Πολιτική | 29.10.2018 21:22

Το ΚΚΕ βράβευσε τους λογοτέχνες του

Αντώνης Γκιόκας

Στην απονομή των βραβείων για τον λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του προχώρησε σήμερα το ΚΚΕ, σε μια εκδήλωση που συνδυάστηκε με την επίσημη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ που αφηγείται την δράση και την ιστορία του μέσα σε αυτόν τον αιώνα.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος εκατόν εξήντα μέλη, οπαδοί και φίλοι του κόμματος, αλλά και άνθρωποι χωρίς προηγούμενη επαφή με αυτό, ηλικίας από 15 μέχρι 95 ετών, ορισμένοι εξ αυτών σε δυο από τις πέντε κατηγορίες του διαγωνισμού. Στα δύο αυτά ηλικιακά άκρα βρέθηκαν ο 16χρονος μαθητής Νίκος Γιόφτσος, που διαγωνίστηκε στο Θέατρο, με το γεμάτο φρεσκάδα και χιούμορ έργο του “Ο Καραγκιόζης ... Κουκουές” και ο 95χρονος Λευτέρης Σκορδίλης, που διαγωνίσθηκε στην κατηγορία Ποίηση.

Επίσης, ξεχώρισαν εκείνοι που απέστειλαν τα έργα τους, με μοναδικό σκοπό να αποτίσουν τιμή στο ΚΚΕ, χωρίς να διαγωνιστούν. Πρόκειται για την καταξιωμένη και πολυγραφότατη πεζογράφο και μεταφράστρια ξένης λογοτεχνίας Ιωάννα Καρατζαφέρη, η οποία έστειλε τρία πρωτότυπα παιδικά διηγήματα, και τον Βασίλη Φιτσιλή, επονίτη, μαχητή του ΔΣΕ και πρώην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έστειλε μια μικρή επιλογή από τα αντιστασιακά έργα του.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί ότι έχει ανάγκη από όλους που “με την τέχνη τους, φιλοδοξούν να συμβάλουν στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού”, αλλά και από όσους μέσα από τη λογοτεχνία εκφράζουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, σε εποχή που ένα τέτοιο λογοτεχνικό έργο εκλείπει.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, που έκαναν και την απονομή των βραβείων, ήταν:

Ο διαπρεπής λαογράφος, φιλόλογος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Μερακλής, γνωστός και για τις πάμπολλες κριτικές προσεγγίσεις του στη νεοελληνική λογοτεχνία, που θα βραβεύσει τους διαγωνιζόμενους στις κατηγορίες Διήγημα και Νουβέλα.

Ο καταξιωμένος ποιητής, πεζογράφος και εικαστικός, γνωστός και από την αρθρογραφία του στο Ριζοσπάστης, Γιώργος Κακουλίδης, που θα βραβεύσει τους διαγωνιζόμενους στην Ποίηση.

Η διακεκριμένη, ιδιαίτερα στην παιδική λογοτεχνία, συγγραφέας, κριτικός και διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Ζωή Βαλάση, που θα βραβεύσει τους διαγωνιζόμενους στο Παιδικό Διήγημα και τέλος

Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας, Βασίλης Κολοβός, που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού στην κατηγορία του Θεάτρου.

Ακολουθούν, αναλυτικά, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού:

Κατηγορία Ποίηση

1ο βραβείο

Νικόλας Μιτζάλης - 1946

2ο βραβείο

* Νίκος Σαλπιστής - Σ' εσάς που ήρθατε

* Αλέξανδρος Βαλσαμής - Η σπειροειδής εξέλιξη, Ο εμπρηστής

3ο βραβείο

* Νίκος Βεχλίδης – Συνεχίζουμε

* Βαρβάρα Καγιούλη - Μακρόνησος, εικόνες φωτιάς

* Δανάη Κατσαμένη - Φωνές

Κατηγορία Διήγημα

1ο βραβείο

Μαριάνθη Χαλβατζή - Χωρίς πατρίδα

2ο βραβείο

* Νίκος Κατσούρος - Άτιτλο

* Γιούλη Μπάχρερ - Η απόλυση

3ο βραβείο

* Δήμητρα Καραμολέγκου - Η επιβίβαση

* Σταύρος Κουτράκης - Ο Πήγασος στο όνειρό μου

* Κωνσταντίνος Λίχνος - Οι πορτοκαλιές

Κατηγορία Παιδικό Διήγημα

1ο βραβείο

Γιούλη Μπάχρερ - Τα μυστικά του φεγγαριού

2ο βραβείο

Ελένη Κίλιμπα - Παπουτσωμένοι δράκοι

3ο βραβείο

Αναστασία Δεληκάρη - Το μουσείο που άνοιξε επειδή έκλεισε

Κατηγορία Νουβέλα

1ο βραβείο

* Νίκη Κυριαζή - Παλέτα ζωής

* Αλέξανδρος Βαλσαμής - Τα φτερά δε μένουν πάντα τσακισμένα

2ο βραβείο

ΔΕΝ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ

3ο βραβείο

Θωμάς Κασελούρης - Η ανάδυση

Κατηγορία Θέατρο

Δεν απονέμονται βραβεία

ΚΚΕ