article background image

Υπάρχουν πολλά που μπορείς να αγαπήσεις στα ταξίδια. Η εμπειρία ενός νέου πολιτισμού, να τρως υπέροχο φαγητό, να μένεις σε κορυφαία ξενοδοχεία. Μέσα σε αυτή τη λίστα μπορεί εύκολα να βρεθεί και η προσγείωση σε ένα νέο αεροδρόμιο.

Φυσικά, δεν είναι όλα τα αεροδρόμια ίδια. Μερικά έχουν απίστευτες ανέσεις. Κάποια παρέχουν εύκολη πρόσβαση στην πόλη. Κάποια κάνουν τις συνδέσεις ένα όνειρο. Και μερικά έχουν πραγματικά ονειρεμένες προσεγγίσεις.

Υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές πίστες προσγείωσης, αλλά συχνά οι πιο γνωστές βρίσκονται σε απομακρυσμένους προορισμούς. Το CNN συγκέντρωσε μερικές από τις πιο όμορφες προσεγγίσεις σε δημοφιλείς προορισμούς - μαζί με το ποια πλευρά του αεροπλάνου πρέπει να καθίσετε για να τις εκτιμήσετε καλύτερα.

Ρίο ντε Τζανέιρο (SDU)

Το Ρίο, το οποίο σκαρφαλώνει σε λόφους, πλαισιώνεται από καταπράσινα βουνά και πλαισιώνεται από αμμώδεις παραλίες και τον Ατλαντικό Ωκεανό, διαθέτει ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία στον κόσμο.

Ενώ οι διεθνείς πτήσεις προσγειώνονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Galeao, έξω από το κέντρο της πόλης, το Santos Dumont - το μικρότερο αεροδρόμιο της πόλης - εξυπηρετεί πολλούς εγχώριους προορισμούς (συμπεριλαμβανομένων πτήσεων προς το Σάο Πάολο).

Δεν είναι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά βρίσκεται ακριβώς στον κόλπο Guanabara, σε ανακτηθείσα γη, γεγονός που προσφέρει απίστευτη θέα καθώς μπαίνετε ή βγαίνετε. Δοκιμάστε τη δεξιά πλευρά για να ρίξετε μια ματιά στις εικόνες του Ρίο, συμπεριλαμβανομένου του βουνού Sugarloaf.

  • Καθίστε στα δεξιά

Ρίο ντε Τζανέιρο

Μαλέ (VIA)

Θα περιμένατε μια θεαματική προσέγγιση στις Μαλδίβες και αυτό ακριβώς θα έχετε εδώ, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Velana, στα ανοιχτά του Μαλέ, στο νησί Hulhule.

Όταν κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, είχε έναν διάδρομο προσγείωσης κατασκευασμένο από χαλύβδινα πηχάκια- σήμερα είναι μια τυπική επιφάνεια ασφάλτου, αν και δεν υπάρχει τίποτα το τυπικό στη θέα του πασπαλισμένου με ατόλες Ινδικού Ωκεανού καθώς προσγειώνεστε.

  • Καθίστε σε οποιαδήποτε πλευρά

Μαλέ

Βενετία (VCE)

Από αέρος, η Βενετία μοιάζει με ψάρι, που κολυμπά προς την ηπειρωτική χώρα με την ουρά του να χτυπά στην Αδριατική Θάλασσα. Δεν το βλέπετε αυτό από το έδαφος, αλλά το βλέπετε καθώς προσγειώνεστε στο αεροδρόμιο Marco Polo, βόρεια του κέντρου της πόλης στην ηπειρωτική χώρα.

Καθίστε στα δεξιά του αεροπλάνου και θα δείτε την πόλη να ξετυλίγεται από κάτω σας, από τα αντιπλημμυρικά φράγματα της MOSE και το νησί Λίντο μέχρι τις στέγες από τερακότα, τα γεροδεμένα καμπαναριά και ακόμη και τις αναλαμπές του Μεγάλου Καναλιού. Στα τελευταία δευτερόλεπτα της πτήσης θα δείτε τα νησιά Μπουράνο και Τορτσέλο, πριν προσγειωθείτε ανάμεσα στις αλυκές της βόρειας λιμνοθάλασσας.

  • Καθίστε στα δεξιά

Βενετία

Κέιπ Τάουν (CPT)

Πλαισιωμένο από δύο ωκεανούς - τον Ινδικό και τον Ατλαντικό - και με το όρος Table Mountain να ξεπροβάλλει πίσω του, το Κέιπ Τάουν συγκρίνεται με το Ρίο ντε Τζανέιρο όσον αφορά το θεαματικό φυσικό περιβάλλον.

Καθίστε στη δεξιά πλευρά και, αν έχετε βορειοδυτική προσέγγιση, θα πρέπει να περάσετε μπροστά από το όρος Τραπέζι, που ξεπροβάλλει πάνω από τα σύννεφα. Μπορεί επίσης να δείτε την πόλη Simon's Town στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου ή να πετάξετε κατευθείαν πάνω από τον ωκεανό και να επιστρέψετε στην πόλη - σε αυτή την περίπτωση, θα έχετε θέα στα νερά και στις δύο πλευρές.

