Κόσμος|01.08.2024 18:59

Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για τις δολοφονίες κατά της Χαμάς

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία, γνωστή για την ένθερμη υποστήριξή της στην παλαιστινιακή υπόθεση, είχε λάβει σοβαρά μέτρα για την προστασία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κατά την παραμονή του στη χώρα. Ο γνωστός δημοσιογράφος της Χουριέτ, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, ανέφερε ότι η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει αυστηρά το Ισραήλ και είχε λάβει αυστηρές προφυλάξεις για να διασφαλίσει την ασφάλεια του Χανίγια.

Σύμφωνα με τον Σελβί, μετά από απειλές της ισραηλινής Shin Bet ότι θα εξοντώσει ηγέτες της Χαμάς σε όλο τον κόσμο, ο αρχηγός της MIT, Ιμπραχίμ Καλίν, επικοινώνησε με τον διευθυντή της Shin Bet και του είπε: «Μην τολμήσεις. Ούτε να σκέφτεσαι κάτι τέτοιο. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Επιχειρήσεις κατά της Μοσάντ

Η Τουρκία δεν περιορίστηκε μόνο σε προειδοποιήσεις. Όπως αναφέρει ο Σελβί, η MΙT και το Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν επανειλημμένες επιχειρήσεις κατά της Μοσάντ, καταστρέφοντας τα κύτταρά της στη χώρα και εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του Χανίγια. Η Μοσάντ δεν μπόρεσε να τον πλησιάσει, πόσο μάλλον να πραγματοποιήσει μια δολοφονία.

Ερωτήματα για τη δολοφονία Χανίγια

Ο Σελβί εγείρει ερωτήματα για τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, επισημαίνοντας την αδυναμία του Ιράν να εξασφαλίσει την ασφάλεια του Παλαιστίνιου ηγέτη, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις προς άλλους ηγέτες, όπως τον Χασάν Νασράλα. Η δολοφονία του Χανίγια, σύμφωνα με τον Σελβί, δείχνει ότι το Ισραήλ έχει διεισδύσει βαθιά στην καρδιά του Ιράν, γεγονός που αποδεικνύει την αδυναμία της Τεχεράνης να προστατεύσει ακόμη και τις πιο σημαντικές προσωπικότητες.

Εσωτερική πληροφόρηση και εμπλοκή των ΗΠΑ

Η οργάνωση της δολοφονίας του Χανίγια, όπως υποστηρίζει ο Σελβί, δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς υποστήριξη από το εσωτερικό του Ιράν. Η δολοφονία σε ένα από τα ασφαλή σπίτια των Φρουρών της Επανάστασης εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτηματικά, υποδεικνύοντας πιθανή προδοσία από το εσωτερικό.

Ο Σελβί αναρωτιέται επίσης για την πιθανή ανάμειξη των ΗΠΑ στις δολοφονίες αυτές, αναφέροντας την υποστήριξη που έλαβε ο Νετανιάχου από την αμερικανική κυβέρνηση, τόσο από τον Μπάιντεν όσο και από τον Τραμπ. Αναρωτιέται αν ο Λευκός Οίκος έδωσε το πράσινο φως για αυτές τις ενέργειες κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον Νετανιάχου.

Ενδογενείς Αδυναμίες του Ιράν

Η δολοφονία του Χανίγια και η φαινομενική αδυναμία του Ιράν να προστατεύσει τα κρίσιμα σημεία του αποδεικνύουν τη βαθιά διείσδυση του Ισραήλ στη χώρα. Ο Σελβί αναρωτιέται αν το Ιράν μπορεί να αποκαλύψει την προέλευση των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία και αν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εσωτερικής προδοσίας. Η Τουρκία, με τις δράσεις και τις δηλώσεις της, δείχνει την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους ηγέτες και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην περιοχή, θέτοντας την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα ως κορυφαίες προτεραιότητες.

Παλαιστίνηειδήσεις τώραΤουρκίαΜέση ΑνατολήΧαμάςΙράνΠόλεμος στο ΙσραήλΙσραήλ