Οικονομία|21.07.2024 19:30

Η Τουρκία ανακοίνωσε μείωση πληθωρισμού: Πραγματικότητα ή… επιστημονική φαντασία;

Μαρία Ζαχαράκη

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας για μείωση πληθωρισμού πάνω από το 71%, η αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών τίθεται ξανά υπό αμφισβήτηση.

Το επίσημο καλάθι αγαθών περιλάμβανε εξωπραγματικές τιμές, όπως επίσκεψη σε γιατρό με 1€ και μέσο όρο ενοικίου σε όλη τη χώρα 180€/μήνα. Η απάντηση της Υπηρεσίας ήταν η διαγραφή των στοιχείων από τον ιστότοπό της, ενώ ο πρόεδρος Ερχάν Τσετίνκαγιά απέδωσε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό σε ψυχολογικούς παράγοντες. Η αμφισβήτηση των στοιχείων συνεχίζεται, παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και τις εκκλήσεις για υπομονή από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Οι αυξήσεις των τιμών, στο μεταξύ, συνεχίζονται με τις πρόσφατες αλλαγές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε είδη, όπως το ρακί και η μπύρα. Σε εξέχοντες κλάδους όπως οι κατασκευές, ο πληθωρισμός παραμένει αυξητικός, με την ετήσια μεταβολή να φτάνει σε υψηλό 16 μηνών παρά την ανακοινωθείσα πορεία αποπληθωρισμού.

UBS: Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στην Τουρκία θα αυξηθεί κατά 43%

Ο αριθμός των παγκόσμιων εκατομμυριούχων θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου του 2024 της UBS. Η αύξηση στην Τουρκία αναμένεται να είναι 43%, ερχόμενη δεύτερη μετά την Ταϊβάν με 47% πλουσίους τα επόμενα χρόνια.

Λόγια η δημόσια λιτότητα

…και την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες της σε λιτότητα, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ φέρεται να ανακαινίζει τις τουαλέτες του υπουργείου του με κόστος 666 εκατ.€, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις για δημόσια οικονομική σύνεση.

Επιπλέον, ο Σιμσέκ βρίσκεται στο στόχαστρο για την ανακαίνιση και του σπιτιού του. Ο βουλευτής του CHP, Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ, ισχυρίζεται ότι μια κατασκευαστική εταιρεία που συνδέεται με την κυβέρνηση κάλυψε το κόστος της ανακαίνισης. Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση αρνούμενο τους ισχυρισμούς, ενώ ο υπουργός υποστήριξε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγρασία στο σπίτι του.

ειδήσεις τώραΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπληθωρισμός