Αθλητισμός|15.07.2024 00:00

Τελικός Euro 2024: Ισπανία - Αγγλία 2-1

Newsroom

Η Ισπανία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης! Ήταν καλύτερη καθόλη τη διάρκεια του Euro 2024 και έφτασε πανάξια στην κατάκτηση του τέταρτου Ευρωπαϊκού στην ιστορία της μετά το 1964, το 2008 και το 2012. Έγινε πολυνίκης του θεσμού ξεπερνώντας τη Γερμανία που έμεινε στα τρία τρόπαια. Αντιθέτως, η Αγγλία έμεινε ξανά στον... άσο επιστρέφοντας σπίτι της με άδεια χέρια!

Η νεανική και ανανεωμένη Φούρια Ρόχα του Λουίς Ντε Λα Φουέντε, που εντυπωσίασε καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης στη Γερμανία, επιβεβαίωσε την κυριαρχία της και στον τελικό. Ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Euro που μία ομάδα ξεχώρισε τόσο πολύ και ήταν εμφανώς καλύτερη απ' όσες εθνικές συμμετείχαν στη διοργάνωση. Έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο, ήταν η πιο παραγωγική ομάδα και αποτέλεσε χάρμα οφθαλμών απ' την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα...

Συν τοις άλλοις στον δρόμο προς τον τελικό, αφού βγήκε πρώτη στον όμιλο του «θανάτου» με Ιταλία, Κροατία και Αλβανία και απέκλεισε στους 16 τη Γεωργία, έθεσε νοκ άουτ την οικοδέσποινα Γερμανία στα προημιτελικά και το -κατά πολλούς- μεγάλο φαβορί που ήταν η Γαλλία στα ημιτελικά σε δύο πρόωρους τελικούς.

Και στον... original τελικό, η Ισπανία έκαμψε την αντίσταση και της ψυχωμένης, σχεδόν αλύγιστης, Αγγλίας, που προσπάθησε και πάλι να κάνει το θαύμα της. Όμως η ποιότητα της ισπανικής ομάδας ήταν αδιαμφισβήτητη και στο πιο κρίσιμο ματς του τουρνουά αλλά και της δεκαετίας για το ισπανικό ποδόσφαιρο που σε εθνικό επίπεδο είχε να γιορτάσει απ' το Μουντιάλ του 2010 και το Euro του 2012. Προηγήθηκε στο 47' με θαυμάσια ασίστ του Γιαμάλ στον Γουίλιαμς, ο οποίος έγραψε εντυπωσιακά το 1-0, και μολονότι δέχθηκε γκολ απ' τον Πάλμερ στο 73' και φάνηκε να χάνει το μομέντουμ, κατόρθωσε να βρει το νικητήριο γκολ με τον Οϊαρθάμπαλ, ο οποίος ήρθε απ' τον πάγκο και πέτυχε στο 86' ένα γκολ τίτλου αλά... Ινιέστα (κάπως σαν τον τελικό του Μουντιάλ το 2010).

Ήταν δίκαιο απ' την αρχή του τουρνουά και έγινε πράξη την τελευταία ημέρα: η Ισπανία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και θα μνημονεύεται ως η καλύτερη ομάδα -μακράν της δεύτερης- του Euro 2024!

Highlights

Η εξέλιξη του τελικού

Το παιχνίδι φάνηκε εξαρχής ότι θα παιζόταν στη δύναμη και σε πολύ χαμηλό τέμπο. Οι δυο ομάδες απέφυγαν τα ρίσκα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα 45λεπτο κακού ποδοσφαίρου δίχως ευκαιρίες, δίχως ρυθμό, δίχως ταχύτητα. Ο τελικός πάντως είχε ένταση, μονομαχίες και πολλές κόντρες. Ό,τι σουτ κι αν επιχειρήθηκε απ' τις δυο ομάδες κόντραρε σε πόδι αμυνόμενου, στοιχείο ενδεικτικό της προσήλωσης των δύο ομάδων στην άμυνα.

