Κόσμος|31.07.2024 20:31

Νετανιάχου: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» - Προειδοποίησε για «δύσκολες ώρες»

Newsroom

Έτοιμο για όλα τα σενάρια είναι το Ισραήλ και θα απαντήσει σκληρά σε κάθε μορφή επιθετικότητας «από όπου και αν προέρχεται», διεμήνυσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου που απευθύνεται στον ισραηλινό λαό, σε έκτακτο διάγγελμα από το υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ κατάφερε σαρωτικά πλήγματα στους εχθρούς του, τόνισε και προειδοποίησε τους πολίτες ότι οι ώρες είναι δύσκολες για τη χώρα.

Στην αρχή του διαγγέλματος, δήλωσε ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι το Ισραήλ «πολεμά τον κακό άξονα του Ιράν», χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο στη Γάζα «υπαρξιακό πόλεμο» για τη χώρα του.

Όπως είπε επίσης, θέλει να «δείξει την εκτίμησή του» στις Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ για τη δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκούρ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «έναν από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο».

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο Σουκούρ ήταν «ο κύριος υπεύθυνος για τη «σφαγή» 12 παιδιών και εφήβων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν την Κυριακή και συμπλήρωσε πως κατά την επίσκεψη του στο χωριό Majdal Shams, όπου έγινε η επίθεση με ρουκέτες, «είδε τη θλίψη των οικογενειών των οποίων ο κόσμος καταστράφηκε».

Μετά το χτύπημα στη Βηρυτό ανέφερε ότι το Ισραήλ δέχεται «απειλές από κάθε κατεύθυνση», ωστόσο διαμήνυσε πως «είμαστε προετοιμασμένοι κι όποιος βρεθεί εναντίον τους θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα.

Ούτε λέξη για τον Χανίγια 

Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά στη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, αν και αρχικά φάνηκε το Ισραήλ να αναλαμβάνει την ευθύνη με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς της χώρας. Ούτε προχώρησε σε κάποια εκτίμηση για τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη αυτή στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων, που υποτίθεται ότι είναι και ο τελικός στόχος του πολέμου που διεξάγει στη Γάζα, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 39.000 Παλαιστινίων. 

ΙσραήλΧεζμπολάχΜπένιαμιν Νετανιάχουειδήσεις τώραΙσμαήλ Χανίγια