Πολιτική | 08.07.2019 13:59

Αποτελέσματα εκλογών: Ο Λευκός Πύργος βάφτηκε στα µπλε...

Εύρης Τσουμής

Αποτελέσματα εκλογών: Το κλείσιµο της κάλπης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη και η ανακοίνωση του πρώτου exit poll προκάλεσε ενθουσιασµό στους φίλους και οπαδούς της ΝΔ, που έσπευσαν από τα πρώτα λεπτά στο κεντρικό περίπτερο του κόµµατος στην πλατεία Αριστοτέλους. Με τα πρώτα αποτελέσµατα οι παρευρισκόµενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήµατα και πανηγυρισµούς. Αντίθετη ήταν η εικόνα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της πόλης.

Πολλά στελέχη, υποψήφιοι και οπαδοί του κόµµατος, ανάµεσά τους η απερχόμενη υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζουράρις και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, βρέθηκαν από νωρίς στα γραφεία και στήθηκαν µπροστά στις οθόνες των τηλεοράσεων για τα πρώτα αποτελέσµατα. Η ανακοίνωση του exit poll, όµως, προκάλεσε «παγωµάρα» και λίγη ώρα αργότερα άρχισαν και οι πρώτες αποχωρήσεις, ειδικά όταν... η τηλεόραση που είχε στηθεί στον χώρο άρχισε να «κάνει νερά» και να χάνεται η εικόνα.

Ο µόνος που είχε διάθεση για χιούµορ ήταν ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος βλέποντας το παγωµένο κλίµα που επικρατούσε αναφώνησε «τα θερµά µου... συλλυπητήρια». Στην Α’ Θεσσαλονίκης (στο 21,04% των τµηµάτων) το ποσοστό της Ν∆ κυµάνθηκε πάνω από το 35,95%, περίπου πέντε µονάδες πάνω από τα ποσοστά των ευρωεκλογών και σχεδόν δέκα µονάδες πάνω από τα αποτελέσµατα των εθνικών εκλογών τον Σεπτέµβριο του 2015, σκορπώντας ικανοποίηση στα κοµµατικά στελέχη.

Για τη Ν∆ στη Θεσσαλονίκη τα χθεσινά αποτελέσµατα ήταν σηµαντικά µετά την ήττα που είχε υποστεί ο επίσηµος υποψήφιος του κόµµατος Νίκος Ταχιάος στις εκλογές για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης, αφού δεν είχε στηριχτεί από µεγάλο µέρος των ψηφοφόρων της Ν∆ αλλά και το όχι πολύ υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε το κόµµα στις ευρωεκλογές...

Ηρεµία µετά τον προβληµατισµό

Οπως έλεγε παλιό κοµµατικό στέλεχος της Ν∆ στη Θεσσαλονίκη, «παρά τις θετικές εντυπώσεις από τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών υπήρχε προβληµατισµός, αφού όλοι περίµεναν πως θα ήταν υψηλότερα. Τα αποτελέσµατα της εθνικής κάλπης έφεραν την ηρεµία...».

Η «κατραπακιά» των δηµοτικών εκλογών, όπως εξήγησε, κινητοποίησε τον κοµµατικό µηχανισµό, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλους τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το διάστηµα αυτό έκανε «δεύτερο σπίτι του» τη Θεσσαλονίκη. Σε διάστηµα λίγων εβδοµάδων ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην πόλη περισσότερες από 3-4 φορές, ενώ επέλεξε να κλείσει στη Θεσσαλονίκη την προεκλογική του εκστρατεία. Καθοριστική ήταν και η παρουσία του Κώστα Καραµανλή, ο οποίος µίλησε για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια σε κοµµατική εκδήλωση, συσπειρώνοντας ακόµα περισσότερο τους νεοδηµοκράτες της Θεσσαλονίκης.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε οριακά το 30% στο 21,04% των τµηµάτων (30,9%), περίπου 9 µονάδες όµως πάνω από το ποσοστό του στις ευρωεκλογές, αλλά σχεδόν πέντε µονάδες κάτω από τις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015. Το ΚΙΝΑΛ κινήθηκε λίγο πάνω από το 6% (6,11%, µε καταµετρηµένο το 21,04% των τµηµάτων), οριακά υψηλότερα από τις ευρωεκλογές, στις οποίες πήρε 5,77%. Τα αποτελέσµατα της κάλπης στην Α’ Θεσσαλονίκης έφεραν στην τέταρτη θέση την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου µε 5,47%, το ΚΚΕ στο 5,15%, το ΜέΡΑ25 στο 4,79% και τη Χρυσή Αυγή στο 3,9%.

Εκεί που η Ν∆ όµως σάρωσε όλα τα ποσοστά ήταν στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου πήρε σχεδόν 18 µονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως στο 25,63% των εκλογικών τµηµάτων η Ν∆ συγκέντρωσε 43,14%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,13%, το ΚΙΝΑΛ. 6,65%, η Ελληνική Λύση 5,75%, το ΚΚΕ 4,43%, η Χρυσή Αυγή 4,14% και το ΜέΡΑ25 4,07%. Στις ευρωεκλογές η Ν∆ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 35,19% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,89%. Σύµφωνα µε τα τοπικά κοµµατικά στελέχη, σηµαντικό ρόλο για τα εξαιρετικά ανεβασµένα ποσοστά του κόµµατος στη Β’ Θεσσαλονίκης έπαιξε το πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο του κόµµατος, στο οποίο περιλαµβάνονταν εκτός από τους δύο βουλευτές Σάββα Αναστασιάδη και Θόδωρο Καράογλου, ο πρώην δήµαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαµαρά Δηµήτρης Βαρτζόπουλος αλλά και ο Θεοφάνης Παπάς, προβεβληµένο στέλεχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


αποτελέσματα εκλογών 2019Νέα Δημοκρατίαεθνικές εκλογές 2019εκλογές 2019Θεσσαλονίκη