Αθλητισμός|15.12.2018 13:18

Παναθηναϊκός: Ο διπλός κίνδυνος αν δεν πάρει αδειοδότηση

Κώστας Γουλής

Αυτή που ακολουθεί σε λίγες ημέρες, ανάμεσα στον Γιάννη Αλαφούζο και το οικονομικό/νομικό επιτελείο του, είναι η πιο σημαντική των τελευταίων μηνών, καθώς θα τεθούν επί τάπητος: α) οι διακανονισμοί με τους πιστωτές, β) η εν ισχύι ευρω-ποινή από την UEFA, γ) η «ελληνική» αδειοδότηση και δ) οι οικονομικές υποχρεώσεις του
επόμενου, κρίσιμου διμήνου (3,5 εκατ. €). Ζητήματα αλληλένδετα μεταξύ τους. 

Στο κομμάτι των διακανονισμών, η κεντρική εντολή που έχει δοθεί είναι να  κλείσουν τα περισσότερα «μέτωπα» έως τις 31/12, με προτεραιότητα στους εκτός Ελλάδας πιστωτές. Οι δε διακανονισμοί είναι σε άμεση συνάρτηση τόσο με το θέμα της ευρωπαϊκής τιμωρίας του Παναθηναϊκού όσο και με την «ελληνική» αδειοδότηση. 

Ενδεχόμενη κίνηση προς την UEFA με αίτημα αναψηλάφησης της ποινής από το Club Financial Control Body έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και μήνες. Και επ’ αυτού υπάρχουν δύο τάσεις: Η πρώτη τάση είναι υπέρ της κίνησης προς την UEFA, υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως έως το τέλος του 2018 το κλαμπ θα έχει ρυθμίσει τον κύριο όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αντίστοιχη «ενημέρωση» του monitoring της UEFA.

Η δεύτερη τάση μεταξύ των συνεργατών Αλαφούζου θεωρεί τη συγκεκριμένη «μάχη» χαμένη και είναι υπέρ της επικέντρωσης όλων των προσπαθειών στην «ελληνική» αδειοδότηση. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη σύσκεψη, αφού «ζυγιστούν» τα δεδομένα και διαπιστωθεί εάν «μαζεύεται» όλο αυτό ως το τέλος του μήνα. Κομβικά σημεία
Για το θέμα της ευρω-ποινής, πρέπει επίσης να επισημανθούν τα εξής:
1. Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε πέρυσι τον Μάρτιο από το δικαστικό σώμα του CFCB, με ποινή μονοετούς αποκλεισμού, σε όποια από τις σεζόν 2018-19, 2019-20, 2020-21 εξασφάλιζε ευρωπαϊκό «εισιτήριο».

2. Οι βαθμίδες εξέτασης και αποφάσεων στις υποθέσεις τουFinancialFairPlay είναι α’ και β’ βαθμός της δικαστικής επιτροπής και μετά το CAS. Ο Παναθηναϊκός δεν έκανε έφεση πέρυσι επί της αρχικής ποινής. 

Στη δεκαετή εφαρμογή του FFP, δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση αναψηλάφησης ή άρσης ποινής. Θα μπορούσε να γίνει τώρα για τους «πράσινους»; Μάλλον απίθανο, από τη στιγμή δε που με το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς ο Παναθηναϊκός έχει τιμωρηθεί δις την τελευταία πενταετία. Είναι ξεκάθαρο πως το βάρος πρέπει να πέσει στην «ελληνική» αδειοδότηση. Διότι ενδέχεται να εξασφαλίσει το «τριφύλλι» ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά να μη βγάλει από πάνω του την τιμωρία, εάν δεν αδειοδοτηθεί!

Παναθηναϊκός