Πολύ µασλάτι για τους βουλευτές που σκαπέτησαν
Σπύρος ΣεραφείμΠώς αλλιώς λέγεται το «διαφεύγω»; «Σκαπετίζω» ή «σκαπετώ», ένα ιταλικό δάνειο από το «scappare», το οποίο σηµαίνει «δραπετεύω» – φυσικά και θυµίζει το αγγλικό «escape». Εάν ψάξετε στα νεότερα λεξικά δεν θα βρείτε αυτή τη λέξη, αλλά υπάρχει ακόµα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Στο διήγηµα «Κάιν» του Θεοτόκη αναφέρεται: «Μα, δε θα ’ρθει, φυσικά θα µε σκιάζεται, θα σκαπέτησε στην ξενιτιά». Αυτό, εννοείται, κάλλιστα µπορεί να το πει και ένας πρόεδρος κόµµατος για κάποιον πρώην βουλευτή του που κίνησε γι’ άλλα κοµµατικά µετερίζια. Το βέβαιο είναι πως αυτή η αλλαγή στρατοπέδου έδωσε αφορµή για πολύ... µασλάτι στους ψηφοφόρους
Το «µασλάτι» -όσο και να έψαξα- δεν το βρήκα σε κάποιο λεξικό, αλλά είναι βέβαιο ότι σηµαίνει την κουβεντούλα µε ντεσού και χαλαρό κουτσοµπολιό σε µια παρέα, την ίδια στιγµή που µπορεί να σηµαίνει και µια ιστορία που έχει πλάκα, το χωρατό. Οπως ακριβώς και η «µετακίνηση» κάποιου γυρολόγου βουλευτή. Μάλιστα, στον πληθυντικό της, «µασλάτια» είναι τα λόγια κενού περιεχοµένου – σαν εκείνα που ακούµε συχνά από πολιτικούς. Οι αναγνώστες µε καταγωγή από τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία θα χαµογελούν διαβάζοντας τις παραπάνω γραµµές, αφού γνωρίζουν πως υπάρχει µέχρι και βιβλίο υπό τον τίτλο «Κουζανιώτικα µασλάτια».
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η ετυµολογία της προέρχεται από το τουρκικό «maslahat», το οποίο σηµαίνει υπόθεση, δουλειά, ζήτηµα, θέµα. Ο αξέχαστος Χαρίλαος Φλωράκης, όταν συναντιόταν µε κοντοχωριανούς του από την Καρδίτσα, δεν έχανε την ευκαιρία για «µασλάτι», όπως έλεγε ο ίδιος. Λόγω τουρκικής καταγωγής, κάποιες φορές το µασλάτι συγχέεται µε το «µασάλι» -εξαιρετικά συνηθισµένο στη Βόρεια Ελλάδα- το οποίο σηµαίνει «ανέκδοτο, ιστορία», αλλά και «παραµύθι, ψέµα». Ποιος, όµως, µπορεί να υποστηρίξει ότι κάποιοι Ελληνες βουλευτές δεν επιδίδονται σε ατέρµονα µασλάτια, την ίδια στιγµή κατά την οποία αρέσκονται σε µασάλια; Για τα... σάλια τα οποία διαφαίνονται σε αυτή την τελευταία λέξη, αφού αναφερόµαστε στην πολιτική, οι συνειρµοί είναι εξαιρετικά εύκολοι – δεν χρειάζονται κανένα ετυµολογικό λεξικό!
- Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
- «Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
- Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
- Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;