Αθλητισμός|23.06.2024 08:15

Ξέφραγο αμπέλι το Euro της Γερμανίας: έξι εισβολείς κυνηγούσαν τον Ρονάλντο! Τι θα γίνει αν εισβάλουν τρομοκράτες;

Νίκος Τζιανίδης

Το Euro της Γερμανίας βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως δείχνει να ‘ναι ξέφραγο αμπέλι: μόνο χθες, έξι οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και κυνηγούσαν τον Ρονάλντο! Τι θα γίνει αν εισβάλουν τρομοκράτες; Ούτε να το σκεφτούμε...

Πόσο ασφαλείς πρέπει να νιώθουν οι ποδοσφαιριστές στο Euro που διεξάγεται τούτες τις μέρες στα γήπεδα της Γερμανίας; Kαθόλου, απαντάμε! Mόνο στον αγώνα της Πορτογαλίας με την Τουρκία, έξι οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να φωτογραφιστούν με το είδωλό τους τον Κριστιάνο Ρονάλντο! Κι αν ένας από αυτούς ήταν ψυχοπαθής; Σήμερα τα πρωτοσέλιδα δεν θα είχαν ασχοληθεί καθόλου με το 3-0 των Λουζιτανών σε βάρος των Τούρκων.

Ο πρώτος εισβολέας στον αγωνιστικό χώρο, ένα μικρό παιδί ντυμένο με κόκκινη φόρμα, έγινε δεκτός θερμά από τον Ρονάλντο, ο οποίος είδε το μικρό αγόρι να τον πλησιάζει, του χαμογέλασε, άπλωσε τα χέρια του και μετά πόζαρε μαζί για μια φωτογραφία… Κι όλα αυτά στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου κι ενώ ο αγώνας ήταν σε εξέλιξη! Ο αρχηγός της Πορτογαλίας δεν εντυπωσιάστηκε και όταν ένας δεύτερος οπαδός, αυτή τη φορά κοντά στα 20, έτρεξε προς το μέρος του με αποτέλεσμα να διακοπεί το παιχνίδι λίγα λεπτά μετά την πρώτη εισβολή.

Κατά κύματα οι εισβολείς...

Δύο ακόμη οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο- ανενόχλητοί- ενώ η Πορτογαλία νικούσε 3-0 στο Ντόρτμουντ· ο τρίτος φορούσε φανέλα της Τουρκίας... Ο τέταρτος, ντυμένος στα μαύρα, έμοιαζε με έφηβο· διέσχισε την μεγάλη περιοχή της Πορτογαλίας, που περίμενε να εκτελεστεί ένα κόρνερ από τους Τούρκους! Και ο πέμπτος εισβολέας ήταν πιο ευγενής: περίμενε το τελευταίο σφύριγμα· δεν ήθελε να διακόψει τον αγώνα!
Ένας 6ος απρόσκλητος επισκέπτης παρουσιάστηκε ενώ οι ποδοσφαιριστές της Πορτογαλίας χειροκροτούσαν τους οπαδούς τους, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα. Εκείνος το πάλεψε αρκετά για να φθάσει στον Ρονάλντο: γλίστρησε και σηκώθηκε, έτρεξε έδωσε μάχη στο χορτάρι με πέντε σεκιούριτι από πάνω του και στο τέλος παραδόθηκε αφού είδε τον Ράμος να πέφτει κάτω από τους τρομαγμένους άνδρες ασφαλείας. Και οι έξι εισβολείς απομακρύνθηκαν από τους υπεύθυνους του γηπέδου του Ντόρτμουντ και τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει πλέον η γερμανική αστυνομία.

Το πειθαρχικό όργανο της UEFA θα περιμένει αναφορές πριν αποφασίσει για οποιαδήποτε ποινή στους διοργανωτές. Την ευθύνη για την τιμωρία των έξι παράνομων που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο την έχουν οι Αρχές.

Τρόμος από το μακρινό 1972

Κι εδώ αξίζει να θυμηθούμε, ότι η μεγαλύτερη και πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε αθλητικό χώρο που συνέβη ποτέ, έχει γίνει καλοκαίρι του 1972, πού; Στη Γερμανία, στο Μόναχο! Οι Γερμανοί είχαν αποτύχει οικτρά να προστατεύσουν τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων και η ισραηλινή αποστολή πλήρωσε με αίμα εκείνη την τραγική ανεπάρκειά τους.