Κι αν για τους Άγγλους το σκηνικό ήταν γνώρισμο καθώς διατήρησαν τον χαρακτήρα που είχαν καθόλη τη διάρκεια του τουρνουά, οι Ισπανοί βρέθηκαν έξω απ' τα νερά τους. Με τον Γιαμάλ και τον Γουίλιαμς να είναι μπλοκαρισμένοι, όλη η Ισπανία έχασε τον προσανατολισμό της με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να δημιουργήσει ούτε... μισή ευκαιρία!

Και οι Άγγλοι βεβαίως δεν απείλησαν παρά μόνο στο 45+1' με τον Φόντεν να σουτάρει από πλάγια θέση και τον Σιμόν να μπλοκάρει.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με την Ισπανία να χάνει τον... εγκέφαλό της στα χαφ καθώς ο Ρόδρι αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού απ' τον Ζουμπιμέντι. Οι Φούριας Ρόχας όμως πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό στο β' ημίχρονο. Στο 47' ο Γιάμαλ κινήθηκε θαυμάσια από τη δεξιά πλευρά κι έβγαλε μια μαγική ασίστ (την τέταρτη στο Euro) για τον Γουίλιαμς, ο οποίος εκτέλεσε άψογα με το αριστερό ανοίγοντας το σκορ για την ισπανική ομάδα. 

Το 1-0 θα μπορούσε να γίνει... εύκολα 2-0 και 3-0 καθώς ακολούθησε ένα εκρηκτικό διάστημα της Ισπανίας που δημιούργησε τέσσερις κλασικές ευκαιρίες: στο 49' ο Όλμο, στο 55' ο Μοράτα, στο 57' ο Γουίλιαμς και στο 66' ο Γιαμάλ άγγιξαν το γκολ αλλά δεν τα κατάφεραν.

Κι αφού η Αγγλία σώθηκε παραμένοντας σε απόσταση ενός γκολ, το έκανε ξανά! Όπως συνέβη απέναντι σε Σλοβακία, Ελβετία και Ολλανδία στα προηγούμενα νοκ άουτ ματς, έβγαλαν αντίδραση και ισοφάρισαν μολονότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Στο 73' ο Πάλμερ, λίγο μετά την είσοδό του στο ματς, εκτέλεσε με ωραίο μακρινό σουτ ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Οι Άγγλοι επέστρεψαν στο παθητικό τους παιχνίδι μετά το 1-1. Αντιθέτως, οι Ισπανοί αφυπνίστηκαν και κυνήγησαν το δεύτερο γκολ. Δεν το βρήκαν στο 82' σε σουτ του Γιαμάλ που απέκρουσε ο Πίκφορντ, αλλά τα κατάφεραν στο 86'. Ο Οϊαρθάμπαλ άνοιξε ωραία στα αριστερά για τον Κουκουρέγια. Ο μπακ της Τσέλσι σέντραρε και ο επιθετικός της Σοσιεσάδ εκτέλεσε με προβολή πετυχαίνοντας το χρυσό γκολ που χάρισε στην Ισπανία τον τίτλο.

Για να συμβεί αυτό όμως χρειάστηκε και μια απίθανη τριπλή χαμένη ευκαιρία των Άγγλων στο 90'. Ο Σιμόν απέκρουσε την κεφαλιά του Ράις, ο Όλμο έβγαλε πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του Γκουεχί και η τρίτη κεφαλιά του Ράις ήταν άστοχη. Μια χαμένη ευκαιρία που πανηγυρίστηκε σαν γκολ απ' τους Ισπανούς.

Ισπανία: Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάν (83' Νάτσο), Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι (46' Ζουμπιμέντι), Φαμπιάν Ρουίθ, Γουίλιαμς, Όλμο, Γιαμάλ (89' Μερίνο), Μοράτα (67' Οϊαρθάμπαλ).

Αγγλία: Πίκφορντ, Γκουέχι, Στόουνς, Γουόκερ, Σάκα, Μεϊνού (70' Πάλμερ), Ράις, Σο, Μπέλιγχαμ, Φόντεν (89' Τόνεϊ), Κέιν (61' Γουότκινς).

Εθνική ΙσπανίαςΕθνική ΑγγλίαςEuro 2024Euroειδήσεις τώρα