Κόσμος|30.07.2024 20:15

Δημοσκόπηση στην Τουρκία: Το ΑΚΡ σε ελεύθερη πτώση, το CHP μπροστά με 7,7 μονάδες

Μαρία Ζαχαράκη

Δημοσκόπηση αποκαλύπτει τη σημαντική πτώση της δημοτικότητας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας MetroPOLL για τον Ιούλιο, το CHP, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προηγείται για πρώτη φορά με διαφορά 7,7% από το AKP.

Ο διευθυντής της MetroPOLL, Οζέρ Σεντζάρ, σχολίασε ότι το AKP βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό ψήφου του μέχρι σήμερα και πως το AKP έχασε 6 μονάδες μέσα σε ένα μήνα, ενώ το CHP αύξησε την ψήφο του κατά 1 μονάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, πριν από την κατανομή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το CHP συγκέντρωνε 23,5% και το AKP μόλις 18%. Με την κατανομή των αναποφάσιστων, τα ποσοστά ανεβαίνουν στο 33,8% για το CHP και 26,1% για το AKP. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια των πολιτών, με το 81% να εκφράζει την άποψη ότι η οικονομία δεν διαχειρίζεται σωστά.

Η έρευνα αυτή παρουσιάζει μια δραματική αλλαγή σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν το CHP ήταν μόλις 0,4 μονάδες μπροστά από το AKP. Η κατάρρευση της στήριξης προς το AKP και η άνοδος του CHP δείχνουν ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του αντιμετωπίζουν μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης από το εκλογικό σώμα.

Ο Σεντζάρ τόνισε ότι αν η οικονομία συνεχίσει στην ίδια πορεία, το AKP θα αντιμετωπίσει σίγουρα την ήττα στις επόμενες εκλογές.

δημοσκόπησηΤουρκίαειδήσεις τώρα