Αθλητισμός|03.10.2024 00:14

Champions League: Βραδιά εκπλήξεων με ήττες για Ρεάλ και Μπάγερν - Νικητήριο γκολ με... ζωγραφιά ο Τζόλης!

Newsroom

Η 1η Οκτωβρίου 2024 ήταν η ημέρα των πολλών γκολ στη League Phase του Champions League καθώς σημειώθηκαν 32 τέρματα. Ένα 24ωρο μετά, στο δεύτερο πιάτο της 2ης αγωνιστικής, το μενού περιελάμβανε μεγάλες εκπλήξεις και ένα γκολ... ζωγραφιά απ' τον Χρήστο Τζόλη!

Ο Έλληνας άσος που αποκτήθηκε το καλοκαίρι απ' την Κλαμπ Μπριζ αντί 6,5 εκατ. ευρώ, άρχισε την... απόσβεση σκοράροντας ένα απίθανο τέρμα, το οποίο έμελλε να είναι και το νικητήριο για τη βελγική ομάδα απέναντι στη Στουρμ Γκρατς στην Αυστρία. Η Μπριζ επικράτησε 1-0 και ο Τζόλης σκόραρε το πρώτο του γκολ στο Champions League.

Αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης και κρατώντας το βραβείο στα χέρια του δεν έκρυψε τη χαρά του λέγοντας ότι «είναι σαν όνειρο! Έβλεπα αυτό το βραβείο στο FIFA (σ.σ. βιντεοπαιχνίδι) και τώρα το κρατάω στα χέρια μου». Για το γκολ που πέτυχε πρόσθεσε ότι «το τελείωμα ήταν απίστευτο. Ίσως ήταν το καλύτερο γκολ της ζωής μου. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για το πρώτο μου γκολ στο Champions League».

Την ίδια στιγμή τα δύο μεγάλα φαβορί της βραδιάς, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπάγερν Μονάχου, έπεσαν θύματα εκπλήξεων καθώς ηττήθηκαν απ' τη Λιλ και την Άστον Βίλα, αντιστοίχως. Στο Πιέρ Μορουά η κάτοχος του τίτλου Ρεάλ έχασε με 1-0 από τη Λιλ με ένα πέναλτι του Τζόναθαν Ντέιβιντ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου. Η Βασίλισσα απώλεσε μεγάλες ευκαιρίες στα τελευταία λεπτα, με τον γκολκίπερ των γηπεδούχων Λουκά Σεβαλιέ να πραγματοποιεί σπουδαίες επεμβάσεις. Ήταν η πρώτη ήττα της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρεάλ στη διοργάνωση μετά από 17 μήνες!

Στο Βίλα Παρκ η Άστον Βίλα επικράτησε με 1-0 της Μπάγερν, ίδιο σκορ με τον ιστορικό τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1982 και πάλι απέναντι στους Βαυαρούς. Τότε, είχε σκοράρει ο Πίτερ Γουΐδ, ενώ τώρα ο ήρωας της βραδιάς ήταν ο νέος σταρ των Χωριατών, ο 20χρονος Κολομβιανός Τζον Ντουράν. Εξαιρετικός ήταν και ο Αργεντινός γκολκίπερ Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο οποίος κράτησε το μηδέν με απίθανες αποκρούσεις.

Η Βίλα πέρα απ' την ιστορική νίκη της, που είναι η πρώτη στο σύγχρονο Champions League, έβαλε τέλος και σε ένα τρομερό αήττητο σερί που είχαν οι Γερμανοί στη διοργάνωση καθώς είχαν να χάσουν σε φάση ομίλων από το 2017! Μάλιστα, τότε η Μπάγερν είχε ηττηθεί με 3-0 από την Παρί Σεν Ζερμέν του σημερινού προπονητή της Άστον Βίλα, Ουνάι Έμερι!

Παράλληλα, η Μπενφίκα έκανε επίδειξη δύναμης και ξέσπασε στο Ντα Λουζ διαλύοντας με 4-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης! Ο Παυλίδης ήταν βασικός, δεν σκόραρε αλλά είχε δοκάρι, κέρδισε πέναλτι και αποτέλεσε μόνιμη απειλή για τους Ροχιμπλάνκος που προσγειώθηκαν απότομα.

Συναρπαστικό ματς έγινε στη Λειψία, όπου η Γιουβέντους νίκησε 3-2, παρότι βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, ενώ έμεινε και με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Ντι Γκρεγκόριο στο 59΄. Όμως ο Ντούσαν Βλάχοβιτς ήταν «καυτός» και πέτυχε δύο γκολ με το δεύτερο να είναι σπάνιας ομορφιάς! Στο 82΄ Φρανσίσκο Κονσεϊσάο -γιος του Πορτογάλου προπονητή και πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ Σέρτζιο Κονσεϊσάο- ήταν ξανά ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής διαμορφωνοντας το τελικό 2-3.

Η Λίβερπουλ δεν έπεσε στην παγίδα και παίζοντας κυνικά καθάρισε με ένα καθαρό 2-0 την Μπολόνια στο Άνφιλντ. Ένα θαυμάσιο γκολ του Σαλάχ κι ένα ακόμα του ΜακΆλιστερ ήταν αρκετά για τους Κόκκινους. Ο Κώστας Τσιμίκας έπαιξε στο τελευταίο 20λεπτο, αντικαθιστώντας στο 72΄ τον Ρόμπερτσον, ενώ ο Λυκογιάννης δεν αγωνίστηκε με την ιταλική ομάδα. Το γκολ του Αιγύπτιου Σαλάχ ήταν το 45ο στο Champions League γεγονός που τον καθιστά κορυφαίο αφρικανό σκόρερ όλων των εποχών καθώς ξεπέρασε τον Ιβοριανό Ντιντιέ Ντρογκμπά που είχε 44 τέρματα.

Στην Κροατία, η Μονακό έμεινε ζωντανή καθώς απέσπασε ισοπαλία (2-2) στο ματς με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ σκοράροντας στο 90' με πέναλτι του Ζακάρια!

Προηγουμένως, η Αταλάντα έκανε επίδειξη δύναμης! Με τον Αντεμόλα Λούκμαν να είναι σε μεγάλα «κέφια» πέρασε από το Γκελζενκίρχεν με 3-0 επί της τυπικά γηπεδούχου Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ο στράικερ από τη Νιγηρία ήταν ασυγκράτητος, δημιουργώντας το πρώτο (Τζιμσίτι) και πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ της ομάδας του που είχε και δοκάρι με τον Τζαπακόστα. Εύκολη πρώτη νίκη για τους «Μπεργκαμάσκι» στο νέο Champions League, απέναντι στη νεανική ουκρανική ομάδα.

Τέλος η Φέγενορντ επικράτησε 3-2 στην έδρα της Τζιρόνα σε ένα ματς που είχε τα πάντα! Ανατροπή (1-0 προηγήθηκαν οι γηπεδούχοι), από ένα χαμένο πέναλτι (Μιόφσκι 67΄ - Ουέντα 36΄) και τελικά τη νίκη να κρίνεται από δυο (!) αυτογκόλ των γηπεδούχων. Αν μάλιστα προσθέσουμε και αυτό του γκολκίπερ Γκζανίγκα από την πρώτη αγωνιστική, η Τζιρόνα έχει... καταφέρει να σημειώσει τρία αυτογκόλ από τα τέσσερα τέρματα που έχει δεχτεί συνολικά. Έτσι, παραμένει στο «μηδέν», ενώ η Φέγενορντ πανηγύρισε την πρώτη νίκη της.

Αποτελέσματα - Σκόρερ

  • Άστον Βίλα-Μπάγερν 1-0 (79΄ Ντουράν)
  • Μπενφίκα-Ατλέτικο Μαδρίτης 4-0 (13΄ Ακτούρκογλου, 52΄ Ντι Μαρία, 75΄ Μπα, 84΄πεν. Κιοκτσού)
  • Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Μονακό 2-2 (45+3΄ Σούσιτς, 66΄ Μπατούρινα - 74΄ Σαλισού, 90΄πεν. Ζακάρια)
  • Λιλ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 (45+3΄πεν. Ντέιβιντ)
  • Λίβερπουλ-Μπολόνια 2-0 (11΄ ΜακΆλιστερ, 75΄ Σαλάχ)
  • Λειψία-Γιουβέντους 2-3 (30΄,65΄πεν. Σέσκο - 50΄,68΄ Βλάχοβιτς, 82΄ Κονσεϊσάο)
  • Στουρμ Γκρατς-Κλαμπ Μπριζ 0-1 (23΄ Τζόλης)
  • Σαχτάρ-Αταλάντα 0-3 (21΄ Τζιμσίτι, 44΄ Λούκμαν, 48΄ Μπελανόβα)
  • Τζιρόνα-Φέγενορντ 2-3 (19΄ Νταβίντ Λόπεθ, 73΄ Φαν ντε Μπέεκ - 23΄αυτ. Ερέρα, 33΄ Μιλάμπο, 79΄αυτ. Κρέιτσι)

Βαθμολογία

Highlights

ειδήσεις τώραΡεαλ ΜαδρίτηςΓιουβέντουςChampions LeagueΆστον ΒίλαΜπάγερν ΜονάχουΚλαμπ ΜπριζΧρήστος Τζόλης