Απόψεις | 20.08.2021 16:20

Η Θεά της μπάλας χρωστάει κάτι στον ΠΑΟΚ από τα 1-1 του 1ου αγώνα

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Τέσσερις φορές ο ΠΑΟΚ έφτασε μπροστά στο μεγάλο όνειρο των ομίλων του CHL, πήρε έξω 1-1 από ομάδες πολύ μεγαλύτερές του (Άγιαξ δις,Σάλκε, Μπενφίκα) και όλες αποκλείστηκε στην Τούμπα με οριακές ήττες ή ισοπαλίες με 2-2. Σχεδόν σε όλες εντελώς άδικα. Γιατί τώρα να μην αποκλείσει με τη σειρά του ομάδα κατώτερων δυνατοτήτων η οποία του πήρε 1-1 στην Τούμπα;

Το λέει η λογική και του το χρωστάει η τύχη.

Και 0-1 να έληγε το ματς, πάλι οι πιθανότητες ήταν με το μέρος του. Για την περίπτωση αυτή, ετοίμαζα το παρακάτω κείμενο από το βιβλίο με τη βιογραφία του Μουρίνιο, προς ενίσχυση ηθικού. Η ισοφάριση μου το χάλασε, ευτυχώς βέβαια, δεν διαμαρτύρομαι, διότι τώρα οι πιθανότητες είναι ακόμη καλύτερες. Παρ’ όλα αυτά το γράφω, διότι αξίζει:

Στις 20 Μαρτίου του 2003 παίζουν στην Πορτογαλία η Πόρτο του ανερχόμενου τότε Μουρίνιο με τον Παναθηναϊκό για τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Γράφει ο Μουρίνιο: «Ήταν όλα με το μέρος μας για να κερδίσουμε το παιχνίδι. Ωστόσο δεν πάνε όλοι οι αγώνες καλά. Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν εντυπωσιακή, ενώ η Πόρτο έχασε απίστευτο αριθμό ευκαιριών. Τελικά, δώδεκα λεπτά πριν τη λήξη το ‘Ντας Άντας’ πάγωσε. Ο Ολιζαντέμπε έβαλε γκολ που έδινε τη νίκη στην ελληνική ομάδα. Όταν ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του ματς πήγα στον απέναντι πάγκο να χαιρετήσω τον Σέρτζιο Μαρκαριάν, τον Ουρουγουανό προπονητή του Παναθηναϊκού. Όλοι πανηγύριζαν λες και είχαν κερδίσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Όταν βρήκα τον προπονητή τον είδα με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό να επαναλαμβάνει τις λέξεις ‘ευχαριστώ Θεέ μου’, στα ισπανικά.

«Αντέδρασα ενστικτωδώς και του είπα: ‘Μην παρασύρεσαι δεν έχει τελειώσει ακόμα’. Με κοίταξε έκπληκτος και θεωρώντας ότι είχα προσβληθεί είπε λίγο αδέξια: ‘Όχι, όχι, το ξέρω …δεν έχει τελειώσει ακόμα’. Αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν να τον πιέσω όσο το δυνατό περισσότερο και συνέχισα την επίθεσή μου αμέσως: ‘Η ομάδα μου παίζει πολύ καλά εκτός έδρας οπότε δεν τελειώσαμε ακόμα’.

Αν το πιστεύετε εσείς, το πιστεύουμε κι εμείς

«Στη συνέχεια γύρισα να αντικρύσω τους φιλάθλους της Πόρτο και τους έκανα νόημα με τα χέρια μου σαν να έλεγα: ‘Ηρεμήστε, έχουμε ακόμα να πούμε κάτι στην Ελλάδα». Στον επόμενο αγώνα στο γήπεδο υπήρχε ένα τεράστιο πανώ που έλεγε: ‘ΑΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ’. Έτσι σφραγίστηκε μια συμφωνία στην οικογένεια της Πόρτο.

Στα αποδυτήρια ο Μουρίνιο αντίκρισε παίκτες απογοητευμένους. Θέλοντας να ξεκαθαρίσει τα πράγματα είπε: «Δεν έχει τελειώσει ακόμα και μόλις είπα στον προπονητή τους ακριβώς το ίδιο πράγμα. Θα πάμε εκεί πέρα να ανατρέψουμε την κατάσταση και αν υπάρχει κάποιος ο οποίος δεν το πιστεύει ότι θα κερδίσουμε και θα περάσουμε στους ημιτελικούς να το πεί τώρα, ώστε να μείνει εδώ και να πάρω στην Ελλάδα κάποιον άλλο». Έτσι η Πόρτο απέκτησε ακμαίο ηθικό.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η Πόρτο νίκησε στην Αθήνα 1-0 και 2-0 στην παράταση, κατέκτησε εκείνη τη χρονιά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στον τελικό με τη Σέλτικ 3-2. Ο Μουρινιο έκανε την πρώτη μεγάλη παρουσία του στο χώρο. Την επόμενη χρονιά κατέκτησε το CHL και ακολούθησε η μεγάλη καριέρα του. Οι ομοιότητες με τον χθεσινό αγώνα (ειδικά αν έληγε 0-1) είναι πολλές ακόμη και σε λεπτομέρειες. Πχ θυμηθείτε τη δήλωση Λουτσέσκου αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, στην κάμερα.

ΡιέκαEuropa Conference LeagueΠΑΟΚ