article background image

Τα μουσικά φεστιβάλ προσφέρουν την ιδανική ευκαιρία ν' ανακαλύψεις υπέροχα μέρη στην Ελλάδα, να έρθεις σ' επαφή με τη φύση και ν' απολαύσεις συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών. Κοντά στη θάλασσα, δίπλα σε λίμνες ή κάτω από πλατάνια και έλατα με το δροσερό αεράκι του βουνού, η ατμόσφαιρα των υπαίθριων φεστιβάλ είναι μαγευτική και ακόμα και η μπίρα έχει διαφορετική γεύση. Σε πολλά από αυτά, οι επισκέπτες μπορούν να κατασκηνώσουν στη φύση, να εξερευνήσουν κρυφά μονοπάτια και να βρουν στιγμές ηρεμίας, περιμένοντας να σιγοτραγουδήσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Ενα από αυτά τα φεστιβάλ είναι το ChangerZ, το οποίο έλαβε χώρα στο γραφικό μέρος του Φράγματος Περδίκκα Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα και διήρκεσε τέσσερις μέρες, από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου, με παρουσιαστή τον Γιάννη Βίτσα. Το μότο του φεστιβάλ, «Ενώνοντας τη νεολαία για θετική αλλαγή», αντικατοπτρίζει την έμπνευση των διοργανωτών από τον χαρακτήρα και την καθημερινότητα της Generation Z, η οποία έρχεται ν' ανατρέψει τα καθιερωμένα. Ο στόχος του φεστιβάλ είναι να πυροδοτήσει θετικές αλλαγές στις συνήθειες, τον χαρακτήρα, τη ζωή και την αγάπη των ανθρώπων. «Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα μουσικό φεστιβάλ που να μην έχει τόσο σχέση με τα υπόλοιπα. Αυτή η γενιά επιδιώκει την αλλαγή, την αυτοβελτίωση και μια νέα προσέγγιση στη ζωή και το περιβάλλον» περιγράφει ο Λευτέρης Καλλινικίδης στο ethnos.gr, ο οποίος είναι ο εμπνευστής του ChangerZ.

«Ενα τέτοιου είδους φεστιβάλ έχει πολλά να προσφέρει» τονίζει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Πτολεμαΐδας, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, ο οποίος βρισκόταν δίπλα μας. «Η περιοχή δεν είχε ποτέ τέτοιες εκδηλώσεις και μέσω αυτής της δράσης, τη γνωρίσαμε ξανά, ακόμη και εγώ προσωπικά. Το ChangerZ φέρνει κάτι νέο στην περιοχή μας, κάτι που μπορεί να προσελκύσει κόσμο από μακριά, προσφέροντας "τονωτικές ενέσεις" στην τοπική οικονομία. Αποφασίσαμε να το στηρίξουμε και να του δώσουμε ζωή, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα μεγάλα έξοδα, βάζοντας προσωπική εργασία και χτίζοντας συνεχώς νέα πράγματα. Είμαι πολύ περήφανος για το φεστιβάλ και για την ομάδα που το στήριξε. Η ανταπόκριση του κόσμου μάς δικαιώνει και δείχνει ότι υπήρχε ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Copyright: Ethnos.gr

Το φεστιβάλ έλαβε χώρα σε μια τοποθεσία μόλις οκτώ λεπτά από την Πτολεμαΐδα, μισή ώρα από την Κοζάνη, πενήντα λεπτά από την Εδεσσα και τη Φλώρινα, και μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη. Το μέρος αυτό προσφέρει καθαρό αέρα, όμορφα τοπία και ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια. Κάθε γωνιά της περιοχής αποπνέει μια ιδιαίτερη ενέργεια που αφήνει το αποτύπωμά της στον καθένα. Όσοι κατασκήνωσαν εκεί, είχαν την ευκαιρία να δουν την ανατολή του ήλιου το πρωί και τη δύση πίσω από τις κορυφές, δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις. «Η επιλογή του χώρου ήταν μέρος της ίδιας της ιδέας» εξηγεί ο Λευτέρης Καλλινικίδης. «Ο χώρος αυτός, που χρησιμοποιούνταν περιστασιακά, αξιοποιήθηκε μέσω του φεστιβάλ, καθώς πληροί όλες τις προδιαγραφές. Μπορεί να φιλεξενήσει αρκετούς κατασκηνωτές, υπάρχει μεγάλος χώρος για τη σκηνή μας, ενώ είναι αμφιθεατρικός για να εξυπηρετεί τους θεατές. Επιπλέον, υπάρχει χώρος για street food, μικροπωλητές και διάφορες κοινωνικές δράσεις» προσθέτει.

Μουσικοί κάθε είδους συναντήθηκαν με το κοινό σε μια εντυπωσιακής ομορφιάς τοποθεσία, γεμάτη αιωνόβια δέντρα που αντηχούν από μουσική, δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό συνύπαρξης και αρμονίας. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία ν' απολαύσουν κάθε βραδιά διαφορετικά μουσικά είδη, από νέα ταλέντα αλλά και έμπειρους ερμηνευτές, όπως η Μαρίνα Σάττι, ο Πάνος Βλάχος, οι Novel 729, ο Cj Jeff, η Μαρίνα Σπανού, οι Σκιαδαρέσες και πολλοί άλλοι. «Είχαμε στόχο να καλύψουμε τέσσερις διαφορετικές μουσικές σχολές» αναφέρει ο Λευτέρης Καλλινικίδης. «Οι επιλογές έγιναν με βάση τη διαθεσιμότητα των καλλιτεχνών, τις ανάγκες του κοινού και την οικονομική δυνατότητα της περιοχής. Θέλαμε επίσης να δώσουμε ευκαιρίες και σε νέους καλλιτέχνες να εμφανιστούν σε μεγάλες σκηνές, γιατί σήμερα μπορεί να μην είναι πολύ γνωστοί, αλλά αύριο ίσως να γίνουν εξαιρετικά δημοφιλείς». Το πρόγραμμα του ChangerZ περιλάμβανε, επίσης, σεμινάρια αυτοβελτίωσης, εργαστήρια δημιουργικότητας και πολλές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, yoga, πεζοπορία, εναλλακτική άσκηση και λάτιν χορούς.

Ευκαρία για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων

Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε με τη Μαρίνα Σάττι και τη Μαρίνα Σπανού. Η δύναμη και η αυτοπεποίθηση που απέπνεαν στη σκηνή οι δύο γυναίκες έδειξαν ότι είναι εδώ για να μείνουν και να μας ταξιδεύουν με τη μουσική τους. «Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαστε σε αυτό το υπέροχο μέρος» λέει η Μαρίνα Σπανού στο ethnos.gr. «Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι αυτή την περιοχή. Είναι σημαντικό να ενώνονται μουσικές ψυχές σε πανέμορφα ανοιχτά σημεία. Είμαι ενθουσιασμένη που έχουμε σήμερα δύο Μαρίνες στη σκηνή. Αυτές οι διοργανώσεις είναι πολύ σημαντικές για όλους τους καλλιτέχνες, ειδικά για όσους ξεκινούν τώρα. Στο backstage έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και ν' ανταλλάξουμε απόψεις. Είναι επίσης σημαντικό για το κοινό να συναντά διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, γιατί η μουσική ενώνει» προσθέτει, με τα μάτια της να λάμπουν από χαρά.

Μαρίνα Σπανού (Copyright: Ethnos.gr)

Η πορεία της Μαρίνας Σάττι είναι ο ορισμός της εξέλιξης. Δεν υποχωρεί, δεν συμβιβάζεται με στερεότυπα και προκαταλήψεις. Συνεχίζει ν' αναπτύσσεται και να δημιουργεί τη δική της ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική ιστορία, απαλλαγμένη από τα συμβατικά «κουτάκια». «Ηταν μια υπέροχη εμπειρία» λέει η ίδια στο ethnos.gr. «Πρώτη φορά παίξαμε στην Πτολεμαΐδα και μου αρέσει που ερχόμαστε πιο κοντά στο κοινό της επαρχίας. Ήταν η πρώτη συναυλία μας εκτός των μεγάλων πόλεων, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για φέτος. Είναι όμορφο να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες για φεστιβάλ, σε τόσο μαγικές τοποθεσίες. Είχε πολύ κόσμο και ενέργεια, και ήταν εντυπωσιακό που υπήρχαν θεατές από μικρούς μέχρι μεγάλους σε ηλικία, που γνώριζαν και χόρευαν τα τραγούδια μας. Επίσης, μου άρεσε που το φεστιβάλ προσέφερε διαφορετικά είδη μουσικής και επιλογές στο κοινό» προσθέτει.

Κάποιοι ακολουθούν τη Μαρίνα Σάττι από τα πρώτα εσωστρεφή της βήματα, τις «Φωνές» και τις «Κούπες», ενώ άλλοι, επηρεασμένοι από το απόλυτο viral «ZARI» της φετινής σεζόν, ήρθαν να γνωρίσουν από κοντά το ποπ-έθνικ σύμπαν της. Η συναυλία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, με πλήρη παραγωγή, ζωντανή μπάντα, δύο επιπλέον φωνές και χορευτές, αφήνοντας το κοινό απόλυτα ικανοποιημένο. Μια ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν η Σάττι ανέβασε στη σκηνή τη Μαρίνα Σπανού και ερμήνευσαν αγκαλιασμένες και συγκινημένες το «Θα σπάσω κούπες». «Χάρηκα που συνάντησα τη Μαρίνα Σπανού και τραγουδήσαμε μαζί» λέει η Σάττι. «Την ήξερα από μικρή, όταν συνεργαζόμουν με τους γονείς της. Από τότε ηταν μια ταλαντούχα μουσικός και της εύχομαι μόνο επιτυχίες».

