Καιρός|16.09.2024 08:41

Κακοκαιρία Boris: Σφυροκοπάει την κεντρική Ευρώπη - Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)

Η κακοκαιρία Boris σφυροκοπάει την κεντρική Ευρώπη, όπου οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες.

Ένα άτομο πνίγηκε στη νοτιοδυτική Πολωνία την Κυριακή, ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης σκοτώθηκε στην Αυστρία και άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ρουμανία, όπου οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους το Σάββατο, μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια ώρα, σε ύψιστο συναγερμό παραμένει και η κατάσταση σε Τσεχία και νοτιοανατολική Γερμανία, με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες να προβλέπουν συνέχιση της νεροποντής.

Νεκρός πυροσβέστης στην Αυστρία

Στην Κάτω Αυστρία ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του, όταν επιχειρούσε άντληση υδάτων από υπόγειο.

Οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και η πυροσβεστική χρησιμοποίησε λέμβους για να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους εγκλωβισμένους. «Για πολλούς κατοίκους της περιοχής, αυτές είναι οι πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους», δήλωσε την Κυριακή (15/9) η πρωθυπουργός της Κάτω Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία Geosphere, στην Αυστρία έχει βρέξει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες περισσότερο από όσο έχει βρέξει ποτέ ολόκληρο τον Σεπτέμβριο.

Στη Βιέννη, που συνορεύει με την Κάτω Αυστρία, διεκόπη την Κυριακή η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο τμήμα της ενώ απειλούνται με υπερχείλιση το κανάλι του Δούναβη και ο ποταμός Βιέν. Παράλληλα, πλημμύρισαν ποδηλατοδρόμοι και εξωτερικοί χώροι εστιατορίων που βρίσκονται στην κοίτη των ποταμών ενώ γραμμές του μετρό τέθηκαν σε περιορισμένη λειτουργία.

Σε μεγάλο μέλος της χώρας οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διεξάγονται με προβλήματα και καθυστερήσεις. Η εταιρία των Αυστριακών Σιδηροδρόμων OBB συνιστά στους πελάτες της να αναβάλουν κάθε ταξίδι που δεν επείγει, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στον δυτικό αυτοκινητόδρομο.

Η αποκατάσταση της λειτουργίας των ΜΜΜ στην πρωτεύουσα αναμένεται το ταχύτερο την Τετάρτη, σύμφωνα με τον δήμο.

Σύμφωνα με την αυστριακή κυβέρνηση, μαθητές και εκπαιδευτικοί που πλήττονται από τις πλημμύρες μπορούν να απουσιάσουν από τα σχολεία τους. Οι εργοδότες καλούνται να μην επιβάλουν κυρώσεις σε εργαζόμενους οι οποίοι είτε θα καθυστερήσουν είτε δεν θα προσέλθουν καθόλου στην εργασία τους λόγω των βροχοπτώσεων.

Πλημμύρες στην Πολωνία - Οι κάτοικοι αφήνουν τα σπίτια τους

Την ίδια ώρα, ποτάμια πλημμύρισαν στην Πολωνία με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να καλυφθούν από νερό. Ένα άτομο πνίγηκε στο Κλότζκο, στα νοτιοδυτικά της χώρας και 1.600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Στην Πολωνία και συγκεκριμένα στο Γκουουχοουάζι, μία προσωρινή γέφυρα κατέρρευσε, ενώ μια άλλη που βρισκόταν υπό κατασκευή υπέστη ζημιές, καθώς τα νερά διέσχισαν την πόλη. Ένα φράγμα κατέρρευσε στο Στρόνι Σλάσκι, αποκόπτοντας την πόλη των περίπου 6.000 κατοίκων από τις γύρω περιοχές, μεταδίδει το Bloomberg.

O πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών για εκκένωση περιοχών, κάνοντας λόγο για «δραματική κατάσταση» σε πολλά σημεία της χώρας. Οι Αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να προμηθευτούν τρόφιμα και να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος.

Στην πόλη Klodzko, όπου ζουν περίπου 25.000 κάτοικοι κοντά στα σύνορα με την Τσεχική Δημοκρατία, περίπου 1.600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν ενώ οι πολωνικές Αρχές κάλεσαν τον στρατό να υποστηρίξει τους πυροσβέστες.

«Πνιγόμαστε» δήλωσε ο δήμαρχος του Glucholazy, Pawel Szymkowicz, καθώς η άνοδος των υδάτων υπερχείλισε ένα ανάχωμα του ποταμού και πλημμύρισε δρόμους και σπίτια. Η Μολδαβία επίσης επλήγη και αναμένονται περισσότερες βροχές και τις επόμενες ημέρες.

Ο σιδηρόδρομος έχει διακόψει τη σύνδεση με την Τσεχία, ενώ έχουν ακυρωθεί και τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Αγνοούμενοι στην Τσεχία

Στην Τσεχία εξακολουθούν να αγνοούνται τέσσερα άτομα και χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία.

Το βόρειο τμήμα της Τσεχικής Δημοκρατίας έφερε το μεγαλύτερο βάρος των πλημμυρών στη χώρα, με περισσότερα από 250.000 να μένουν χωρίς ρεύμα, αφού έπεσαν έως και 450 χιλιοστά βροχής από το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το τσεχικό μετεωρολογικό ινστιτούτο.

Οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι ορισμένα τμήματα της χώρας θα μπορούσαν να δουν πάνω από το ένα τρίτο της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου.

Στη Γερμανία, η Βαυαρία και η Σαξονία προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα καθώς το κύμα κακοκαιρίας κινείται προς τα ανατολικά. Ο ποταμός Έλβας έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο υπερχείλισης, καθώς η στάθμη των υδάτων του ανεβαίνει και λαμβάνονται ήδη μέτρα για την προστασία των γύρω περιοχών.

νεκροίκακοκαιρίαπλημμύρεςΤσεχίαΡουμανίαΕυρώπηΑυστρίαειδήσεις τώρα