Σαν Σήμερα|17.07.2022 00:05

Ένα θλιβερό ναυάγιο: Το πλοίο που έσωσε τους ναυαγούς του Τιτανικού είχε την ίδια τύχη 6 χρόνια μετά

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα βυθίζεται από γερμανικό υποβρύχιο το R.M.S Carpathia, το θρυλικό πλοίο που είχε σώσει 705 ψυχές από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Είναι κάποια ονόματα που έχουν χαρακτηρίσει μια εποχή, ένα άθλημα, ένα γεγονός. Είναι κάποια ονόματα που προφέροντάς τα, ταχύτατα ανατρέχει η σκέψη στο θέμα που συμβολίζουν. Για παράδειγμα: Χίτλερ = Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Πελέ = ποδόσφαιρο, Τιτανικός= ναυάγιο

Εδώ θέλαμε να φθάσουμε, στον Τιτανικό, Ο Τιτανικός, λοιπόν, βυθίστηκε με θάλασσα ακύμαντη από ένα παγόβουνο. Γνωστό σε όλους! Το όνομα Καρπάθια σας λέει κάτι; Όχι μην παέι ο νους σας στα βουνα του Δράκουλα, στη Ρουμανία… Λοιπόν, το RMS Carpathia ήταν ένα υπερατλαντικό επιβατικό πλοίο, που έσπευσε στο σημείο της καταστροφής και διέσωσε τουλάχιστον 700 ανθρώπους, που πάγωναν στα νερά του Ατλαντικού. Πιο κοντά στο θρυλικό ναυάγιο βρισκόταν το SS Californian, αλλά κώφευσε στις εκκλήσεις για βοήθεια.

Στην Ιστορία έμεινε το RMS Carpathia που έπλεε, ταπεινό και καταφρονημένο, αφού δεν ήταν από τα λαμπρά υπερατλαντικά πλοία που προκαλούσαν θαυμασμό... Όμως εκείνο το καράβι θα προκαλούσε ταραχή και πανικό, θα μαγνήτιζε εκατοντάδες δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ όταν θα έμπαινε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης φορτωμένο δύσμοιρους ναυαγούς.
Ήταν 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στις 15 Απριλίου του 1912, όταν ο ασυρματιστής του RMS Carpathia ετοιμαζόταν να πέσει για ύπνο. Ο βρετανός ναυτικός έκανε να βγάλει τα ακουστικά από τα αφτιά του. Τότε ήταν που άκουσε το SOS του Τιτανικού, τότε ήταν που έτρεξε πανικόβλητος στον καπετάνιο Χάρολντ Κόταμ και τον ενημέρωσε και τότε ήταν που πάρθηκε η απόφαση που έμελλε να σώσει τους ναυαγούς του Τιτανικού.

Το Carpathia έπλεε 58 μίλια μακριά από το σημείο όπου ήδη εκτυλίσσονταν τραγικές ιστορίες. Με 14 κόμβους την ώρα θα έπαιρνε πάνω από τέσσερις ώρες για να φτάσει εκεί. Ο Α’ Μηχανικός πήρε εντολή να σβήσει οποιαδήποτε άλλη θερμότητα, να κλείσει τα ζεστά νερά, έτσι ώστε κάθε κυβικό εκατοστό ατμού να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση των μηχανών. Όλοι οι θερμαστές του πλοίου, ακόμα και οι εκτός υπηρεσίας, άρχισαν αν φτυαρίζουν κάρβουνο στους λέβητες όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Το Carpathia έφτασε στον τόπο της συμφοράς μετά τρεις ώρες και κάτι. Οι πρώτοι επιζώντες άρχισαν να επιβιβάζονται. Τέσσερις ώρες μετά ανέβηκε στο πλοίο και ο τελευταίος που διασώθηκε.

Όταν το Carpathia μπήκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης το πρωί της 18ης Απριλίου πολιορκήθηκε από δημοσιογράφους που είχαν μισθώσει ρυμουλκά και που υπέβαλαν ερωτήσεις από τηλεβόες!

Και τα χρόνια πέρασαν και το πλοίο που είχε σώσει τόσες ψυχές ξαναγύρισε στα σιωπηλά και μονότονα ταξίδια του. Το 1915 επιτάχτηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και μετέφερε βασικές προμήθειες από τη Νέα Υόρκη στο Λίβερπουλ. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν σε στεριά και θάλασσα και το καράβι που έσωσε ό,τι είχε απομείνει από τον Τιτανικό είχε βγεί... στα θαλάσσια χαρακώματα.

Το RMS Carpathia είχε ναυπηγηθεί από την CS Swan & Hunter στο Wallsend της Αγγλίας για την βρετανική εταιρεία Cunard Steamship Company με σκοπό να ταξιδεύει μεταξύ Λίβερπουλ και Βοστώνης.

Ε, λοιπόν, εκείνο το πλοίο δεν είχε καλύτερη μοίρα από το «αβύθιστο υπερωκεάνιο» που αναπαυόταν εδώ και έξι χρόνια στην αγκαλιά του υδάτινου τάφου του. Το RMS Carpathia μια μέρα σαν σήμερα, 17 Ιουλίου του 1918 τορπιλίστηκε τρεις φορές από γερμανικό υποβρύχιο και βυθίστηκε στα νερά της νότια Ιρλανδίας, παίρνοντας μαζί του πέντε μέλη του πληρώματος.
Κι όπως τόσοι άνθρωποι χάνονταν άδοξα εκείνες τις μέρες, έτσι κι εκείνο το μικρό ηρωικό καράβι χάθηκε από τρεις τορπίλες αφήνοντας πίσω του όμως τη συγκινητική ιστορία του: ήταν το μικρό και ταπεινό σκαρί που έδειξε το μεγαλείο του τη νύχτα που η Ιστορία παρακολουθούσε τη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία που είχε συμβεί ποτέ!

ναυάγιοειδήσεις τώραΤιτανικός