article background image

Η ομάδα του ethnos.gr μοιράζεται με τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες γεγονότα/ καταστάσεις / πράγματα/ πρόσωπα που ξεχώρισε (με θετικό ή αρνητικό πρόσημο) αυτή την εβδομάδα.

Τι κρατάμε - τι πετάμε αυτή την εβδομάδα

Κυριακή Αξιώτη

  • Κρατάω: Την αντίστροφη μέτρηση για την άδεια του καλοκαιριού. Σε αντίθεση με το «μαύρο» συναίσθημα που κουβαλάς, όταν γυρνάς, όταν μετράς αντίστροφα για τις διακοπές, κάπως μαγικά, είναι σαν να κάνουν προσωρινά στην άκρη όλες οι έννοιες. Ναι, αυτές που θα πέσουν όλες μαζί στο κεφάλι από Σεπτέμβρη!
  • Πετάω: Το γεγονός ότι οι μισοί πολίτες δε θα κάνουν διακοπές. Ή μάλλον δεν μπορούν να κάνουν διακοπές, γιατί τα έξοδα δε βγαίνουν. Γιατί και στην περίπτωση που κλείνεις για να ταξιδέψεις κάπου, λογικά θα έχεις και άγχος για το τι θα σε βρει από Σεπτέμβρη. Οι διακοπές δεν είναι αγαθό πολυτελείας, είναι ένα κεκτημένο που θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Αλλά τίποτα δεν είναι πια το ίδιο.

Πασχάλης Γαγάνης

  • Κρατάω: Το μήνυμα που περνά το δίδυμο Αντετοκούνμπο -  Ντρισμπιώτη με το να κρατά την ελληνική σημαίνει και να ανοίγει την  γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Οι δυσκολίες που έχουν περάσει και οι θυσίες που έχουν κάνει αμφότεροι μέχρι να φτάσουν στην απόλυτη τιμή για έναν αθλητή μοιάζει με  σενάριο ταινίας. Μπορεί  του Γιάννη η ταινία να έχει γίνει ήδη (ανεπιτυχώς), αλλά και η ιστορία της Αντιγόνης που σκαραφάλωσε  στην κορυφή της Ευρώπης στα 38 της χρόνια είναι κάτι το αδιανόητο για αυτό το επίπεδο πρωταθλητισμού.
  • Πετάω: Τις συμβουλές του Μπάμπη Παπαδημητρίου. Ίσως να τις πετάω και συλλήβδην εδώ που τα λέμε, αλλά ειδικά την πιο πρόσφατη που ζήτησε (μέσες άκρες) από τις γυναίκες αυτής της χώρας να μην κάνουν διδακτορικά και τέτοιες βλακείες αλλά να στρωθούν να κάνουν κάνα παιδάκι γιατί χανόμαστε ωρέ! Όταν έχουμε διατελέσει βουλευτές αλλά και …ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι να προσέχουμε τα συντηρητικά και σεξιστικά μας ξεσπάσματα!

Αφροδίτη Γκόγκογλου

  • Κρατάω: Τη νίκη - ανατροπή του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία. Ο γαλλικός λαός είπε ένα μεγάλο «No Pasaran» στην ακροδεξιά και απέδειξε ότι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση και σχέδιο, όλα είναι δυνατά.
  •  Πετάω: Την κόντρα Άδωνι Γεωργιάδη – ιδιωτών γιατρών. Είναι κάπως αστείο να ισχυρίζεσαι ότι θα ενισχύσεις (όπως είναι επιτακτική ανάγκη) το Εθνικό Σύστημα Υγείας με αυταρχικές επιστρατεύσεις «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Και ακόμα πιο αστείο για όσους αντιμετωπίζουμε εκ πεποιθήσεως και χωρίς αστερίσκους την υγεία ως δημόσιο αγαθό, να φτάνουμε στο σημείο να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ιδιώτευση. Εκεί μας φτάσανε. 

Ανδρέας Καρακάσης

  • Κρατάω: Την αποτυχία της Ακροδεξιάς να επικρατήσει στις γαλλικές εκλογές!
  • Πετάω: Την ιδιοκτήτρια του e shop που πουλούσε όπλα για αναισθητοποίηση ζώων στη Θεσσαλονίκη.

Αναστασία Κιτσικώστα

  • Κρατάω: Το γεγονός πως θα δούμε την εθνική ομάδα μπάσκετ αλλά και την εθνική ομάδα πόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αλλά και τις πολλές συμμετοχές που έχει η χώρα μας στη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, που γεννήθηκε στην Ελλάδα!
  • Πετάω: Τις τραγικές εικόνες που είδα στα social, με δεκάδες πιτσιρίκια να τρέχουν και κυνηγούν σαν παλαβά έναν Αμερικανό YouTuber, ακόμα και την ώρα που βρισκόταν στο όχημά του, στους δρόμους της Αθήνας. Επίσης, πετάω και το όλο σκηνικό με Έλληνες influencers που έτρεξαν να βρουν τον λεγόμενο «IShowSpeed» για μια φωτογραφία ή ένα βίντεο και έκαναν επίδειξη «πλούτου» για να τον εντυπωσιάσουν. Προσωπικά, ένιωσα άβολα, όπως ένιωσα άβολα και όταν αποκάλεσε «πουτ@ν@, μ@λ@κ@» έναν παππού στη μέση του δρόμου. Σίγουρα αυτή η τουριστική επίσκεψη και όλα όσα έγιναν με τον Αμερικανό influencer δεν μας διαφήμισε σαν χώρα. Έγινε το αντίθετο.

Γιάννης Σκόκας

  • Κρατάω: Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, τους δύο πανάξιους σημαιοφόρους της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Πετάω: Την κατάπτωση της πολιτικής στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη.