και 30 χρόνια έχει ξεχαστεί και πάντα παρουσιάζεται απλά ως το θύμα και όχι ως ο μοναδικός χαρακτήρας που ήταν για όλους.