Σαν Σήμερα|30.07.2024 00:00

Η ημέρα που δάκρυσε η Ευρώπη: δυο σπουδαίοι σκηνοθέτες φεύγουν από τη ζωή

Newsroom

Η ημέρα που δάκρυσε η Ευρώπη: δυο σπουδαίοι σκηνοθέτες φεύγουν από τη ζωή. Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 30 Ιουλίου του 2007, όταν ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος έχασε δυο σπουδαίους σκηνοθέτες: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και Μικελάντζελο Αντονιόνι «έφυγαν» για τις αίθουσες του Παραδείσου…

Ο Μικελάντζεο Αντονιόνι είχε γεννηθεί το 1912 στη Φεράρα και γρήγορα το ενδιαφέρον του στράφηκε στον κινηματογράφο· σπούδασε στη Ρώμη, στο Centro Sperimentale Di Cinematografia της Τσινετσιτά. Ταινίες του; Η Περιπέτεια, Η Νύχτα, Η Έκλειψη, Κόκκινη Έρημος, Επάγγελμα Ρεπόρτερ, η Ταυτότητα μιας Γυναίκας, Πέρα από τα Σύννεφα και Blowup.

Ο Αντονιόνι ήταν ο μοναδικός σκηνοθέτης που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα, Χρυσό Λέοντα, Χρυσή Άρκτο και Χρυσή Λεοπάρδαλη· το Όσκαρ έλλειπε από τη συλλογή του. Το 1972, ο Αντονιόνι προσκλήθηκε από την κυβέρνηση του Μάο στην Κίνα για να επισκεφθεί τη χώρα και να κινηματογραφήσει τα επιτεύγματα της Πολιτιστικής Επανάστασης· γύρισε το ντοκιμαντέρ Chung Kuo,Cina, που καταδικάστηκε έντονα από τις κινεζικές αρχές ως «αντικινέζικο» και «αντικομμουνιστικό»! Ο Αντονιόνι πέθανε στη Ρώμη, σε ηλικία 94 ετών.

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν γεννήθηκε στην Ουψάλα το 1918, αλλά μεγάλωσε στη Στοκχόλμη· σπούδαζε Ιστορία και Φιλολογία όταν άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία, στο θέατρο πρώτα και στη συνέχεια στον κινηματογράφο. Οι ταινίες του εμβληματικές: Η Έβδομη Σφραγίδα, Άγριες φράουλες, Κραυγές και Ψίθυροι, Πρόσωπο με Πρόσωπο, Το αβγό του φιδιού, Σκηνές από έναν γάμο, Φάνι και Αλέξανδρος, Μέσα από τον Σπασμένο Καθρέφτη, Η Πηγή των Παρθένων οι τρεις τελευταίες ταινίες, του έφεραν από ένα Όσκαρ. Το 1976, ο Μπέργκμαν, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή. Ο αντίκτυπος του γεγονότος για τον Μπέργκμαν ήταν καταστροφικός· υπέστη νευρικό κλονισμό αποτέλεσμα της ταπείνωσης και νοσηλεύτηκε σε κατάσταση βαθιάς κατάθλιψης.

Ο Μπέργκμαν αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο τον Δεκέμβριο του 2003· έκανε επέμβαση στο ισχίο τον Οκτώβριο του 2006 και είχε μια δύσκολη ανάκαμψη· πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 89 ετών, στο σπίτι του στο νησί Φάρο στις 30 Ιουλίου του 2007.

σκηνοθέτηςθάνατοςσαν σημεραΕυρωπαϊκός Κινηματογράφοςειδήσεις τώρα