  • Καθίστε στα δεξιά

Κέιπ Τάουν

Σαν Φρανσίσκο (SFO)

Με το μείγμα ακτογραμμών και λόφων, το Σαν Φρανσίσκο είναι εφάμιλλο του Κέιπ Τάουν και του Ρίο σε φυσική ομορφιά, και θα έχετε άφθονη θέα κατά την προσγείωση στο SFO.

Είναι καλύτερα κατά την απογείωση, να διαλέξετε την αριστερή πλευρά που μπορεί συχνά να σας προσφέρει θέα στην πόλη και τη γέφυρα Golden Gate πριν πάρετε κλίση ανατολικά. Κατά την προσγείωση, και οι δύο πλευρές θα σας προσφέρουν θέα στο νερό - με φευγαλέες ματιές στον ωκεανό στα αριστερά και στην περιοχή Bay Area στα δεξιά.

  • Καθίστε στα αριστερά

Σαν Φρανσίσκο

Γένοβα (GOA)

Υπάρχουν λίγοι καλύτεροι τρόποι για να εισέλθετε στη Μεσόγειο από την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Γένοβας, του οποίου ο διάδρομος προσγείωσης είναι μια χερσόνησος ανακτηθείσας γης που κρέμεται από τη Λιγουρία Θάλασσα, ακριβώς έξω από το κέντρο της πόλης.

Το ποια πλευρά θα διαλέξετε εξαρτάται από το αν είστε οπαδός της θάλασσας ή της πόλης: για να δείτε τα πολύχρωμα σπίτια του κέντρου της Γένοβας να κατρακυλούν στην πλαγιά του βράχου, με τα βουνά να υψώνονται πίσω τους, καθίστε στα δεξιά- αν προτιμάτε την αστραφτερή Μεσόγειο και την αίσθηση της προσγείωσης στο νερό, διαλέξτε την αριστερή πλευρά - θα δείτε την πίστα λίγο πριν φτάσετε εκεί.

  • Καθίστε στα δεξιά για την πόλη, στα αριστερά για θέα στο νερό

Γένοβα

Λονδίνο Heathrow (LHR)

Το αεροδρόμιο Heathrow μπορεί να βρίσκεται αρκετά έξω από το κέντρο του Λονδίνου, αλλά αν πετάξετε από τη συχνά χρησιμοποιούμενη ανατολική προσέγγιση, θα έχετε θέα από το μάτι του πουλιού τη βρετανική πρωτεύουσα στη δεξιά πλευρά, καθώς πετάτε πάνω από τα ορόσημά της κατά την τελική προσέγγιση.

Θα ακολουθήσετε τον Τάμεση μέσα από το κεντρικό Λονδίνο, περνώντας από το Γκρίνουιτς και το Canary Wharf, πάνω από τη Γέφυρα του Λονδίνου και τον Άγιο Παύλο, και τέλος θα περάσετε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και τα βασιλικά πάρκα που τα περιβάλλουν. Θα δείτε το στάδιο Γουέμπλεϊ λίγο πριν από την προσγείωση. Μια άλλη, λιγότερο χρησιμοποιούμενη προσέγγιση περνάει πάνω από το Ουίνδσορ - αν και η καλύτερη θέα γι' αυτό είναι από τα αριστερά.

  • Καθίστε στα δεξιά

Λονδίνο Heathrow

Κιγκάλι (KGL)

Η Ρουάντα είναι πανέμορφη από αέρος και η κάθοδος στην πρωτεύουσα Κιγκάλι δείχνει τη χώρα στα καλύτερά της.

Περνώντας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στη Ρουάντα, θα κατεβείτε από καταπράσινους λόφους, διάστικτους με σπίτια και κόκκινες ραβδώσεις από τους τοπικούς χωματόδρομους - και όλα αυτά υποστηριζόμενα από βουνά στο βάθος για επιπλέον δράμα. Στη δεξιά πλευρά, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στη λίμνη Κίβου, η οποία λειτουργεί ως σύνορο μεταξύ της Ρουάντα και της ΛΔΚ, πριν κατεβείτε πάνω από τους λόφους.

  • Καθίστε στα δεξιά

Κιγκάλι

Νίκαια (NCE)

Όπως η Γένοβα κατά μήκος της ακτής και το Santos Dumont στο Ρίο, το αεροδρόμιο της Νίκαιας είναι χτισμένο πάνω στο νερό, με τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης να βρίσκεται σε ανακτημένη γη. Από την αριστερή πλευρά, θα περάσετε πιθανότατα μπροστά από την ακτογραμμή της Κυανής Ακτής καθώς έρχεστε, ενώ στα δεξιά θα δείτε την αστραφτερή θάλασσα. Αν καθίσετε στην αριστερή πλευρά για την απογείωση, θα έχετε επίσης θέα στο Μονακό.

