Σαν Σήμερα | 07.01.2023 00:00

Πεθαίνει ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο: Πότε άκουσαν για πρώτη φορά τη φωνή του οι υπήκοοί του – 6 ενδιαφέροντα στοιχεία της ζωής του

Newsroom

Ήταν ο Αυτοκράτορας Shοwa, που όλος ο κόσμος γνώριζε με το όνομα Χιροχίτο. Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, 7 Ιανουαρίου του 1989. Γιατί κι' Αυτοκράτορας να ‘σαι κάποτε πεθαίνεις…

Από το 1979, ο Χιροχίτο ήταν ο μόνος μονάρχης στον κόσμο με τον τίτλο Αυτοκράτορας (προτελευταίος ήταν ο Μποκάσα της Κεντροαφρικανικής Αυτοκρατορίας). Ο Χιροχίτο, ήταν ο μακροβιότερος Ιάπωνας Αυτοκράτορας και ένας από τους μακροβιότερους μονάρχες στον κόσμο· βασίλεψε από τα Χριστούγεννα του 1926 μέχρι τον θάνατό του, δηλαδή 63 χρόνια.

Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα που ο μονάρχης της τιτλοφορείται Αυτοκράτορας. Ας διαβάσουμε 8 ενδιαφέροντα στοιχεία παό τη ζωή του Χιροχίτο.

1. Ο αυτοκράτορας Χιροχίτο δεν ανατράφηκε από τους γονείς του: Ο Χιροχίτο ήταν ο μεγαλύτερος γιος του διάδοχου πρίγκιπα Γιοσιχίτο. Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1901 στο παλάτι Aoyama στο Τόκιο. Τα αυτοκρατορικά έθιμα τότε χώριζαν τα παιδιά από τους γονείς τους, έτσι ο Χιροχίτο μεγάλωσε από έναν απόστρατο ναύαρχο. Το 1921, ο Χιροχίτο ήταν ο πρώτος Ιάπωνας διάδοχος που ταξίδεψε στο εξωτερικό. Ήταν παρέα με άλλους 34 άνδρες. Το ταξίδι τους κράτησε έξι μήνες και περιελάμβανε επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και το Βατικανό.

2. Ο αυτοκράτορας Χιροχίτο επέζησε από απόπειρα δολοφονίας: Ένας σεισμός ταρακούνησε το Τόκιο της Ιαπωνίας τον Σεπτέμβριο του 1923. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τα μισά κτίρια της πόλης καταστράφηκαν εντελώς. Μια ομάδα Κορεατών κατηγορήθηκε για πυρπόληση περιουσιών και λεηλασίες. Αυτό που ακολούθησε ήταν η μαζική δολοφονία Κορεατών από τους Ιάπωνες. Μήνες αργότερα, έγινε απόπειρα δολοφονίας του αυτοκράτορα Χιροχίτο. Ο Αυτοκράτορας παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Ναγκάκο τον Ιανουάριο του 1924 και απέκτησαν επτά παιδιά. Ο Χιροχίτο έβαλε τέλος στην πρακτική των αυτοκρατορικών παλλακίδων.

3. Ο Χιροχίτο ανακοίνωσε την παράδοση της Ιαπωνίας – Οι Ιάπωνες άκουσαν για πρώτη φορά τη φωνή του: Μετά το χτύπημα της Ιαπωνίας από ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945, ο Χιροχίτο ανακοίνωσε την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας στις Συμμαχικές Δυνάμεις. Η Ιαπωνία έχασε 2,3 εκατομμύρια στρατιώτες και περισσότερους από 100.000 πολίτες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ήταν η πρώτη φορά που ο Αυτοκράτορας έσπαγε τη σιωπή του και μιλούσε δημόσια σε ραδιοφωνική εκπομπή. Για αρκετά χρόνια, η Ιαπωνία τελούσε υπό καθεστώς κατοχής από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ, επέβλεψε την αποκατάσταση της κανονικότητας στην Ιαπωνία.

4. Μετά τον πόλεμο από τον Αυτοκράτορα αφαιρέθηκε κάθε εξουσία. Ο ρόλος του είναι συμβολικός: Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η ιαπωνική κυβέρνηση άλλαξε το σύνταγμα. Διατήρησαν τη μοναρχία αλλά αφαίρεσαν τον αυτοκράτορα από τις εξουσίες του. Όλη η πολιτική εξουσία απονεμήθηκε σε εκλεγμένους αντιπροσώπους. Ο Χιροχίτο δεν κατηγορήθηκε ποτέ για τη συμμετοχή της Ιαπωνίας στον πόλεμο· οι Αμερικανοί τον προστάτευσαν για να αποτρέψουν ακόμα έναν πόλεμο.

5. Η γυναίκα του Χιροχίτο δεν άρεσε στους υπηκόους του: Ο αυτοκράτορας παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Ναγκάκο. Ο γάμος τους συμφωνήθηκε όταν εκείνος ήταν 16 χρονών και εκείνη 14. Ο γάμος καθυστέρησε κατά ένα χρόνο λόγω μεγάλου σεισμού στο Τόκιο. Η αυτοκράτειρα Ναγκάκο δεν ήταν η αγαπημένη των Ιαπώνων· δεν τα πήγαινε καλά με τον άντρα της· το κύριο καθήκον της ήταν να γεννήσει τον επόμενο αυτοκράτορα. Τα πρώτα τέσσερα παιδιά τους ήταν κορίτσια. Υπήρχαν φήμες ότι ο αυτοκράτορας θα χώριζε και θα έπαιρνε άλλη σύζυγο για να γεννήσει γιους. Ευτυχώς, το πέμπτο τους παιδί ήταν αγόρι.

6. Ο Χιροχίτο ήταν μοναχικός και πολύ αυστηρός: Ο Χιροχίτο δεν ήταν κοινωνικό άτομο. Οι κοντινοί του άνθρωποι τον περιέγραψαν ως ντροπαλό, ανήσυχο, απόμακρο, μοναχικό και απομονωμένο στην οικογένεια του. Επίσης ήταν γνωστή η αυστηρότητά του. Ο δυτικός κόσμος έμαθε τον Αυτοκράτορα, ως έναν άνθρωπο που ήταν πάντα με στρατιωτική στολή καβάλα σε λευκό άλογο. Ο Χιροχίτο δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά ποτέ ενεργά με την πολιτική.

Αυτός, με λίγες αράδες ήταν ο Χιροχίτο κι όπως είχε πει και κάποιος από τους Αυτοκρλατορες που κυβέρνησαν λαούς σ’ αυτό τον κόσμο: Το στέμμα είναι απλά ένα καπέλο που αφήνει τη βροχή να περνάει μέσα…

θάνατοςαυτοκράτοραςΙαπωνίαειδήσεις τώρασαν σημερα