Κόσμος | 03.01.2019 11:07

Στο στόχαστρο των βρετανικών ΜΜΕ τα ταξίδια του Γιούνκερ

Μαρία Ψαρά

Στην Τυνησία για αποστολή µε 13 άτοµα το κόστος έφτασε τα 36.000 ευρώ. Στη Φινλανδία για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος το κόστος ανήλθε περίπου στα 26.000 ευρώ. Τα ταξίδια του προέδρου της Κοµισιόν βρέθηκαν στο µικροσκόπιο του βρετανικού Τύπου. Σύµφωνα µε δηµοσίευµα της Daily Mail, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χρησιµοποίησε ιδιωτικό αεροπλάνο για τα 21 από τα 43 επίσηµα ταξίδια του από τον Ιανουάριο µέχρι τον Νοέµβριο του 2018, συνοδευόµενος συνήθως από πολυµελείς αντιπροσωπείες.

Πέραν των πολλών χιλιάδων ευρώ που επιβαρύνουν τον προϋπολογισµό της Επιτροπής, η εφηµερίδα στηλιτεύει την επιλογή του λίαρ τζετ και για περιβαλλοντικούς λόγους, πολλώ δε µάλλον που πολλά από τα ταξίδια αφορούσαν κοντινούς προορισµούς. Οπως ας πούµε το Βερολίνο, µόλις 405 χιλιόµετρα από τις Βρυξέλλες. «Η Κοµισιόν είναι µία από τις πιο διαφανείς διοικήσεις στον κόσµο» ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εξήγησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι στις πολυπληθείς αντιπροσωπείες τα ιδιωτικά αεροπλάνα είναι πιο φθηνά.

«Η Επιτροπή έχει κανόνες που διασφαλίζουν ότι θα κάνουµε το έργο µας -συµπεριλαµβανοµένων των ταξιδιών- µε τον πλέον οικονοµικά αποδοτικό τρόπο» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου. «Αλλωστε, ο τρόπος µε τον οποίο δαπανάµε τον προϋπολογισµό της ΕΕ ελέγχεται ετησίως από το δηµοκρατικά εκλεγµένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Σύµφωνα µε τον εκπρόσωπο της Κοµισιόν, «ο κύριος όγκος ταξιδιών του προέδρου Γιούνκερ γίνεται από εµπορικές αεροπορικές εταιρείες».

«Σύµφωνα µε τους κανόνες µας, η χρήση των ναυλωµένων, ιδιωτικών αεροπορικών µεταφορών µπορεί να γίνει µόνο όταν δεν υπάρχουν διαθέσιµες εµπορικές πτήσεις για να φτάσουν στον προορισµό, σε εναρµόνιση βέβαια µε τις δεσµεύσεις του προέδρου για το πρόγραµµά του ή για λόγους ασφαλείας». Η Κοµισιόν φαίνεται να έχει δίκιο. Αν ο πρόεδρος Γιούνκερ χρειάστηκε να ταξιδέψει σε όλα τα ∆υτικά Βαλκάνια για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το κάνει µε πτήσεις εµπορικών αεροπορικών εταιρειών. Το ίδιο ισχύει και για τα ταξίδια του σε άλλες περιοχές κυρίως εκτός Ευρώπης, στη Βόρεια Αφρική για παράδειγµα, όπου θέµατα ασφαλείας θα ήταν απαγορευτικά για τον ίδιο, την αποστολή του και τους συνεπιβάτες του.

Πάντως, σύµφωνα µε την Daily Mail, για το ταξίδι του προέδρου της Κοµισιόν στην Τυνησία, όπου συναντήθηκε µε αξιωµατούχους της χώρας για να συζητήσει πρότζεκτ συνεργασίας µεταξύ της βορειοαφρικανικής χώρας και της ΕΕ, ξοδεύτηκαν περίπου 600 ευρώ για µία διανυκτέρευση –συµπεριλαµβανοµένων των ηµερήσιων εξόδων του. Το πιο ακριβό ταξίδι του προέδρου Γιούνκερ µε ιδιωτικό τζετ ήταν η επίσκεψή του στη Μαδρίτη για µια διάλεξη και συνάντηση µε τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε. Το κόστος ανά άτοµο ανήλθε στα 7.458 ευρώ, αλλά το συνολικό κόστος δεν έχει αποκαλυφθεί. Ο πρόεδρος Γιούνκερ βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο του δηµοσιογραφικού ενδιαφέροντος και της κριτικής. Ειδικά τώρα που ο µισθός του έφτασε τα 387.730 ευρώ τον χρόνο. Και στον βρετανικό Τύπο, ιδιαιτέρως εν µέσω διαπραγµατεύσεων για το Brexit...

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