  • Καθίστε στα αριστερά

Νίκαια

Σάο Πάολο (GRU)

Το Σάο Πάολο, η μεγαλύτερη πορτογαλόφωνη πόλη στον κόσμο, με πληθυσμό 12,3 εκατομμυρίων κατοίκων, μπορεί να φαίνεται τρομακτικά τεράστιο στο έδαφος, αλλά το να πετάξεις είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Πάρτε μια βραδινή πτήση για να δείτε το απόλυτο αστικό τοπίο να ξεδιπλώνεται από κάτω σας - ένας γαλαξίας από φώτα που ακτινοβολούν τόσο δυνατά που ακόμη και με τη συννεφιά, τα ίδια αυτά σύννεφα λάμπουν σαν να είναι ζωντανά. Όπου κι αν κάθεστε (αρκεί να μην είναι πάνω από τα φτερά) θα έχετε μια λαμπερή θέα.

  • Καθίστε σε οποιαδήποτε πλευρά

Σάο Πάολο

Ίνσμπρουκ (INN)

Οι νευρικοί επιβάτες μπορεί να θέλουν ένα ποτό πριν ξεκινήσουν την κάθοδό τους στο Ίνσμπρουκ. Το κύριο αεροδρόμιο στην περιοχή του Τιρόλου της Αυστρίας, είναι περιτριγυρισμένο από βουνά σε όλες τις πλευρές - βουνά που τα αεροπλάνα πρέπει να περάσουν κατά την τελική κάθοδο πριν φτάσουν στην κοιλάδα για να προσγειωθούν.

Τούτου λεχθέντος, πρόκειται για μια εντυπωσιακή είσοδο - ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν τα ίδια αυτά βουνά είναι καλυμμένα με χιόνι. Και οι δύο πλευρές είναι θεαματικές, αν και κάτω στην κοιλάδα, τα βουνά στα αριστερά, διάσπαρτα με χωριά, είναι αναμφισβήτητα πιο ενδιαφέροντα.

  • Καθίστε στα αριστερά

Ίνσμπρουκ

Κουίνσταουν (ZQN)

Ο καιρός είναι το κύριο πρόβλημα της πτήσης προς το κύριο αεροδρόμιο στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας - και σημαίνει ότι μπορεί να έχετε ελάχιστα θέα.

Αλλά αν τα σύννεφα βοηθήσουν, η προσγείωση εδώ σημαίνει θεαματική θέα στις Νότιες Άλπεις. Η αριστερή πλευρά θα σας δώσει την καλύτερη θέα στα βουνά και στις ακτές του Νότιου Νησιού που ξεδιπλώνονται μπροστά σας.

  • Καθίστε στα αριστερά

Κουίνσταουν

Χονγκ Κονγκ (HKG)

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ (επίσης γνωστό ως Chep Lak Kok) είναι χτισμένο σε ανακτημένη γη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οπότε γνωρίζετε ήδη ότι θα είναι μια ακόμη υπέροχη προσγείωση. Η ορατότητα τείνει να μην είναι μεγάλη, αλλά θα έχετε και πάλι υπέροχη θέα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και των νησιών της καθώς θα φτάνετε κάτω από το επίπεδο των σύννεφων.

Θα πετάξετε πάνω από πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αλιευτικά σκάφη και τζακ, πριν κατεβείτε κοντά στο νησί Lantau (συνήθως στα δεξιά) και στην άσφαλτο.

  • Καθίστε στα δεξιά

Χονγκ Κονγκ

Σαντιάγο της Χιλής (SCL)

Αν σας αρέσουν τα χιονισμένα βουνά, αυτός είναι ο κατάλληλος προορισμός για εσάς. Θα έχετε μαγευτική θέα των Άνδεων καθώς πλησιάζετε προς το Σαντιάγο, που δίνει τη θέση της σε άνυδρους λόφους και στη συνέχεια σε πεδιάδες, με τα βουνά να υψώνονται στο βάθος, καθώς μπαίνετε στη λεκάνη για να προσγειωθείτε.

Μείνετε στην αριστερή πλευρά για να έχετε τις Άνδεις στο οπτικό σας πεδίο σε όλη τη διαδρομή προς τα κάτω.

  • Καθίστε στα αριστερά

Σαντιάγο της Χιλής

Λας Βέγκας (LAS)

Καθίστε στα δεξιά του αεροπλάνου και κοιτάξτε βόρεια καθώς προσγειώνεστε στην πόλη Sin City για να απολαύσετε την εκπληκτική θέα της διάσημης Στριπ. Πραγματοποιήστε μια βραδινή πτήση για να δείτε τα φώτα νέον στα καλύτερά τους, ή πετάξτε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να δείτε την ατελείωτη έρημο Μοχάβε που την περιβάλλει.

Συνήθως θα προσεγγίσετε πάνω από τη λίμνη Mead και το φράγμα Hoover, ενώ οι απογειώσεις θα σας μεταφέρουν πάνω από τους "λόφους" από ψαμμίτη του Red Rock Canyon.

  • Καθίστε στα δεξιά

Λας Βέγκας