Κόσμος | 21.08.2023 18:17

Φωτιά στη Χαβάη – Αποκαρδιωτικά στοιχεία: Στους 850 οι αγνοούμενοι

Newsroom

Περίπου 850 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις καταστροφικές φωτιές στο Μάουι της Χαβάης, δήλωσε ο δήμαρχος της κομητείας Ρίτσαρντ Μπίσεν.

114 νεκροί

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι που ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων έχουν βρεθεί ασφαλείς, δήλωσε ο κ. Μπίσεν τη Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι οι αριθμοί αναμένεται να κυμανθούν. Εκατό δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί το νησί για πρώτη φορά μετά τις φονικές πυρκαγιές που σάρωσαν στις αρχές του μήνα. Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής πόλης Λαχάινα του Μάουι και θεωρούνται πλέον η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας της Χαβάης.

«Οι ζωές μας έχουν αλλάξει για πάντα και τα πράγματα δεν θα είναι πια τα ίδια», δήλωσε ο κ. Μπίσεν σε ένα βίντεο ενημέρωσης που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό που θα είναι το ίδιο είναι ο τρόπος με τον οποίο φροντίζουμε ο ένας τον άλλον καθώς θρηνούμε και το περνάμε αυτό μαζί». Μέχρι σήμερα, 27 από τους νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί και 11 οικογένειες έχουν ειδοποιηθεί, είπε.

Λεπτομέρειες για το ποια είναι τα θύματα έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες - μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν έναν μανιώδη μουσικό και στοργικές γιαγιάδες και πατεράδες.

Ο κ. Μπίσεν δήλωσε ότι από ορισμένες απόψεις, ο αριθμός των 850 αγνοουμένων είναι «θετική είδηση», διότι σηματοδοτεί μείωση σε σχέση με τους περισσότερους από 2.000 μετά τις πυρκαγιές.

Ζήτησε από όσους είχαν αγαπημένα πρόσωπα που εξακολουθούν να αγνοούνται να δώσουν δείγμα DNA για να βοηθηθεί η έρευνα για την ανάκτηση.

Ειδικοί δήλωσαν στο BBC ότι τόσο η εύρεση όσο και η ταυτοποίηση των θυμάτων μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, δεδομένου του μεγέθους της καταστροφής και της κατάστασης στην οποία είναι πιθανό να βρεθούν πολλά από τα λείψανα.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει με την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν αργότερα τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τα θύματα των πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της Λαχάινα, των πρώτων ανταποκριτών και των τοπικών αξιωματούχων.

φωτιάειδήσεις τώρανεκροίφωτιά τώρααγνοούμενοιΧαβάη