Σήμερα, με δεκάδες ανοιχτές πληγές πολέμων στη Γη, με τη Λωρίδα της Γάζας - ανοιχτη πληγή που χαίνει, με την Ουκρανία να φλέγεται, είναι αδιανόητο να εισβάλουν φανατικοί οπαδοί, όχι μία, αλλά πέντε φορές, ανενόχλητοι την ώρα διεξαγωγής ενός αγώνα! Σκεφτείτε να θέλουν να στείλουν μήνυμα στη Δύση κάποιοι διεστραμμένοι τρομοκράτες: εύκολα θα είχαν εκτελέσει τον Ρονάλντο σε ζωντανή μετάδοση…

Ο Ρονάλντο είχε δεχτεί επίθεση αγάπης στην αρχή του Euro από οπαδό που ήταν ανάμεσα στους δεκάδες που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, στο προπονητικό κέντρο της Πορτογαλίας στο Gutersloh. Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Εθνικής Πορτογαλίας, Ζοσέ Σα (γνωστός μας από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό), έριξε έναν από αυτούς στο χόρτο.

«Σήμερα ήμασταν τυχεροί»

«Είναι ανησυχητικό. Σήμερα ήμασταν τυχεροί που οι προθέσεις των οπαδών ήταν καλές», είπε ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο προπονητής των Πορτογάλων. «Όλοι αγαπάμε τον φίλαθλο που χειροκροτεί τους διάσημους παίκτες και αναγνωρίζει την προσφορά τους. Αλλά θα υπάρξουν πολύ δύσκολες στιγμές αν οι προθέσεις των φανατικών θαυμαστών είναι επιθετικές. Οι παίκτες είναι εκτεθειμένοι και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». Και συνέχισε ο πορτογάλος προπονητής: «Δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβαίνει σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Υποτίθεται ότι υπάρχει ασφάλεια και προστασία. Μάλλον πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στους οπαδούς ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος έκφρασης της αγάπης τους αυτός. Δεν πρόκειται να κερδίσετε τίποτα από τις εισβολές και μάλλον τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν στο μέλλον. Είναι επικίνδυνο, οι παίκτες να είναι τόσο απροστάτευτοι, όταν ο καθένας μπορεί να τρέχει ανενόχλητος στον αγωνιστικό χώρο».

Οι οπαδοί στις εξέδρες χειροκροτούσαν

Το μικρό αγόρι που ήταν το πρώτο που έτρεξε στο τερέν τράβηξε μια selfie με τον Ρονάλντο και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από το προσωπικό ασφαλείας, επευφημούμενος από το πλήθος καθώς προσπαθούσε να τους ξεφύγει· τελικά ακινητοποιήθηκε, χειροκροτήθηκε καθώς τον οδηγούσαν έξω από τον αγωνιστικό χώρο, ενώ αποδοκιμάστηκαν οι άνδρες η ασφαλείας. Οι οπαδοί στις εξέδρες αντέδρασαν πιο χαλαρά με τους επόμενους εισβολείς, όπως και ο Ρονάλντο. Ο πέμπτος εισβολέας, όμως, που μπήκε στο τερέν με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, φάνηκε να το παρακάνει: ο Ρονάλντο δεν ήθελε να βγει φωτογραφία, αλλά ο φανατικός οπαδός επέμενε… Τελικά οι άνδρες ασφαλείας έδωσαν τη λύση, έστω και καθυστερημένα!

Ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο σκόρερ του πρώτου γκολ, δήλωσε ότι δεν αισθάνεται ότι απειλείται από τις εισβολές, αλλά... «Είναι λίγο ενοχλητικό, από την άποψη ότι πρέπει πάντα να διακόπτεται το παιχνίδι επειδή ένας οπαδός μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο», είπε. «Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι το τίμημα που πληρώνεις για την αναγνωρισιμότητα και την απήχηση που έχεις στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Αλλά δεν αισθάνομαι ότι κινδυνεύω. Όχι εγώ προσωπικά»…

Οι άλλοι όμως; Και το Euro συνεχίζεται και ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε (άλλες) επιθέσεις αγάπης. Η πρόθεση των εισβολέων χθες ήταν μόνο μια selfie, αν όμως σκεφτούν κάτι άλλο για να γράψουν Ιστορία, οι Γερμανοί δεν φαίνονται ικανοί να τους αποτρέψουν…

ειδήσεις τώραEuro 2004Εθνική ΠορτογαλίαςΓερμανίαΚριστιάνο Ρονάλντοασφάλεια