Πολιτική | 30.11.2022 20:41

Δένδιας: Αποφασισμένη η Ελλάδα να επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα με την Αλβανία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

Newsroom

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα για την εθνική επέτειο της Αλβανίας, σημειώνοντας ότι, «είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Όπως είπε ο υπουργός εξωτερικών, προτού συγχαρεί τη χώρα για τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε το 2022, όσον αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική, «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Αλβανία με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να σημειώσει ταχεία πρόοδο στην πορεία προς την ένταξή της».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε, ακόμα, ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα φιλοξενήσει, στην Αθήνα, την Αλβανή ομόλογό του καθώς και ότι θα συνοδεύσει και ο ίδιος τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στην Αλβανία, στις 6 Δεκεμβρίου. «Η επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί επ' ευκαιρία της πρώτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα λάβει χώρα σε υποψήφια προς ένταξη χώρα της περιοχής», σημείωσε.

Παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας Ελλάδας - Αλβανίας

«Ο ελληνικός και ο αλβανικός λαός συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας. Η Ελλάδα και η Αλβανία μοιράζονται πολλά περισσότερα από τα κοινά τους σύνορα. Μοιράζονται μια μακρά ιστορία αλληλεπιδράσεων και ανταλλαγών. Ο Skenderbeu είναι εθνικός ήρωας και στις δύο χώρες μας. Και οι δύο χώρες έχουν υποφέρει από τον φασισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι, «συνδέονται επίσης, χάρη στην παρουσία της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, καθώς και στον μεγάλο αριθμό Αλβανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα».

Ο υπουργός εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών, τονίζοντας πως, «οικοδομώντας πάνω σε αυτό το μοναδικό θεμέλιο, οι σχέσεις μας άνθισαν προς αμοιβαίο όφελος».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλβανίαυπουργείο Εξωτερικώνειδήσεις τώραΝίκος Δένδιας