Μαρίνα Σάττι (Copyright: Ethnos.gr)

«Ενιωσα ξανά παιδί»

Από την αρχή έως το τέλος της βραδιάς, το κοινό δεν σταμάτησε να τραγουδάει, να χορεύει και να χειροκροτεί τους καλλιτέχνες. «Μέσα από αυτή την εμπειρία ένιωσα ξανά παιδί» λέει μια θεατής που είχε έρθει με τα παιδιά και τον σύζυγό της. «Δεν ανήκω στη Generation Z και δεν συνηθίζω να πηγαίνω σε συναυλίες, αλλά αυτή η εμπειρία ήταν ξεχωριστή. Εζησα τον παλμό της νεολαίας και τη χαρά που έφερναν οι καλλιτέχνες. Η οργάνωση ήταν άψογη» αναφέρει ένας άλλος.

Το κοινό, που υπολογίζεται πάνω από 4.000 άτομα, αγκάλιασε το φεστιβάλ μ' ενθουσιασμό από την πρώτη μέρα. «Τα παιδιά μου ήταν εκστασιασμένα και δεν σταμάτησαν να μιλούν γι' αυτό. Η ευγνωμοσύνη που ένιωσα παρακολουθώντας την κόρη μου ν' απολαμβάνει τις συναυλίες, μ' έκανε να καταλάβω πόσα σημαντικά πράγματα μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά από αυτή την εμπειρία» λέει ο κ. Ιωαννίδης.

Για τις συναυλίες, τουριστικά λεωφορεία γεμάτα ενθουσιώδεις θεατές κατέφθασαν από Γιαννιτσά, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Όλοι ανυπομονούσαν να δουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι εθελοντές και οι διοργανωτές εργάστηκαν ακατάπαυστα για να διασφαλίσουν την άρτια οργάνωση, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία ν' απολαύσουν το μαγευτικό τοπίο. «Ενα τέτοιο φεστιβάλ απαιτεί μια οργανωμένη ομάδα, όπως η Thessaloniki Brand, που έχει αποδείξει την ικανότητά της σ' επιτυχημένα φεστιβάλ» δηλώνει ο κ. Καλλινικίδης. «Μια δυνατή οργανωτική ομάδα και δεκάδες εθελοντές είναι απαραίτητοι. Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι θεσμός που πρέπει να προστατεύουμε. Οι εθελοντές πρέπει να νιώθουν μέρος της επιτυχίας και όχι να εκμεταλλεύονται».

Τα φεστιβάλ δημιουργούν ένωση, όχι διχασμό

Την ώρα που βγήκαν οι «Σκιαδαρέσες» στη σκηνή, το κοινό δεν σταματούσε να χειροκροτάει και να ζητάει να πουν οι δυο αδελφές αγαπημένα τους τραγούδια. Η Νίκη και η Ολγα, με το χιούμορ και τις αιχμηρές τους ατάκες, τραγουδούν για τις δυσκολίες που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις, προσφέροντας μια φρέσκια οπτική. Η μελαγχολία μπλέκεται με την ευθραυστότητα κι ο κυνισμός με νοητά νεύματα για την επόμενη περιπέτεια, την ανάγκη του μετά. «Φοβόμαστε την επαρχία λόγω ορισμένων τραγουδιών που έχουμε με βρισιές, αλλά η γενιά μας, χάρη στο ίντερνετ, δεν είναι τόσο απομονωμένη» αναφέρουν. «Το κοινό ήταν θερμό και μας υποδέχτηκε μ' ενθουσιασμό. Κάθε προσπάθεια που προωθεί νέους καλλιτέχνες είναι σημαντική και πρέπει να την υποστηρίζουμε. Το ραδιόφωνο δυστυχώς δεν βοηθά πάντα, αλλά τα φεστιβάλ αναγνωρίζουν και προωθούν τη νεανική σκηνή».

