Συνταγή για βελουτέ ψητού κουνουπιδιού με μυρωδικά
Εκτέλεση
Κάποιοι αποφεύγουν το κουνουπίδι λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Αν όμως δεν το παραμαγειρευτεί, αυτό το όχι και τόσο ευχάριστο «άρωμα» είναι σχεδόν ανεπαίσθητο. Αυτό συμβαίνει σ' αυτή τη συνταγή. Το χειμωνιάτικο λαχανικό ψήνεται πρώτα στο φούρνο, με κρεμμύδι, σκόρδο, φρέσκο θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια μπαίνει στην κατσαρόλα με το ζωμό και το γάλα και, με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ, μεταμορφώνεται σε μια πολύ ξεχωριστή, νόστιμη βελουτέ.
Τα χειροποίητα κρουτόν με το σουσάμι και τα μπαχαρικά αλλά και το μπρόκολο και το καρότο, που μπαίνουν, κομμένα σε μικρά κομμάτια την τελευταία στιγμή, βράζουν αλλά παραμένουν τραγανά, πλουτίζουν τη σούπα σε χρώμα, γεύση και υφές. Πριν τη σερβίρετε, προσθέτετε αν θέλετε και λίγο γιαούρτι, ξύσμα λεμονιού ή φρέσκο θυμάρι – αυτές οι μικρές πινελιές κάνουν τη διαφορά.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς να την φτιάξετε: