Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Αθλητές που δίνουν μαθήματα πίστης και αγωνιστικότητας
NewsroomΟι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στις 23 Ιουλίου στο Τόκιο της Ιαπωνίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και με την παγκόσμια κοινότητα να «βράζει» με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες όμως, εκτός από γιορτή του αθλητισμού που προσφέρει δυνατές εικόνες, παγκόσμια ρεκόρ και μοναδικές συγκινήσεις, είναι πολλές φορές αφορμή να γίνουν γνωστές ιστορίες ανθρώπων που αποτελούν έμπνευση για όλους και δίνουν μαθήματα πίστης και αγωνιστικότητας.
Τέτοια μαθήματα προσφέρουν οι ιστορίες των αθλητών που εγκατέλειψαν ως πρόσφυγες την πατρίδα τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Συνέχισαν να αγωνίζονται και να προπονούνται και έφτασαν μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για να διεκδικήσουν μια θέση στο βάθρο των νικητών και ένα μετάλλιο.
Αδέλφια από τη Συρία αγωνίζονται με διαφορετικά «χρώματα»
Μία από τις πιο δυνατές εικόνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είναι αυτή, των αδελφών Μάσο. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ και τον Αλαα, οι οποίοι κατάγονται από τη Συρία, αλλά στην κορυφαία διοργάνωση, αγωνίζονται με διαφορετικά «χρώματα»!
Ο Μοχάμαντ εκπροσωπεί την πατρίδα τους, ενώ ο Αλαα συμμετέχει με την Ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων. Η φωτογραφία των αδελφών Μάσο από την Τελετή Έναρξης, έκανε τον γύρο του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προς στιγμήν, δημιουργήθηκε σύγχυση, καθώς πολλοί πίστεψαν ότι τα δύο αδέλφια, που κατάγονται από το Χαλέπι, χωρίσθηκαν λόγω του πολέμου που ξέσπασε στην Συρία, το 2011. Ο Μοχάμαντ και ο Αλαα, κατοικούν στην Γερμανία, όπου μετά από μακρύ κι επικίνδυνο ταξίδι, έφθασαν το 2015.
«Μία αυθόρμητη χειρονομία μεταξύ δύο αδελφών»
Ο 28χρονος Μοχάμαντ, θα εκπροσωπήσει τη Συρία στο τριάθλο, ενώ ο 21χρονος Αλαα συμμετέχει στην κολύμβηση. «Η φωτογραφία είχε τόση απήχηση, που δε θα μπορούσαμε να φαντασθούμε», δήλωσε ο Σαφουάν Αλ Χίντι, διευθυντής επικοινωνίας της συριακής αποστολής.
Και πρόσθεσε: «Οι δύο αθλητές ζουν μαζί στη Γερμανία και έφτασαν μαζί στο Τόκιο. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους, ζουν ακόμη στη Συρία. Η αγκαλιά τους, ήταν μία αυθόρμητη χειρονομία μεταξύ δύο αδελφών. Αλλά ορισμένα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, ερμήνευσαν διαφορετικά την ιστορία». Όπως διευκρίνισε ο κ. Χίντι, ο Αλαα επέλεξε να συμμετάσχει στην ομάδα προσφύγων, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε αποκλεισθεί από τη συριακή Ολυμπιακή ομάδα.
Η Γιούσρα Μαρντίνι που κολύμπησε στο Αιγαίο για να σωθεί και τώρα ζει το όνειρό της στο Τόκιο
Η Γιούσρα Μαρντίνι είναι μια 23χρονη πρόσφυγας από τη Συρία που βρίσκεται στο Τόκιο και ζει το όνειρό της. Η 23χρονη αθλήτρια συμμετέχει για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες αφού ταξίδεψε και στο Ρίο και μάλιστα κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά του αγωνίσματος της (100μ. πεταλούδα).
Η ομάδα των Προσφύγων αποτελείται από 29 αθλητές στο Τόκιο και μεταξύ τους βρίσκεται και το κορίτσι, που το 2015 επιβίωσε και κατάφερε να φτάσει στην Ευρώπη κολυμπώντας για να σώσει τη ζωή της. Το 2016 αγωνίστηκε στο Ρίο και ένα χρόνο αργότερα έγινε η νεαρότερη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Η Γιούσρα σε ηλικία μόλις 14 ετών ήταν πρωταθλήτρια κολύμβησης στη Συρία και συμμετείχε, μάλιστα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012. Ο εμφύλιος πόλεμος, όμως κατέστρεψε τα πάντα και έτσι με μία βάρκα ξεκίνησε το ταξίδι της σωτηρίας από τις ακτές της Τουρκίας προς της Λέσβο. Όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η μηχανή σταμάτησε να λειτουργεί η μηχανή και η βάρκα άρχισε να βουλιάζει. Τότε, το νεαρό κορίτσι από τη Συρία πήρε αποφάσισε να βουτήξει στη θάλασσα μαζί με την αδερφήυ της και άλλους δύο πρόσφυγες και να τραβήξουν όλοι μαζί τη βάρκα μέχρι τη στεριά, κολυμπώντας για τρεις ώρες και «παλεύοντας» με τα κύματα.
«Πριν επιβιβαστούμε στη βάρκα, μας έλεγαν ότι θα πεθάνουμε. Έτσι, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ανεβαίνεις εκεί, είναι ο θάνατος», ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους η νεαρή αθλήτρια για τη συγκλονιστική περιπέτειά της στα παγωμένα νερά του Αιγαίου: «Με το ένα χέρι κολυμπούσα, με το άλλο τραβούσα τη βάρκα μ’ ένα σκοινί. Δεν μπορώ να περιγράψω την εμπειρία». Κατάφερε όμως, τελικά, να περάσει στην Ελλάδα και το ταξίδι της συνεχίστηκε μέχρι τη Γερμανία και ένα κέντρο φιλοξενίας στο Βερολίνο. Η ζωή της μοιάζει με ταινία και στο Τόκιο η Γιούσρα θέλει να δώσει άλλο ένα μάθημα πίστης στα όνειρα μας και αγωνιστικότητας.
Κατώτατος μισθός: Πόσο αυξάνεται για τους εργαζόμενους – Το παρασκήνιο πίσω από την αύξηση
Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για τον καύσωνα - Τους 43 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία
Νέα μέτρα - Γεωργιάδης: Ανοιχτό ενδεχόμενο για click away σε ανεμβολίαστους στο λιανεμπόριο
Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Αναστασιάδης ετοιμάζει αντίποινα για το άνοιγμα των Βαρωσίων
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