Σκιαδαρέσες (Copyright: Ethnos.gr)

Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε ο Πάνος Βλάχος, γεμάτος ενέργεια. Ερμήνευσε τραγούδια του αλλά και κομμάτια από Γιάννη Αγγελάκα, Θάνο Μικρούτσικο, Γιώργο Μαζωνάκη και Εφη Θώδη. «Το πρόγραμμα που παρουσιάζω δεν περιγράφεται, γιατί δεν σχεδιάζεται. Μου αρέσει να παίρνω θέση και να διασκεδάζω τον κόσμο. Προσπαθώ να πω τα τραγούδια μου, που είναι ένα συνονθύλευμα σουρεαλισμού και προσωπικής μου αποτυχίας. Γλεντάω και γιορτάζω την αποτυχία μου. Θέλω να είμαι ειλικρινής και να δημιουργώ έναν ζωντανό οργανισμό. Δεν θέλω να είναι κάτι φτιαγμένο. Αυτό που κάνω συνδέεται με την εποχή και τη χώρα μας» δήλωσε ο ίδιος στο ethnos.gr.

Αναμφισβήτητα είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της γενιάς του, συνδυάζοντας άψογα την υποκριτική με τη μουσική. Το θερμό χειροκρότημα του κοινού επιβεβαίωσε την αγάπη του κόσμου. «Πάντοτε αγαπούσα τα φεστιβάλ γιατί φέρνουν κοντά καλλιτέχνες και δημιουργούν ένωση, όχι διχασμό. Το φεστιβάλ δίνει ελευθερία τόσο στο κοινό όσο και σ' εμάς να δοκιμάσουμε νέα πράγματα. Είμαστε απόλυτα αληθινοί και θέλω να ζω αυτή την εμπειρία» ανέφερε. Το κοινό του αποτελείται από ανθρώπους όλων των ηλικιών και κοινωνικών φασμάτων. «Μιλάω μια γλώσσα σημερινή, αλλά το χιούμορ αγγίζει κάθε ηλικία. Εύχομαι το ChangerZ να συνεχίσει για πολλά χρόνια και να μας δοθεί η ευκαιρία να έρθουμε ξανά. Ηταν μια υπέροχη νύχτα» δήλωσε με ενθουσιασμό.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ο κ. Καλλινικίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όλους όσους δούλεψαν για αυτή τη δράση. «Θέλω να ευχαριστήσω την Αριάδνη Σκαρή για την ιδέα, την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση της Πτολεμαΐδας που αγκάλιασαν το ChangerZ. Ευχαριστώ επίσης όλα τα ΜΜΕ και εσάς που βρεθήκατε εδώ. Οταν είμαστε αυτόπτες μάρτυρες, σχηματίζουμε μια πραγματική αντίληψη του γεγονότος και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η μεγάλη επισκεψιμότητα έδειξε ότι το φεστιβάλ είχε επιτυχία. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι το φεστιβάλ ήρθε για να καθιερωθεί. Στη Thessaloniki Brand, συνήθως δημιουργούμε μετακινούμενα φεστιβάλ. Ισως και το ChangerZ να είναι μια τέτοια ευκαιρία, γιατί φεστιβάλ με ιδιαίτερο χαρακτήρα, όπως αυτό, αφιερωμένο στην GenZ, μπορούν να προσφέρουν χαρά και σε άλλες περιοχές».

Πάνος Βλάχος (Copyright: Ethnos.gr)

Η πολυπολιτισμική Πτολεμαΐδα

Ο κ. Ιωαννίδης αποκάλυψε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε κι άλλα φεστιβάλ, όπως Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου με διαγωνιστικό περιεχόμενο, το οποίο δεν υπάρχει σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας. «Πιστεύω πολύ στον διαγωνιστικό χαρακτήρα, γιατί θα τονώσει πολλές ομάδες και θα διασώσει το ποντιακό ιδίωμα. Η Πτολεμαΐδα είναι πολυπολιτισμική, αλλά έχουμε πολλές ομάδες που ασχολούνται με το ποντιακό θέατρο. Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι τέτοιο. Εχουμε κι άλλες ιδέες για το μέλλον».

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, το φεστιβάλ στην Πτολεμαΐδα κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές του κοινού και να δείξει ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν τη δύναμη να ενώσουν και να ενδυναμώσουν την τοπική κοινωνία. Από την εντυπωσιακή εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι και τον γεμάτο ενέργεια Πάνο Βλάχο, μέχρι τη στήριξη των εθελοντών και των τοπικών φορέων, το φεστιβάλ αποτέλεσε μια γιορτή μουσικής και πολιτισμού. Μελλοντικές πρωτοβουλίες, όπως το νέο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου, υπόσχονται να διατηρήσουν ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες έκφρασης και δημιουργίας. Το ChangerZ δείχνει ότι η αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό δεν έχει σύνορα και ότι το μέλλον είναι γεμάτο υποσχέσεις για ακόμα περισσότερες αξέχαστες στιγμές