Κόσμος|26.07.2024 12:39

Φιντάν: Εργαζόμαστε για την εξάλειψη των εντάσεων με την Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, τόνισε ότι η Τουρκία εργάζεται για την εξάλειψη των εντάσεων στο Αιγαίο, κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Ωστόσο, η κλειστή συνεδρίαση προκάλεσε αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κλήθηκαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα, δημιούργησε ερωτήματα για τη διαφάνεια και την ανοιχτή διαβούλευση εντός του τουρκικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNTurk, κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η διεξαγωγή κλειστής σύσκεψης και οι βουλευτές που δεν ήταν μέλη της επιτροπής κλήθηκαν να περάσουν έξω. Η αντιπολίτευση αντέδρασε σε αυτή την απόφαση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που συνεχίστηκε παρόλα αυτά κλειστή, ο Φιντάν ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNNTurk, ο υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία έχει επιδείξει μια στάση αρχών και μια ενεργή πολιτική για την Παλαιστίνη από την πρώτη μέρα.

Αναφορικά με την αγωγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την παρέμβαση της Τουρκίας έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο.

Στην ημερήσια διάταξη ήταν επίσης και η τελευταία κατάσταση στη Συρία.

Τονίζοντας ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις υφαρπάζουν τους φυσικούς πόρους της Συρίας και τους χρησιμοποιούν εναντίον της Τουρκίας, ο υπουργός Φιντάν δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον αυτού του γεγονότος».

Όσον αφορά το θέμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση της Δαμασκού, δήλωσε ότι προκειμένου να επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα μεταξύ εμάς και της Συρίας, είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε κάθε μορφής διάλογο σε όλα τα επίπεδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους. Αναφορικά με τις επαφές με το Ιράκ που έχουν εντατικοποιηθεί. Ο Φιντάν δήλωσε ότι το Ιράκ έχει αρχίσει να κατανοεί καλύτερα το μέγεθος της απειλής που συνιστά το PKK για τους ίδιους και για την περιοχή και ότι «αναμένουμε να γίνουν περαιτέρω βήματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Στο τέλος του ρεπορτάζ του CNNTurk, αναφέρεται ότι σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Φιντάν έδωσε το μήνυμα ότι «εργαζόμαστε για την εξάλειψη των εντάσεων στο Αιγαίο».

ΤουρκίαΧακάν Φιντάνειδήσεις τώρα