Σαν Σήμερα|27.12.2021 00:05

Μια χιονοστιβάδα χτυπάει το Λιούες της Αγγλίας και σκοτώνει 8 ανθρώπους. Το χωριό βρισκόταν μόλις σε 32 μ. υψόμετρο

Newsroom

Έμεινε ως η πιο φονική χιονοστιβάδα στην Ιστορία της Αγγλίας και έγινε μια μέρα σαν σήμερα πριν από 185 χρόνια. Ο χειμώνας του 1836 ήταν βαρύς κι απρόβλεπτος για το νησί της Μεγάλης Βρετανίας. Καταιγίδες χιονοθύελλες και βαριά χιονόπτωση δημιούργησαν τις συνθήκες εκείνες που ευνοούν την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζώων.

Μία μέρα σαν σήμερα, 27 Δεκεμβρίου του 1836, μία χιονοστιβάδα γκρεμίστηκε σε ένα τόπο γεμάτο με οικογενειακές κατοικίες. Το παράδοξο ήταν ότι το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε σε μία κατεξοχήν ορεινή περιοχή. Ούτε στα Χάιλαντς της Σκωτίας ούτε στις απόκρημνες βραχώδεις κορυφές της Σνοουντόνια αλλά στην όμορφη πόλη του Λιούες στο Σάσεξ, σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από τη νότια Ακτή της Αγγλίας!

Η Νοτιοανατολική Αγγλία είναι γνωστή για τους μικρούς  κυματιστούς λόφους της, όμως στο Λιούες ο ποταμός Ουζ έχει χαράξει ένα πέρασμα στην λοφογραμμή των Σάουθ Ντάουνς, σχηματίζοντας ένα είδος φαραγγιού με γκρεμούς ανατολικά και δυτικά της κοίτης του.

Ο λόφος με το ταιριαστό όνομα Cliffe hill (λόφος του γκρεμού) βρίσκεται στην ανατολική όχθη και υψώνεται 150 μέτρα πάνω από την πόλη. Στη βάση του απότομου λόφου ήταν χτισμένη μία σειρά από καλύβια εργατών – ετοιμόρροπες, φθηνές κατοικίες των πιο φτωχών μελών της κοινότητας.

Ο χειμώνας του 1836–1837 ήταν εξαιρετικά βαρύς σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, με βαρύ χιόνι, θυελλώδεις ανέμους και παγωμένες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου του 1836 έως τον Απρίλιο του 1837.

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1836 έπεσε χιόνι πολύ σε ολόκληρη τη χώρα. Ένας θυελλώδης άνεμος, τη νύχτα των Χριστουγέννων, έσπρωξε το χιόνι στην κορυφή του Κλιφ Χιλ, σχηματίζοντας ένα τεράστιο γείσο που κρεμόταν πάνω από τα σπίτια.

Οι φτωχοί οι ιδιοκτήτες δεν είχαν πού αλλού να πάνε, ειδικά κάτω από τέτοιες καιρικές συνθήκες· παρέμειναν λοιπόν στα σπίτια τους, παρά το χιόνι που κρεμόταν επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια τους.

Στις 10:15 της 27ης Δεκεμβρίου, ο όγκος του χιονιού κατέρρευσε. Αυτόπτης μάρτυς περιέγραψε τα όσα ακολούθησαν: «Η μάζα από το χιόνι, φάνηκε πρώτα να χτυπάει τα σπίτια στη βάση τους, ανασηκώνοντας τα και έπειτα να ξεχύνεται πάνω τους σαν γιγάντιο κύμα. Μέσα σε λίγα λεπτά δεν είχε απομείνει τίποτα παρά ένας σωρός από κατάλευκο χιόνι».

Οι γείτονες έσπευσαν να σώσουν τους άτυχους ανθρώπους, πριν παγώσουν και πεθάνουν από ασφυξία. Επτά επιζώντες διασώθηκαν, όμως οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι ανάμεσά τους ένα παιδί δύο χρονών.

Πριν περάσει πολύς καιρός οι άνθρωποι γύρισαν στον κατεστραμμένο τόπο τους. Ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν σπίτια κάτω από τον φονικό λόφο, ενώ είναι δημοφιλής μία παμπ με το όνομα Snowdrop, που το πήρε σε ανάμνηση του τραγικού γεγονότος. Το Λιούες έχει σήμερα περίπου 17,5 χιλιάδες κατοίκους. Πηγή: Dan Snow – On This Day in History

Αγγλίαχιονοστιβάδανεκροί