Κόσμος|04.06.2020 16:02

Η Λαγκάρντ ρίχνει 1,35 τρισ. ευρώ για να σώσει την οικονομία της ευρωζώνης

Newsroom

Σε νέα σειρά έκτακτων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρώτον, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PEPP) θα αυξηθεί κατά 600 δισ. ευρώ στο ποσό των 1,35 τρισ. ευρώ. Οι αγορές των ομολόγων θα συνεχίσουν να γίνονται με ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αποτρέψει κινδύνους όσον αφορά την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής (σ.σ.: συγκρατώντας το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης).

Δεύτερον, το PEPP παρατείνεται από το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα προχωρά σε καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει παρέλθει. Τρίτον, τα έσοδα που θα έχει η ΕΚΤ από τις αποπληρωμές ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP και λήγουν θα τα επενδύει ξανά τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.

Οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα συνεχισθούν με τον ρυθμό των 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, μαζί με τις επιπλέον αγορές 120 δισ. ευρώ που έχουν αποφασισθεί για το πρόγραμμα αυτό έως το τέλος του έτους. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές ομολόγων με βάση το APP θα συνεχισθούν όσον είναι αναγκαίο και θα σταματήσουν λίγο πριν από την αύξηση των βασικών επιτοκίων της.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τόνισε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σε ένα επίπεδο λίγο χαμηλότερο από το 2%. Την επέκταση του προγράμματος είχαν προαναγγείλει ουσιαστικά με δηλώσεις τους μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, αλλά και η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ. Μεταξύ αυτών ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος είχε σχολιάσει πρόσφατα την ανάγκη διεύρυνσης του προγράμματος. «Δεν θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε το μέγεθος, τη διάρκεια και τη σύσταση του PEPP όσο είναι απαραίτητο», είχε τονίσει από την πλευρά της, η Λαγκάρντ.

μέτρα κορονοϊόςευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα