Κόσμος|18.07.2024 19:13

Η Τουρκία θα ερευνήσει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Σομαλία - Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μια κίνηση που επιβεβαιώνει την επιθετική ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Σομαλίας. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε τρία τετράγωνα στις θάλασσες της Σομαλίας, ενισχύοντας έτσι την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Μπαϊρακτάρ διευκρίνισε ότι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, συνοδευόμενο από πλοία υποστήριξης, θα ξεκινήσει την αποστολή του στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Η Τουρκία θα εξερευνήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην υπεράκτια Σομαλία. Το πεδίο βρίσκεται 50 με 100 χιλιόμετρα ανοιχτά. Στέλνουμε το πλοίο μας Ορούτς Ρέις, ώστε έπειτα να ξεκινήσουν γεωτρήσεις. Το βάθος της θάλασσας είναι 2000-3000 μέτρα. Θα μπορέσουμε να κάνουμε γεώτρηση σε μία έκταση 7 χιλιομέτρων κατά μήκος του βυθού», δήλωσε ο υπουργός.

Ο Μπαϊρακτάρ υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να πραγματοποιήσει αυτές τις δραστηριότητες με δικό της εξοπλισμό, χάρη στο στρατηγικό πλαίσιο που έχει θέσει από το 2016. Το Ορούτς Ρέις θα είναι εξοπλισμένο με 50 άτομα, πέντε πλοία υποστήριξης και τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η νέα αυτή κίνηση έρχεται να ενισχύσει την ήδη αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην Ανατολική Αφρική, δημιουργώντας νέες δυναμικές και γεωπολιτικές ισορροπίες.

ΣομαλίαΤουρκίαπετρέλαιοειδήσεις τώρα