Απόψεις|29.01.2019 16:11

Αναπτυξιακές αυξήσεις

Έθνος Γνώμη

Η ανακοίνωση αύξησης του κατώτατου µισθού -και µάλιστα σε ποσοστό άνω του 10%- συνιστά ασφαλώς ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός: είναι ένα ηχηρό µήνυµα ότι µετά την ολοκλήρωση των µνηµονιακών υποχρεώσεων η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.

Πρόκειται για µια εξέλιξη η οποία προφανώς θα έχει θετική αναπτυξιακή διάσταση, µια και θα αυξηθεί το διαθέσιµο εισόδηµα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζοµένους – µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά. Και αυτό παρά την αναπόφευκτη φορολογική επιβάρυνση λόγω αύξησης του εισοδήµατός τους.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για ξαφνική µεταφορά σε έναν οικονοµικό παράδεισο. Ωστόσο, έπειτα από οκτώ χρόνια περικοπών σε µισθούς και συντάξεις ακούγεται µίζερη η κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε την προ τετραετίας δέσµευσή της για επαναφορά του κατώτατου µισθού στα 751 ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ακόµα πολύς δρόµος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγµατεύσεων – κάτι που θα σηµατοδοτήσει την επιστροφή σε πλήρη κανονικότητα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Αλλά στη δεδοµένη στιγµή το ποσοστό αύξησης του κατώτατου µισθού θα ήταν σαφώς χαµηλότερο.

Αντίθετα έχει µεγάλη σηµασία να λειτουργήσουν οι αυξήσεις και να µπορέσουν να τις αφοµοιώσουν οι επιχειρήσεις – κάτι που ενδεχοµένως θα απαιτήσει κάποια µείωση της φορολογίας, που παραµένει ιδιαίτερα υψηλή. Αλλωστε, αν υπάρξει σηµαντική αύξηση της κατανάλωσης λόγω της αύξησης του κατώτατου µισθού, το ∆ηµόσιο δεν πρόκειται να χάσει έσοδα από µια -συµβολική έστω- µείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

επενδύσειςανάπτυξη