Τεχνολογία|22.03.2023 19:47

Συναγερμός για τεράστιο αστεροειδή που θα περάσει ξυστά από τη Γη: «Συμβαίνει μια φορά τη δεκαετία»

Newsroom

Ένας τεράστιος αστεροειδής, σχεδόν στο μέγεθος του εμβληματικού πύργου του ρολογιού Μπιγκ Μπεν του Λονδίνου, θα πλησιάσει το Σάββατο τη Γη σε απόσταση 107.500 μιλίων (173.000 χλμ.), δηλαδή δύο φορές πιο κοντά από το φεγγάρι, το οποίο περιστρέφεται σε μέση απόσταση 238.855 μιλίων (384.400 χλμ.).

Ο αστεροειδής, με την ονομασία «2023 DZ2», εκτιμάται προς το παρόν ότι θα έχει διάμετρο έως και 93 μέτρα. Είναι επίσης τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αστεροειδή του Τσελιαμπίνσκ που έπληξε τη Ρωσία το 2013, ο οποίος έστειλε ένα ωστικό κύμα δύο φορές γύρω από τον πλανήτη.

Ο 2023 DZ2 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τη Γη πλησιέστερα στις 19:51 GMT του Σαββάτου, (15:51 EDT), τρέχοντας με ταχύτητα 28.044 χιλιόμετρα την ώρα.

Η NASA αναφέρει ότι ένα αντικείμενο αυτού του μεγέθους που περνάει τόσο κοντά στη Γη συμβαίνει «μόνο περίπου μία φορά ανά δεκαετία».

Η ομάδα Asteroid Watch της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έγραψε στο Twitter: «Οι αστρονόμοι του Διεθνούς Δικτύου Προειδοποίησης Αστεροειδών χρησιμοποιούν αυτή την κοντινή προσέγγιση για να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τον 2023 DZ2 σε σύντομο χρονικό διάστημα - καλή πρακτική για την #PlanetaryDefense στο μέλλον, αν ποτέ ανακαλυφθεί μια πιθανή απειλή από αστεροειδή».

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους από επιστήμονες που εργάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Near Earth Asteroids Research.

Τον παρατήρησαν χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Isaac Newton στο αστεροσκοπείο Roque de los Muchachos στη La Palma των Καναρίων Νήσων. Εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε απόσταση 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (9,9 εκατομμύρια μίλια) από τη Γη και χρειάστηκε περίπου 3,16 χρόνια για να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Αλλά αφού περάσει από τον πλανήτη μας αυτό το Σαββατοκύριακο και εκτεθεί στη βαρύτητά του, η περίοδος περιφοράς του θα μειωθεί σε περίπου 3,01 χρόνια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΛονδίνοNASAαστεροειδής