Κόσμος|26.07.2024 03:00

«Δράκος του Κόμοντο»: Η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου έχειδόντια από... σίδερο

Newsroom

Ο Δράκος του Κόμοντο, το μεγαλύτερο είδος σαύρας στον κόσμο, είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών που συρρικνώνει τους οικοτόπους του. Αυτό προκύπτει από την «κόκκινη» λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Το είδος που υπάρχει σε ορισμένα νησιά της Ινδονησίας, ζει στις παρυφές των δασών ή την ανοιχτή σαβάννα, σπανίως σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων.

Ωστόσο, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών που προκαλείται από την κλιματική κρίση, αναμένεται να επηρεάσει τα επόμενα 45 χρόνια το 30% των οικοσυστημάτων τους, σύμφωνα με την IUCN, η οποία αναθεώρησε το καθεστώς προστασίας του είδους, από «ευάλωτο» σε «υπό εξαφάνιση».

Η αναθεώρηση αυτή που ανακοινώθηκε στη σύνοδο της Ένωσης στη Μασσαλία, είναι η πρώτη για τον δράκο του Κόμοντο σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Σκοτώνει με δόντια από… σίδερο!

Ο διαβόητος Δράκος του Κομόντο, η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου σκίζει τις σάρκες των θυμάτων του με δόντια που φέρουν επίστρωση από σίδηρο, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Το ίδιο μπορεί να συνέβαινε με τα δόντια των δεινοσαύρων, λένε οι ερευνητές.

Το μεγαλόσωμο απειλούμενο ερπετό είναι κορυφαίος θηρευτής και ένα από τα ελάχιστα είδη ιοβόλου σαύρας. Το δηλητήριο του περιέχει νευτοτοξίνες και αντιπηκτικές ουσίες ώστε να μην σταματά η αιμορραγία.

Όπως οι δεινόσαυροι, ο Δράκος του Κομόντο φέρει γαμψά πριονωτά δόντια, διαφορετικά σε σχέση με τις περισσότερες άλλες σαύρες.

«Τις πρώτες φορές που το είδα νόμιζα ότι ήταν λεκέδες από τροφή» δήλωσε ο Άαρον ΛεΜπλανκ του King’s College στο Λονδίνο, επικεφαλής της μελέτης.

Ινδονησίασαύραδεινόσαυροςειδήσειςειδήσεις τώραδράκος