Αθλητισμός | 20.07.2024 07:55

Ατλάντα 1996: Μοχάμεντ Άλι - Ο επαναστάτης και οι χορηγοί του

Νίκος Τζιανίδης

Ολυμπιακοί Αγώνες Ατλάντα, 1996…

Τελικά όλα τα πηγάδια συνειδητοποιούν με βραδύτητα τις εμπειρίες τους: χρειάζεται να περιμένουν πολύ μέχρι να μάθουν τι ήταν αυτό που έπεσε στον βυθό τους…

Στο απύθμενο πηγάδι της ΔΟΕ έπεσε πολύ χρήμα το 1996, όμως πολύ αργότερα καταλάβαμε, κυρίως οι θεατές και οι ιδεολόγοι των Ολυμπιακών Αγώνων, τι ήταν αυτό που είχε ρίξει μέσα η Ατλάντα. Ήταν ο καταλύτης που άλλαξε τα πάντα στην ιστορία που είχε εμπνευστεί ο Κουμπερντέν τον περασμένο αιώνα και εκεί, στο κατώφλι του επόμενου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ντύνονται στα ρούχα που τους έραψε η Cοca Cola, όπως είχε κάνει πολλά χρόνια πριν ο ταλαίπωρος ο Aϊ Bασίλης!

Τα πάντα έχουν τον χορηγό τους, τα πάντα έχουν την τιμή τους και έχουν αγοραστεί, από τη δάδα μέχρι τη φλόγα της. Από τα κορδόνια του πιο φτωχού αθλητή ίσαμε τον «κότινο» του θριαμβευτή. Από την άλλη, η διοργάνωση φτωχή, πρόχειρη, με πινελιές ερασιτεχνισμού, με ελλείψεις, με ταλαιπωρία για όσους εργάστηκαν, αλλά και όσους την παρακολούθησαν. Ο μύθος της αμερικανικής ασφάλειας καταρρίφθηκε και αυτός αφού ο καθένας μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε, όπου το ήθελε.

Βόμβα στα θεμέλια της Pax Americana… Στο βωμό του συμφέροντος κάηκε η ιδεολογία. Τα αθλητικά επιτεύγματα πολλά, όπως σχεδόν σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως από την ανοιχτή πράσινη ομίχλη των δολαρίων μια μορφή τρεμάμενη ξεχώρισε και ήταν εκείνη του άλλοτε κραταιού Μοχάμεντ Άλι· Ο γίγαντας των παιδικών μας χρόνων, που είχε μικρύνει αναπόδραστα πια, άφησε στην άκρη τις επαναστατικές ιδέες του: «Εγώ-εμείς», περιορίστηκε στα φάρμακα και τότε, σαν φύλλο τρεμάμενο στο νοτιά της Ατλάντα- από τη νόσο του Πάρκινσον-, με βλέμμα απλανές στο παρελθόν, προσπάθησε να ανάψει τη φλόγα στο βωμό του κέρδους των Αθανάτων.

Τι συμβολικό; Ο κάποτε ανίκητος, αλλά νικημένος πια από το χρόνο και τις ασθένειες, ζητούσε συγγνώμη από τις ΗΠΑ για την επανάσταση που είχε κάνει όταν ήταν νέος! Και η πάντα τρυφερή μητέρα πατρίδα τον συγχώρεσε δίνοντάς του μια πλαστική δάδα με λιγοστό φως για να μεταλαμπαδεύσει στους νέους που επαναστατούν το κορυφαίο μήνυμα των αγώνων της ζωής: μπροστά στην ανάγκη κάθε ιδέα καταρρέει! Καλή ψυχή Μοχάμεντ!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024Μοχάμεντ ΑλιΑτλάνταΠαρίσι 2024ειδήσεις τώραΟλυμπιακοί Αγώνες