Πολιτική|05.08.2024 16:28

Le Figaro: Η Γαλλία έχει πολλά να διδαχθεί από την Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Newsroom

Έπειτα από την «αποτυχία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα», που ήρθε στην εξουσία το 2015 από «έναν ακροαριστερό συνασπισμό», η Ελλάδα μπόρεσε να κάνει άλματα χάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη που έφερε την "αναγέννηση της Δεξιάς"», αναφέρει σε άρθρο του στη γαλλική Le Figaro ο δοκιμιογράφος Ζερεί Γκαλόν, γράφοντας πως δημιούργησε ένα μοντέλο που πρέπει να εμπνεύσει τη Γαλλία.

Ο απόφοιτος της Νομικής του Χάρβαρντ, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council και επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους της εταιρείας συμβούλων διεθνούς εμπορίου σε άρθρο γνώμης που υπογράφει στη γαλλική εφημερίδα επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα.

Σε μια χώρα, που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «σοσιαλιστές απαρατσίκ ωθούμενοι από ένα τοξικό μείγμα οπορτουνισμού και καριερισμού ήταν έτοιμοι να προδώσουν την κληρονομία και τις αξίες τους συμμαχώντας με ένα κόμμα με κοινοτιστικό και αντισημιτικό υπόβαθρο, όπου η κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών αντιστοιχούσε με την κακοδιαχείριση των δημοσιονομικών από διαδοχικές κυβερνήσεις, όπου οι γονείς αναρωτιόντουσαν αν πρόσφερε ακόμη μέλλον στα παιδιά τους.

Παράλληλα, ο αρθρογράφος στέκεται στην ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε τρίτη δύναμη: «Οι ανεύθυνες υποσχέσεις και οι βροντώδεις διακηρύξεις πολιτικών αρχηγών δεν μπορούσαν να κρύψουν τη θλιβερή αλήθεια: Η κυριαρχία της Ελλάδας δεν ήταν παρά μια ψευδαίσθηση και η χώρα λόγω της αδυναμίας να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ευνοιοκρατίας και της διαφθοράς που υπονόμευαν την οικονομία της, βρέθηκε υπό τον ζυγό διεθνών θεσμών».

Αλλά όπως υποστηρίζει, εννέα χρόνια αργότερα η Ελλάδα δείχνει να έχει αφήσει πίσω της τους δαίμονές της. Η ανάπτυξη τρέχει με διπλάσια ταχύτητα εκείνης του μέσου όρου της ευρωζώνης, η ανεργία από το 25% έχει υποχωρήσει στο 9,4%, η Ελλάδα λειτουργεί ως μαγνήτης για ξένες επενδύσεις και δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα που της επέτρεψαν να μειώσει δραστικά το κρατικό χρέος. Κι όπως σημειώνει, το άρθρο, «η Ελλάδα οφείλει αυτήν την θεαματική ανάκαμψη ειδικά σε έναν άνθρωπο: τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ο ρόλος του Μητσοτάκη στην πορεία της Ελλάδας

Σύμφωνα πάντα με το άρθρο της Figaro η γαλλική Δεξιά έχει πολλά να διδαχθεί από τις ενέργειες και τις σκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού, προκειμένου να ανασυνταχθεί και να προσφέρει επιτέλους μια αξιόπιστη εναλλακτική στους Γάλλους πολίτες. Αφήνοντας στην άκρη το θάμβος και την εσωστρέφεια με στόχο την επαναφορά στο κομματικό μανδρί ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν στα άκρα κολακεύοντας τα βασικά τους ένστικτα, ο Μητσοτάκης «ενσαρκώνει την Δεξιά της ελπίδας».

Σε μια χώρα, που όπως και στη Γαλλία, η οικονομία συχνά αντιμετωπίζεται μάλλον υπό ιδεολογικό παρά επιστημονικό πρίσμα εφήρμοσε, με τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για νεοφιλελευθερισμό, δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και αναφορικά με τη φορολόγηση. Κατέστησε απόλυτη προτεραιότητα την Παιδεία (…) και το σημαντικότερο, περιστοιχίζεται από τα καλύτερα ταλέντα, ειδικά από την κοινωνία των πολιτών δίνοντάς τους, όπως στον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, ανοικτό πεδίο δράσης». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο ο Έλληνας πρωθυπουργός κατανόησε ότι ένας ηγέτης δεν μπορεί από μόνος του να επανορθώσει την πορεία της χώρας του, αλλά ότι ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα σύνολο, που θα λειτουργήσει και μετά απ’ αυτόν.

«Αρνήθηκε να επιτρέψει στην Ελλάδα, να τη στοιχειώσουν οι παλιές πέτρες της»

Τέλος, το άρθρο σημειώνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη μεγάλες προκλήσεις, από τον νεποτισμό μέχρι τις κοινωνικές ανισότητες, τις γηράσκουσες υποδομές, το εξαντλημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την υπονόμευση της διακυβέρνησης από την γραφειοκρατία και τη βραδύτητα.

Αλλά, όπως υποστηρίζει, η θριαμβευτική επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούνιο του 2023 επιτεύχθηκε «επειδή αποκατέστησε την εμπιστοσύνη σε μια ελληνική κοινωνία λαβωμένη, κατακερματισμένη και ταπεινωμένη από διαδοχικές κρίσεις». Ο Έλληνας πρωθυπουργός, καταλήγει ο αρθρογράφος, «αρνήθηκε να επιτρέψει στην Ελλάδα, όπως λέει ο Ζακ Λακαριέρ, “να τη στοιχειώσουν οι παλιές πέτρες της” και να μεταβληθεί σε ένα υπαίθριο μουσείο. Υπό την ηγεσία του οι Έλληνες κατανόησαν ότι για να σώσουν την κληρονομιά τους έπρεπε να είναι σε θέση να την ξανακατακτήσουν...»

FigaroΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσειςειδήσεις τώρα