Τεχνολογία|28.01.2023 12:18

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν τεχνητά ανθρώπινα ένζυμα που σκοτώνουν βακτήρια μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Newsroom

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ικανό να δημιουργεί από το μηδέν πρωτεΐνες (τεχνητά ένζυμα) που καταστρέφουν βακτήρια, δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Μάλιστα, μερικά από αυτά τα ένζυμα αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δουλεύουν αλλά δουλεύουν εξίσου καλά με τις φυσικές πρωτεΐνες. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, η νέα τεχνολογία μπορεί να αποδειχθεί πιο ισχυρή από την υπάρχουσα τεχνολογία σχεδιασμού πρωτεϊνών και θα βοηθήσει σε πολλά πεδία από την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπειών έως την αποδόμηση των πλαστικών στο περιβάλλον.

«Η ικανότητα δημιουργίας λειτουργικών πρωτεϊνών από το μηδέν δείχνει ότι εισερχόμαστε πλέον σε μια νέα εποχή σχεδιασμού πρωτεϊνών, με πολλές δυνητικές θεραπευτικές εφαρμογές», δήλωσε ο κύριος ερευνητής δρ Αλί Μαντανί της νεοφυούς εταιρείας βιοτεχνολογίας Profluent της Καλιφόρνιας.

Πώς τα κατάφεραν

Οι ερευνητές τροφοδότησαν το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με αλληλουχίες αμινοξέων από 280 εκατομμύρια διαφορετικές πρωτεΐνες κάθε είδους και το άφησαν να επεξεργαστεί τις πληροφορίες αυτές επί μερικές εβδομάδες. Στη συνέχεια το νέο σύστημα δημιούργησε ένα εκατομμύριο δικές του αλληλουχίες, από τις οποίες οι επιστήμονες επέλεξαν 100 για δοκιμή.

Τελικά, κατέληξαν σε πέντε τεχνητές πρωτεΐνες που δοκιμάστηκαν σε βακτήρια E.coli και συγκρίθηκαν με τις φυσικές. Δύο από τις τεχνητές πρωτεΐνες κατέστρεψαν τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Παρόλο που στις φυσικές πρωτεΐνες ακόμη και μία μόνο μετάλλαξη μπορεί να κάνει μη λειτουργική την πρωτεΐνη, διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω τεχνητές πρωτεΐνες (ένζυμα) ήταν λειτουργικές ακόμη και όταν μόνο το 31% της αλληλουχίας των αμινοξέων τους έμοιαζε με κάποιας γνωστής φυσικής πρωτεΐνης.

Η δημοσίευση της μελέτης έγινε στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑπρωτεΐνητεχνητή νοημοσύνηεπιστήμονεςειδήσεις τώρα