Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα είναι οι σημαιοφόροι της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Θα είναι οι πρώτοι των πρώτων από τους χιλιάδες αθλητές, που θα εμφανιστούν στην παρέλαση των εθνών της 26ης Ιουλίου.
Κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία η Αντιγόνη και ο Γιάννης θα ανοίξουν την πρωτότυπη παρέλαση που για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων δεν θα γίνει σε στάδιο αλλά σε έναν ανοιχτό χώρο! Το ιδιαίτερο σκηνικό θα στηθεί στον Σηκουάνα, όπου οι αποστολές των χωρών θα παρελάσουν μέσα σε σκάφη!
Κι εκεί ο Αντετοκούνμπο και η Ντρισμπιώτη θα έχουν την ιστορική τιμή. Ένα προνόμιο που πολλοί ονειρεύτηκαν αλλά ελάχιστοι έχουν βιώσει. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες σημαιοφόροι που σχολίασαν πως το να κρατάς την ελληνική σημαία κατά την τελετή έναρξης, είναι σαν να κερδίζεις χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο…
Φωτεινό παράδειγμα
Ο Γιάννης και η Αντιγόνη θα έχουν την τύχη να ζήσουν μια εμπειρία ζωής καθώς επελέγησαν απ’ την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως σημαιοφόροι της Ελλάδας. Και το αξίζουν στον απόλυτο βαθμό. Για όσα έζησαν, για όσα μόχθησαν, για όσα πέτυχαν, για ό,τι πρεσβεύουν, για όσα προσφέρουν στην Ελλάδα. Κυρίως όμως το αξίζουν διότι αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρώπων που άρχισαν απ’ το μηδέν και έφτασαν στην κορυφή.
Τίποτα δεν τους χαρίστηκε από κανέναν. Απολύτως τίποτα! Το κέρδισαν μόνοι τους, με την εργατικότητα, το πείσμα, την επιμονή και την προσήλωση. Η ιστορία του Γιάννη είναι χιλιοειπωμένη. Την ξέρει πλέον όλη η υφήλιος καθώς ο Αντετοκούνμπο είναι πολλά περισσότερα από ένας μπασκετμπολίστας. Είναι ένας παγκόσμιος σούπερ σταρ και η ζωή που έζησε σαν παραμύθι, θα μπορούσε να είναι ένα καλογραμμένο χολιγουντιανό σενάριο.
Ο Γιάννης απ’ τα Σεπόλια, η Αντιγόνη απ’ την Καρδίτσα
Ας κάνουμε εικόνα τον μεγάλο Αντετοκούνμπο, τον απόλυτο αστέρα του μπάσκετ και πρωταθλητή του NBA, στα 29 του χρόνια να παρελαύνει περήφανος με την ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας κάνουμε εικόνα και τον μικρό Γιάννη -ένα παιδί μεταναστών απ’ τη Νιγηρία- να πραγματοποιεί καθημερινά τη διαδρομή Σεπόλια - Ζωγράφου με το αστικό λεωφορείο για να πάει για προπόνηση και να πουλάει cd και γυαλιά ηλίου με τον αδερφό του Θανάση, με τον οποίο μοιράζονταν τα ίδια αθλητικά παπούτσια διότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα δεύτερο ζευγάρι!
Το ίδιο και η 40χρονη Ντρισμπιώτη. Πόση δικαίωση και πόση ικανοποιήση μπορεί να αισθάνεται κρατώντας τη σημαία της χώρας της κατά την τελετή έναρξης στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη; Το ταλαντούχο κορίτσι απ’ την Καρδίτσα σταμάτησε τον αθλητισμό το 2003 για να βοηθήσει την οικογένειά της και για να σπουδάσει στα ΤΕΦΑΑ, και επέστρεψε στο βάδην μια οκταετία αργότερα -στα 27 της πια- για να κυνηγήσει τα όνειρά της. Δουλεύοντας παράλληλα στο τσιπουράδικο της μητέρας της, η Αντιγόνη σκαρφάλωσε στην κορυφή με χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό του 2022 και χάλκινο στο Παγκόσμιο του 2023.
Δεν τα παράτησαν ποτέ
Ο Γιάννης και η Αντιγόνη δεν είχαν κοινή πορεία. Είχαν διαφορετική αφετηρία και καθένας τους ακολούθησε ξεχωριστή διαδρομή. Με άλλες ρίζες, άλλα βιώματα, άλλα όνειρα, άλλους στόχους, άλλη ζωή. Κι όμως η πορεία τους δεν είναι και τόσο διαφορετική. Από το μηδέν έφτασαν στην κορυφή, εκπληρώνοντας στόχους και όνειρα, κερδίζοντας αναγνωρισιμότητα και χρήματα (άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο), τιμώντας την πατρίδα τους. Προπάντων όμως, το έκαναν με σκληρή δουλειά και ταπεινοφροσύνη.
Στις 26 Ιουλίου 2024 η ζωή φέρνει τον Γιάννη και την Αντιγόνη στο ίδιο μονοπάτι, να κρατούν χέρι-χέρι την ελληνική σημαία στην τελετή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Τι ωραία ιστορία για δύο παιδιά που δεν σταμάτησαν να ονειρεύονται, για δύο αθλητές που δεν σταμάτησαν να βάζουν υψηλούς στόχους, για δύο ανθρώπους που δεν τα παράτησαν ποτέ όσα εμπόδια κι αν βρέθηκαν στο διάβα τους…
Μολονότι δεν έχουν κερδίσει ολυμπιακό μετάλλιο, αξίζουν και οι δύο να διαδεχτούν τον Λευτέρη Πετρούνια και την Άννα Κορακάκη -τους σημαιοφόρους του Τόκιο- όπως το άξιζαν και οι υπόλοιποι αθλητές που ήταν υποψήφιοι (αλλά και όσοι δεν μπήκαν καν στη συζήτηση) για να κρατήσουν την ελληνική σημαία.
Τεντόγλου-Στεφανίδη, το αδιαμφισβήτητο δίδυμο
Προφανώς ο Μίλτος Τεντόγλου και η Κατερίνα Στεφανίδη, οι αρχικές προτάσεις της ΕΟΕ, θα αποτελούσαν ένα αδιαμφισβήτητο δίδυμο. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο και κορυφαίος άλτης του μήκους στον κόσμο τα τελευταία χρόνια και η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο, η οποία βρίσκεται σταθερά στην ελίτ του άλματος επί κοντώ, δικαίως βρέθηκαν ψηλότερα στη λίστα της ΕΟΕ. Αμφότεροι όμως αρνήθηκαν ευγενικά θέλοντας να συνεχίσουν απερίσπαστοι την προετοιμασία τους για την εβδομάδα του στίβου που αρχίζει έξι ημέρες μετά την τελετή έναρξης.
Αντί του Αντετοκούνμπο θα μπορούσε να είναι ο Στέφανος Ντούσκος, ο χρυσός κωπηλάτης του Τόκιο, ή ο Γιάννης Φουντούλης, ο αρχηγός της ασημένιας Εθνικής πόλο. Γιατί όχι και ο Παναγιώτης Γκιώνης, ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ, ο οποίος ετοιμάζεται να δώσει το παρών σε Ολυμπιακούς Αγώνες για έκτη φορά! Ή ο αρχηγός της Εθνικής μπάσκετ, Κώστας Παπανικολάου, ο Στέφανος Τσιτσιπάς που διαπρέπει στο τένις την τελευταία εξαετία έχοντας φτάσει εκεί, όπου κανένας άλλος Έλληνας τενίστας δεν είχε καν πλησιάσει και ο Απόστολος Χρήστου, ένας απ’ τους πιο επιτυχημένους Έλληνες κολυμβητές όλων των εποχών.
Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες. Αν δεν ήταν η Ντρισμπιώτη θα μπορούσε να βρισκόταν στη θέση της η παλαίστρια της ελευθέρας πάλης Μαρία Πρεβολαράκη, η οποία επί μια δεκαετία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στις διεθνείς διοργανώσεις, ή οι πολίστριες Μαργαρίτα Πλευρίτου και Αλεξάνδρα Ασημάκη που διαπρέπουν με την Εθνική ομάδα πόλο γυναικών. Ενδεχομένως να ήταν και η εξαιρετική κολυμβήτρια Άννα Ντουντουνάκη, η πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης Ευαγγελία Πλατανιώτη και η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια Μαρία Σάκκαρη, η οποία έλαβε οχτώ ψήφους στην ψηφοφορία για τη σημαιοφόρο αλλά και αρκετή (άδικη) κριτική στα social media...
Άπαντες είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετικοί αθλητές. Κι η αλήθεια είναι πως καθένας τους (ό,τι κι αν ισχυρίζεται το... ανθρωποφάγο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) δικαιούτο να κρατήσει τη σημαία. Γιατί; Διότι τιμούν την Ελλάδα, ιδρώνουν για την Ελλάδα, δίνουν όλο τους το «είναι» για την Ελλάδα...
Οι Έλληνες σημαιοφόροι
- 1908 Νικόλαος Γεωργαντάς Στίβος
- 1912 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Στίβος
- 1920 Βασίλης Ζαρκάδης Ξιφασκία
- 1924 Χρήστος Βρεττός Στίβος
- 1928 Αντώνης Καρυοφύλλης Στίβος
- 1932 Χρήστος Μάντικας Στίβος
- 1936 Ιωάννης Σεραϊδάρης Στίβος
- 1948 Γιώργος Καλαμποκίδης Ιστιοπλοΐα
- 1952 Νίκος Σύλλας Στίβος
- 1956 Γιώργος Ρουμπάνης Στίβος
- 1960 Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος Ιστιοπλοΐα
- 1964 Γιώργος Μαρσέλλος Στίβος
- 1968 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος
- 1972 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος
- 1976 Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Στίβος
- 1980 Ηλίας Χατζηπαυλής Ιστιοπλοΐα
- 1984 Στέλιος Μυγιάκης Πάλη
- 1988 Μπάμπης Χολίδης Πάλη
- 1992 Λάμπρος Παπακώστας Στίβος
- 1996 Πύρρος Δήμας Δήμας Άρση Βαρών
- 2000 Νίκος Κακλαμανάκης Ιστιοπλοΐα
- 2004 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών
- 2008 Ηλίας Ηλιάδης Τζούντο
- 2012 Αλέξανδρος Νικολαΐδης Ταεκβοντό
- 2016 Σοφία Μπεκατώρου Ιστιοπλοΐα
- 2020 Άννα Κορακάκη Σκοποβολή, Λευτέρης Πετρούνιας Γυμναστική
- 2024 Αντιγόνη Ντρισμπιώτη Στίβος, Γιάννης Αντετοκούνμπο Μπάσκετ